HoogspanningsNet St(r)oomcursus voor beginners

Deel 7
Verder leren, waar doe je dat?

 

Heb je de smaak te pakken gekregen en wil je het serieuzer aanpakken? Volg een opleiding, doe een certificerende cursus, of ga autodidactisch verder met goede bronnen. Een logisch vervolg op de St(r)oomcursus.

 

 

Ben je een scholier? Kies een vakopleiding, hogeschool of universiteit

Voor jonge pylon geeks en andere geïnteresseerden in groot elektriciteitstransport ligt er een wereld aan mogelijkheden wanneer je de St(r)oomcursus uit hebt. Uiteraard kan je heel HoogspanningsNet, onze netkaart en het forum afschuimen, daarna Wikipedia stuk lezen, dan Google loslaten en heel Youtube uit kijken, maar dat levert geen diploma op. Een opleiding kiezen doet dat wel.

Je kan je op allerlei manieren de wereld van het elektriciteitsnet in. Basisscholieren en middelbare scholieren hoeven zich daarbij niet druk te maken: werk in de hoog- en middenspanning is er op alle niveaus en het maakt geen fluit uit of je vmbo, havo of vwo gaat doen. Het is een zeer brede sector en er is altijd iets op jouw niveau of in jouw interesserichting te vinden.

Voor middelbare scholieren is het wel raadzaam om een exact pakket te kiezen vanaf je derde jaar. Met N&G of N&T (waar natuurkunde in zit) kom je makkelijker in aanmerking voor vervolgopleidingen dan met C&M. Maar ook als je wel van hoogspanning houdt en niet van rekenen is er nog steeds veel mogelijk. De sector is zo waanzinnig breed dat je zelfs met een achtergrond in theoretische economie, een opleiding als hovenier en met een kunstopleiding wel iets kan doen. Kortom, maak je nog niet al te druk op de middelbare school en leer in je eigen tempo meer over het vakgebied. Ga op ontdekking, maak eens een account op ons forum en leer van anderen, bezoek een open dag van een bouwplaats. Beleef het zonder verplichting en snuffel overal aan – behalve natuurlijk aan hoogspanningsartikelen waar spanning op staat.

Met een kunstopleiding aan de slag in de hoogspanningssector? Jazeker, want juist de creatieve geesten zien mogelijkheden waar ingenieurs aan voorbij gaan. Inpassing en ruimtelijke vormgeving is typisch een vak waarbij andere dingen komen kijken dan rekenen. Kijk eens goed naar het gaatjespatroon in dit hekwerk.

Opleidingen na de middelbare school

Beperken we ons tot de dingen waar stroom op staat, dan heb je zwakstroom, sterkstroom, mechatronics en nog meer ronkende termen. Er zijn zoveel opleidingen dat we hier geen overzicht kunnen geven, want daar is Google veel beter in. Wel is het belangrijk in Google de juiste termen te gebruiken. Vraag daarvoor hulp aan je mentor of decaan. Afhankelijk van of je van het vmbo, de havo of het vwo komt heb je verschillende mogelijkheden. Wat je het beste kan doen is een paar woorden die je interesse hebben in Google inkloppen, gevolgd door opleiding (al dan niet met MBO. HBO of WO) en een plaatsnaam. Dat kan je woonplaats zijn, de eerste de beste grote stad, of juist een plek waar je graag heen wil. Voorbeeld: ‘HBO elektrotechniek Arnhem’.

Het banenperspectief is momenteel uitstekend. Zo goed zelfs dat headhunters je al gauw in de smiezen hebben en je soms al een baan aanbieden nog voordat je je diploma hebt. Een baan waarbij je direct morgen al aan de slag kan, tegen een knoeperd van een salaris, en allerlei extra’s zoals interne cursussen en secundaire lekkermakers.

Trap daar niet in. Haal eerst je diploma. Laat ze daarna maar om je vechten.

Het diploma maakt je waardevoller op de arbeidsmarkt, je kan met een diploma makkelijker van bedrijf of baan wisselen en op de wat langere termijn betaalt het ook beter, zodat je jezelf als het ware inhaalt. Er komt bij dat ervaringscertificaten of CV’s geen harde bronnen zijn om te bewijzen wat je kan. Een diploma is de facto een erkende waarborg die je gegarandeerde toegang kan geven tot een vervolgopleiding of een salarisschaal. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Haal eerst het diploma. Zelfs al zou je de school het liefst in brand zetten.

Ze weten je wel te vinden als je ook maar een klein snufje opleiding of zelfs maar affininteit hebt met elektriciteitstransport. Maar zorg er te allen tijde voor dat je een diploma haalt. Val niet voor dat instapsalaris en hou de eer aan jezelf.

