Netkaart in Google Earth

Voor zwaardere gebruikers die een laptop of PC gebruiken bieden we onze netkaart ook als KML-layer in Google Earth.

Wie intensief met het hoogspanningsnet bezig is, heeft meestal een computer voorhanden. (Open)datasets van netbeheerders zijn weliswaar de beste bron. Immers, data bij de eigenaar. Maar zulke sets vereisen vaak GIS- of speciale software die langer nodig heeft om op te starten dan een oude kerncentrale. Of je kent het, dan is de dataset van plek veranderd of er is een plugin of authenticatie nodig (shit, wat was het wachtwoord ook weer) en de getoonde dataset houdt telkens op bij de grens.

Met de HoogspanningsNet KML-versie van de netkaart vallen veel van die bezwaren weg. De netkaart kan net als de overlay met wegen of plaatsnamen worden geopend in Google Earth of in een ander programma dat met dynamische KML 2.2 overweg kan. De geladen content is hetzelfde als in de webkaart, maar nu heb je ook alle tools van Google Earth ter beschikking.

Combineer de HoogspanningsNet Netkaart met Google Earth

Cycle (huidige tech build): V6.3 ‘Circuitkleur’ | Gebruikslicentie: CC BY-NC-ND 4.0 | Release Notes
Power user? Doe mee aan de discussie en community op ons forum.

Hoe werkt het?

1. Download de Netkaart-weblinkmap

Wat je downloadt is wrapper.kml, een tekstbestand van 800 bytes. Wanneer je die in Google Earth opent zal dit bestand een webmap aanmaken en daarin de database aanroepen, zodat de netkaart verschijnt in de mappenboom. Er is geen rommel waar je niet om vraagt. Wij hebben daar zelf ook een hekel aan.

2. Sla het bestand op en open wrapper.kml in Google Earth Desktop of GE Pro, als dat niet automatisch gaat.

3. De netkaart opent nu in Google Earth onder de weblinkmap HoogspanningsNet Netkaart. Bij inzoomen verschijnt meer detail. Door met de vinkjes selecties te maken zijn objecten te selecteren en alles is aanklikbaar voor meer informatie. Tip: via Mijn plaatsen opslaan in het menu van Google Earth kan je de weblinkmap bewaren, zodat je bij de volgende keer starten de netkaart meteen voorhanden hebt.

BELANGRIJK – IMPORTANT – WICHTIG – VIGTIG – BELANGREK

► Ga je graven, takelen of vliegen? Gebruik de HoogspanningsNet Netkaart dan niet als eindinformatiebron.

Onze netkaart is uitdrukkelijk niet geschikt voor zogeheten kritiek gebruik. Dat zijn toepassingen waarop (professionele) eindbeslissingen worden gebaseerd die enige significantie omvatten, waar rechten uit worden ontleend of waarbij veiligheidsaspecten van toepassing zijn. De kaart vervangt nooit een KLIC-oriëntatie. Lees in de disclaimer over de scope, de beperkingen die gelden voor professioneel en/of commercieel gebruik en over afgeraden gebruiksdoeleinden. Gebruik de netkaart met verstand en schat hem op de juiste waarde, niet meer en niet minder.

This message in English

Plans for groundwork, lifting jobs or aviation? Do not use the HoogspanningsNet Gridmap Gebruik as final source of information. Our gridmap is explicitly not suitable for critical end use. That means, any application on which (professional) decisions of any significance are based on, where rights are derived from, or safety aspects are involved to. Read in the disclaimer (Dutch) about the scope, the limitations applicable to professional or commercial use and about disencouraged types of end use. Apply and use the gridmap with a rational state of mind, nothing more, nothing less.

Diesen achtung im Deutsch

Planen Sie Vorarbeit, heben oder fliegen? Verwenden Sie die HoogspanningsNet Netzkarte nicht als endgültige Informationsquelle​.Unsere Gridmap ist ausdrücklich nicht zu gebrauchen für kritische Endanwendungen geeignet. Dies bedeutet, dass jede Anwendung, auf der (berufliche) Entscheidungen von irgendeiner Bedeutung basieren, Rechte herleiten oder Sicherheitsaspekte betreffen. Lesen Sie im Disclaimer (Niederländisch) den Umfang, die Einschränkungen für den gewerblichen oder kommerziellen Gebrauch und über unerwünschte Arten der Endnutzung. Verwenden Sie die Netzkarte mit einem rationalen Geisteszustand, nicht mehr und nicht weniger.

Denne besked I Dansk

Planer til grundarbejde, løftejob eller flyin? Brug ikke HoogspanningsNet Netkort som sidste informationskilde. Vores netkort er eksplicit ikke egnet til kritisk slutbrug. Det betyder, at enhver ansøgning, på hvilken (faglige) beslutninger af nogen betydning er baseret på, hvor rettigheder er afledt af eller sikkerhedsaspekter er involveret i. Læs i anvastsfraskrivelen (Hollandsk sprog) om omfanget, de begrænsninger, der gælder for professionel eller kommerciel anvendelse, og om uønskede typer af slutbrug. Anvend og brug gridmap med en rationel sindstilstand. Intet mere, intet mindre.

