St(r)oomcursus voor Beginners

Leren hoe het elektriciteitsnet werkt – iedereen kan dat!

Ben je nieuw of onbekend in de hoogspanningswereld? En wil je snel basisinzicht krijgen in hoe het elektriciteitsnet werkt? Dan is de HoogspanningsNet St(r)oomcursus precies wat je zoekt.

Iedereen weet wat een hoogspanningslijn is. Maar wanneer gevraagd wordt hoe een elektriciteitsnet eigenlijk werkt, waarom de draden in groepen van drie aan de masten hangen of wat een netbeheerder doet, valt er vaak een stilte.

De St(r)oomcursus verandert deze stilte in kennis. Je leert alle belangrijke dingen van het grootschalig elektriciteitsnet in een notendop kennen. Er is geen voorkennis nodig en de cursus en taalgebruik zijn geschikt voor iedereen vanaf een jaar of tien. Er zijn zes delen en na ieder deel kan je je kennis controleren door een paar samenvattingsvragen te beantwoorden. Lukt dat? Dan kan je met een gerust hart naar het volgende deel.

Je zit hier op HoogspanningsNet en wij houden niet van gedoe. De St(r)oomcursus is openbaar toegankelijk, gratis, zonder account en zonder verplichtingen. Het enige wat je nodig hebt is een gezonde interesse en een beetje tijd. Pak een kop koffie, limonade of energydrink en leer het net begrijpen.


 


St(r)oomcursus

Achtergrond bij de cursus

De St(r)oomcursus is een instap in de werking en belangrijkste onderdelen van het elektriciteitsnet. (Als je een zwaardere professionele cursus zoekt, kijk dan eens bij Cursussen en Opleidingen.) We raden het voor volledige beginners aan om de zes delen op volgorde door te lopen. Dan weet je zeker dat je telkens klaar bent voor het volgende deel. Mensen die al een basiskennis hebben een een specifiek onderdeel zoeken, kunnen ook direct naar een subdeel gaan.

1. Wat is een elektriciteitsnet?
2. De basisprincipes van elektriciteit
3. Gelijkstroom, wisselstroom en driefasenstroom
4. Een getrapt netwerk van stroomkringen
5. Productie, belasting en de netbalans
6. De netbeheerder en zijn rol

Een bescheiden greep uit vragen die beantwoord worden:

 • Wat is een elektriciteitsnet? Waarom kunnen we niet zonder?
 • Hoe kan je energie transporteren met elektriciteit?
 • Wat is een stroomkring?
 • Wat zijn gelijkstroom, wisselstroom en driefasenspanning?
 • Wat is een circuit- of draadstel?
 • Redundantie? Wat is dat en waarom is het belangrijk?
 • Hoe zitten de hoogspanningsnetten in Nederland en België in elkaar?
 • Wat zijn transformatorstations? Wat gebeurt daar allemaal?
 • Wat is de netbalans? En waarom is die uiterst belangrijk?
 • Wat is de netfrequentie? 
 • Hoe en door wie wordt het hoogspanningsnet beheerd?
 • Wat is netneutraliteit? En waarom is dit belangrijk?

De Stroomcursus is geschreven door als geheel onder een CC BY-NC-ND-licentie geplaatst. Wil je de cursus of delen daarvan op andere plekken gebruiken (zoals in het voortgezet onderwijs), dan volstaat een simpele verwijzing naar ons als bronvermelding. Meer is niet nodig. Maar wellicht is het nog handiger om de cursus gewoon online op deze site te raadplegen: updates en aanpassingen zijn dan altijd actueel.