Bij bovengrondse hoogspanningslijnen zijn de draden geïsoleerd door lucht zelf (lucht is een slechte geleider). Maar je kan de kabels niet met lucht aan de masten bevestigen. Daar zijn dus speciale componenten  voor nodig. Deze onderdelen worden de isolators genoemd.

Stroomkabels ophangen aan een stalen mast die met vier flinke poten tot in het grondwater staat. Dat lijkt vragen om problemen. Toch gaat het goed, dankzij de isolators waaraan de draden hangen. Het zijn bijzondere onderdelen: ze moeten enerzijds een kabel kunnen dragen, maar ze mogen de stroom die erop staat niet doorlaten. Met de isolators zit een draad mechanisch muurvast aan de mast bevestigd, maar vanuit elektrisch oogpunt blijft deze volledig los van de mast en de grond. Hoe krijgt zo'n isolator dat precies voor elkaar?

isolatorkettingen aan een hoekmast

Dubbel uitgevoerde isolatorketting om 380.000 volt mee in bedwang te houden. De kettingen bestaan uit ongeveer 25 glaskap-isolators.

Je hebt vast wel eens een flinke tik stroom door je eh.. dinges gehad toen je over een draad rond een weide koeien wou stappen die net iets hoger bleek te zijn dan je benen lang waren. Toch heeft het houten paaltje dat een paar meter verderop stond en het draad vasthield daar geen last van. Het gewraakte stroomdraadje zit daar vast in een bijna onooglijk voorwerpje dat eruitziet als een zwart krulletje, of soms als een porseleinen vingerhoed. Dit voorwerpje is een isolator. Die is, in tegenstelling tot jouw lichaam, gemaakt van een materiaal waar stroom niet doorheen kan. Door de stroomdraad in deze isolators op te hangen kan de boer hem om zijn veld heen leiden zonder dat er kortsluiting met de grond ontstaat.

Bij hoogspanningslijnen wordt dit kunstje ook toegepast, maar dan flink opgeschaald. De rijen groene of witte 'kralen' die je ziet op de plekken waar de kabels zijn opgehangen aan de masten

In Nederland ligt bijna overal het midden- en het laagspanningsnet ondergronds. Daarom ontbreken daar de kleine, houten transportlijnen langs de wegen en door de dorpen. Alleen de hoogspanningslijnen (50.000 volt en hoger) bovengronds. Doordat de kleinere lijnen ontbreken zijn er in Nederland dan ook niet veel soorten isolators te vinden. In België en in de landen om ons heen staat de middenspanning wel vaak bovengronds. De variatie in isolators is bijna net zo groot als in de masten waar ze aan vast zitten.

Lees er alles over op de subpagina's in het menu rechts.

 


Omhoog