Werknemer? Commerciële opleiders met certificerende cursussen

Heb je al een opleiding en een baan? Dan is het lastig om een voltijdsopleiding ernaast te doen en dan kan je beter een specifieke cursus volgen. Er zijn aanbieders die professionele en certificerende cursussen geven die geldig zijn als erkende achtergrond binnen bepaalde beroepen of verantwoordelijkheden. Wie op eigen houtje zo’n cursus volgt moet de portemonnee trekken, maar wanneer zo’n cursus je waardevoller maakt als werknemer kan je ook aan de baas vragen of er vanuit het bedrijf budget is. Vroeger was er subsidie vanuit het STAP-budget, maar dat is helaas afgeschaft omdat het misbruikt werd voor onzincursussen (hondennagelstylist, Gaiameditatie, kleurentherapie) zodat we het nu weer ‘zelf’ moeten betalen.

Voor wie onze onafhankelijkheid betwijfelt: geen van de onderstaande koppelingen is gesponsord. Links, actief aangedragen of niet, staan hier altijd zonder tegenprestatie.

Mentink Energietechniek

Menting Energietechniek biedt professionele trainingen en cursussen in midden- en hoogspanningstechniek. Op verschillende locaties in Nederland worden cursussen van 9 lesdagen (18 dagdelen) gegeven waarin de deelnemer een brede technische kennis verkrijgt. Het instapniveau is gelegd op MBO-3. Naast de cursus hoogspanningstechniek biedt Menting ook cursussen aan rond NEN-genormeerde methoden en MS-techniek.

Quercus

Een enigszins vergelijkbare opleider en bekende naam, al lijkt het aanbod van Quercus wat specifieker en nauwer (specifieker op bepaalde functies en verantwoordelijkheden gericht). Naast technisch inhoudelijke leerstof wordt er ook aandacht besteed aan de regelgeving, veiligheidsborging en aan bedrijfsvoering vanuit daadwerkelijk operationeel oogpunt.

Siemens

Siemens is naast een belangrijke fabrikant van hoogspanningsspullen en is aan een e-learning begonnen. Ook wordt een mix van e-learning en klassikaal onderwijs geboden. Kijk hier voor toegang tot een gratis demomodule. Dit is module 1 (van 37). Klik vervolgens op het plaatje links van de tekst eCourse On-line testen. Een klantcase vanuit het platform waarop de e-learning is ontwikkeld kan hier worden bekeken.

Power Minor bij de HAN

Een buitenbeentje in de cursussen, maar zeker niet de minste, is de Power Minor van de Hogeschool Arnhem/Nijmenen (HAN). Een compacte cursus van 15 dagen op HBO-niveau, opgezet samen met Tennet en geschikt voor iedereen met een (afgeronde) HBO-opleiding. In vijftien dagen krijg je een soort St(r)oomcursus XXL waarin je bekend raakt met opwek, transport en distributie op hoogspanningsniveau. Voor niets gaat de zon op, maar ook hier zou je een huidig werkgever kunnen vragen naar budget.

Een lijnwersopleiding is een interne aangelegenheid binnen bedrijven die dit werk verrichten. Je moet dus eerst al een baan hebben voor je je erin kan specialiseren. Zo is het nodig om al ervaring met klimmen te hebben, geen hoogtevrees te hebben en aan bepaalde gezondheidsvereisten te voldoen. En als je kouwelijk bent aangelegd kan je het ook beter niet doen, het waait altijd daarboven.

Autodidactisch leren

Heb je geen budget, tijd of noodzaak voor een serieuze cursus of opleiding? Ook thuis op de bank kan je een aardige kennis opdoen van het elektriciteitsnet. Niet alleen bij ons op deze site met een forum, maar er zijn ook andere bronnen die professioneler te werk gaan.

Phase2Phase – Netten voor distributie van elektriciteit

Netten voor distributie van elektriciteit. Ooit was dit een intern boek, maar Phase2Phase heeft besloten het boek vrij te geven als website voor iedereen die een gedegen basiskennis wil opdoen van de werking, beveiliging en onderdelen van een elektriciteitsnet. Het boek en de site met identieke inhoud zijn echter wel vooral gericht op middenspanningsnetten. Veel is vergelijkbaar met hoogspanning, maar er zijn ook belangrijke verschillen zoals de aarding en en de gebruikte beveiligingen. Wie leest met verstand heeft er een dankbare bron aan.

Tenslotte

Ontbreekt er een interessante bron? Laat het ons weten. Wij doen niet aan affiliates of commerciële uitwisseling, maar een link zonder tegenprestatie is een gewone link waarbij onze neutrale positie zonder problemen gehandhaafd blijft.


Naar de homepagina