HoogspanningsNet St(r)oomcursus voor Beginners

Welkom bij de St(r)oomcursus. Ben je nieuw of onbekend in de hoogspanningswereld? Wil je snel en zonder drempel, zonder accounts en zonder verplichting inzicht krijgen in hoe het grootschalige elektriciteitsnet werkt? Dan zit je hier goed.

Iedereen weet wat een hoogspanningslijn is. Maar wanneer gevraagd wordt hoe een elektriciteitsnet eigenlijk werkt, waarom de draden in groepen van drie aan de hoogspanningsmasten hangen of wat een netbeheerder doet, valt er vaak een stilte.

De St(r)oomcursus verandert deze stilte in kennis. Je leert alle belangrijke dingen van het grootschalige elektriciteitsnet in een notendop kennen. Er is geen voorkennis nodig. De cursus en het taalgebruik is geschikt voor iedereen vanaf een jaar of tien. Er zijn zes delen en na ieder deel kan je je kennis controleren door een paar samenvattingsvragen te beantwoorden. Lukt dat? Dan kan je met een gerust hart naar het volgende deel.

Je zit hier op HoogspanningsNet en wij hebben (net als jij) ook een hekel aan gedoe met inschrijvingen of vage examens. De St(r)oomcursus is openbaar toegankelijk, zonder account. Het enige wat je nodig hebt is een gezonde interesse en een beetje tijd. Pak een kop koffie, limonade of energydrink en leer het net begrijpen.

Ga naar de Stroomcursus!


St(r)oomcursus

Achtergrond bij de cursus

De cursus is opgebouwd uit zes delen die elkaar opvolgen. Het eerste deel begint bij nul. Na het laatste deel heb je een brede basiskennis verkregen van alle belangrijke, grote onderwerpen van het huidige elektriciteitsnet. We raden het voor volledige beginners aan om de cursus op volgorde door te lopen. Dan weet je zeker dat je niets mist en dat je telkens klaar bent voor het volgende deel. Mensen die al een basiskennis(je) hebben een een specifiek onderdeel zoeken, kunnen ook direct doorklikken.

1. Wat is een hoogspanningsnet
2. De basisprincipes van elektriciteit
3. Gelijkstroom, wisselstroom, driefasenstroom
4. Een getrapt netwerk van stroomkringen
5. Productie, belasting en de netbalans
6. De netbeheerder en zijn rol

Een bescheiden greep uit wat je leert:

 • Wat is een hoogspanningsnet? Waarom kunnen we niet zonder?
 • Hoe kan je energie transporteren met elektriciteit?
 • Wat is een stroomkring?
 • Wat is gelijkstroom, wisselstroom en driefasenspanning?
 • Wat is een circuit- of draadstel?
 • Redundantie? Wat is dat en waarom is het belangrijk?
 • Hoe zitten de hoogspanningsnetten in Nederland en België in elkaar?
 • Wat zijn transformatorstations? Wat gebeurt daar allemaal?
 • Wat is de netbalans?
 • Wat is de netfrequentie? 
 • Hoe en door wie wordt het hoogspanningsnet beheerd?
 • Wat is netneutraliteit? En waarom is dit belangrijk?

De stroomcursus is vrijblijvend, er is geen account nodig en de cursus is als geheel onder een CC BY-NC-ND-licentie geplaatst. Wil je de cursus of delen daarvan op andere plekken gebruiken (zoals in h

et voortgezet onderwijs), dan volstaat een simpele verwijzing naar ons als bronvermelding. Meer is niet nodig. Maar wellicht is het nog handiger om de cursus gewoon online op deze site te raadplegen: updates en aanpassingen zijn dan altijd actueel. 

Ga naar de Stroomcursus!


Omhoog