Dit schriefsel in ’t Niedersaksisch

Gao ‘j graven, takelen of vliegen? Bruuk de HoogspanningsNet Netkaort niet as leste informatiebron. Oeze netkaort is niet maokt veur kritiek gebruuk. We bedoelt daormet alle toepassings waorop professionele besluuten maokt wordt. Kiek in ’t liekerecht (Nederlandstalig) veur informatie over wat we d’r met veur hebt, de beparkings veur professioneel of commercieel gebruuk en veur vörms van gebruuk die je slim beter kunt laoten. Gebruuk de netkaort leep. Niks meer, niks minder.

Van belang voor niet-particulieren

De netkaart in Google Earth is in principe niet geschikt voor zakelijke of commerciële gebruikers, maar wij weten ook wel hoe de wereld werkt. Hij is immers openbaar te benaderen. Juistheid, beschikbaarheid of volledigheid wordt in geen geval gegarandeerd. Indicatief gebruik is het sleutelwoord. De netkaart wordt als dynamische KML 2.2 geboden. We hebben geen andere bestandsformaten en verlenen ook geen service op dit gebied. De reden is simpel, andere formaten hebben bij onszelf geen toepassing zodat we onze tijd liever in het product zelf stoppen.

Voor GIS-gebruikers: we hebben geen shapefiles.
We don’t have shapefiles. Wir haben kein shapefiles. Vi har ingen shapefiler. We hebt gien shapefiles.
Aanvragen voor shapefiles worden niet in behandeling genomen.

Twijfel je over een gebruiksvorm? Neem dan contact op en dan kijken we ernaar als maatwerk.

Bekijk de FAQ-pagina voor informatie over wat er getoond wordt, de samenstelling, de regels die we hanteren bij cartografie en wat je kan doen bij andere vragen. Support is mogelijk via ons forum (account aanmaken). We hebben Release Notes (met versie-overzicht) en voor afbakening over wat er wel en niet is toegestaan qua eindgebruik kan je de licentie, de FAQ, de disclaimer of de gebruikersvoorwaarden doornemen. De netkaartdatabase valt onder het Europees Databankenrecht en is onder een CC BY-NC-ND geplaatst. Deze iets restrictievere licentie (No Derivatives) passen we toe om te voorkomen dat iemand met een afgeleid product periodiek de data afschuimt en ons als onbetaalde arbeidskrachten gebruikt. Voor schermafbeeldingen geldt CC BY-NC zoals elders ook op deze site.

Ook een gereedschap voor onszelf

De HoogspanningsNet Netkaart is toegankelijk zonder account en er zijn geen advertenties. De netkaart is onafhankelijk van netbeheerders of andere partijen. Het maken en onderhouden van de netkaart kost de vrijwilligers wel tijd en ook geld, want de webhosting moet ook betaald worden. Waarom doen we dan al die moeite?

Ook wijzelf hebben dagelijks een goede netkaart nodig waar we op door kunnen gaan en waarmee we snel en trefzeker een bepaald object na kunnen trekken, zoals bij stroomstoringen of ingekomen vragen. Wat voor mastontwerp staat daar? Zoek hem op, klik, pats, hebbes, met foto en met metadata. Een netkaart is de manier bij uitstek om enorme hoeveelheden informatie over het transportnet te ordenen en het gemakkelijk te ontsluiten zonder dat je een mentale map nodig hebt van al die ontelbare rapporten, tabellen en databronnen. De plaats van het object is de basis: iedereen kan denken in plaatsen. Zo is onze netkaart meer dan een laagdrempelige kaart voor externe gebruikers, het is ook een onmisbaar gereedschap voor onszelf.

Wanneer je bijzonder blij bent met de netkaart of als je er een voordeel van hebt, steun ons dan met een bijdrage in de hostingkosten. Het wordt gewaardeerd!

Copyrights op de data

Op een schermafdruk (of iedere andere vorm van een afbeelding van een deel van de netkaart) geldt een gewone CC BY-NC licentie.

Op de netkaartdatabase zelf (dat zijn de gegevens die worden aangeroepen in Google Earth) geldt naast het Europees Databankenrecht een meer restrictief CC BY-NC-ND copyright. De ND-term (No Derivatives) hebben we om te voorkomen dat iemand ons van diefstal van ons eigen product kan beschuldigen of ons als onbetaalde arbeidskrachten voor een eigen netkaart laat fungeren zonder dat we daartegen iets kunnen doen.

 

Gebruikersvoorwaarden in detail ter referentie, voor niet-commerciële gebruikers.
(Geen zorgen, er staan geen gekke dingen in.)