Een splitsingsmast is een mast waarop twee of meer circuits uit elkaar gaan en ieder hun eigen weg vervolgen.

Op een splitsingsmast wordt in tegenstelling tot een aftakmast geen elektrisch contact gemaakt tussen deze circuits.

splitsingsmast en onderdoorgeleiding

Splitsingsmast bij Olst. Het circuit dat aan de hamerkoppen van de verbinding Harculo-Deventer Platvoet (die van linksboven naar rechtsonder door het beeld lopen) is opgehangen, maakt bij deze mast een grote lus naar rechts, naar trafostation Olst. Het zal je niet verwonderen dat een dergelijke constructie op de netkaart een inlussing wordt genoemd.

Hoe moet je dat zien?

Men neme drie plaatsen met elk een trafostation en een circuit naar beide andere plaatsen. Bijvoorbeeld Astad-Beewijk, Beewijk-Zetdorp en Zetdorp-Astad. Wanneer we deze drie circuits zo dicht mogelijk bij elkaar langs laten lopen, zien we dat je uitkomt op een soort stervorm met drie richtingen. Dit scenario lijkt uit de lucht gegrepen, maar neem maar eens een kijkje in de buurt van bijvoorbeeld Teersdijk bij Nijmegen. Daar staat een duidelijk exemplaar die er in de Google Earth Netkaart als volgt uitziet.

splitsingsmast bij Teersdijk

Drie gelijkwaardige circuits die samenkomen, maar géén contact met elkaar maken. Hier weet je zeker dat je met een splitsingsmast van doen hebt.

Als vuistregel en als onderscheid met de aftakmast kan je de vuistregel aanhouden dat op een splitsingsmast nooit elektrisch contact gemaakt tussen de circuits.

Splitsingsmasten zijn relatief zeldzaam. In België wordt er in de regel eerder afgetakt dan dat er gesplitst wordt. In Nederland treffen we ze iets vaker aan, met name in het 110- en 150 kV-net, maar ook tot in het hoogste spanningsniveau. Bij Rilland in de buurt staat een splitsingsmast waar drie 380 kV-circuits overheen lopen en bij Slochteren-Overschild staat een setje portaalmasten voor 220 kV waarop twee 220 kV-circuits uit elkaar gaan. 

Herkenning in het veld:

  • Doorgaans een zwaargebouwde mast met een afwijkend ontwerp
  • Mast waarop twee of meer circuits samenkomen of uit elkaar gaan
  • Tussen deze circuits wordt geen onderling elektrisch contact gemaakt. Ze buigen als het ware alleen af.

 


Omhoog