De meest gestelde vragen over de HoogspanningsNet Netkaart.
Staat je vraag er niet bij of heb je naar aanleiding van het lezen van een antwoord nog steeds een vraag? Geen nood, we helpen je graag verder met maatwerk. Contact opnemen kan via het contactformulier of via ons forum.
Algemeen over de netkaart en de dataset
Samenstelling en datakwaliteit
1. Een bron moet openbaar inzichtelijk zijn
Iedere bron waarvan gebruik wordt gemaakt moet publiek toegankelijk zijn of ten minste zijn geweest op het moment dat er informatie uit wordt ontleend. Er wordt geen gebruik gemaakt van bronnen die zich achter een wachtwoord bevinden. Er geldt ook een redelijkheidsprincipe: bij mondeling verstrekte informatie dient goed te worden afgewogen of deze informatie openbaar zou mogen zijn. Ook is er een fairheidsbeginsel: er wordt geen gebruik gemaakt van bronnen waarvan duidelijk is dat deze per ongeluk openbaar toegankelijk zijn geraakt. Ook bij tips die ons door gebruikers toekomen geldt dat de tipgever zijn eigen informatie moet kunnen verifiëren als we daarom vragen en dat hij indien nodig schriftelijk moet kunnen bevestigen dat hij informatie ook werkelijk mag delen.
2. Een bron moet reproduceerbaar zijn
Iedere bron waarvan gebruik wordt gemaakt moet in principe reproduceerbaar zijn. Dat kan op twee manieren worden opgevat. Het belangrijkste is dat meerdere personen erbij kunnen vanaf of vanuit de openbaarheid. Indien mogelijk moet een entiteit of informatie bij een entiteit via twee of meer onafhankelijke bronnen kunnen worden geverifieerd. Dit laatste is niet altijd mogelijk (infieldkabelplannen van windparken zijn bijvoorbeeld alleen in bouwtekeningen te vinden, net zoals een mondelinge tip). De betrouwbaarheid van een bron komt in sommige gevallen neer op maatwerk waarbij discussie binnen de groep vrijwilligers de doorslag geeft en waarbij een redelijkheidsprincipe wordt toegepast.
3. Een bron moet het toestaan als bron te dienen
Soms komt het voor dat een bron openlijk toegankelijk is, maar dat er duidelijk in de disclaimer staat dat helemaal niets uit de bron in enige vorm of enige wijze mag worden gebruikt in een afgeleide toepassing. Men mag alleen kijken en geen enkele directe conclusie herleiden die elders kan worden toegepast. Dit komt met bouwplattegronden wel eens voor. Van deze bronnen is het niet toegestaan informatie over te nemen, zelfs niet wanneer er een mens als interpretatie- en conversiestap tussen zit. Een ander voorbeeld van een niet-toegestane bron is Openstreetmap: vanwege een onoplosbare mismatch met de ODbL-licentie op Openstreetmap kunnen en mogen we geen gebruik maken van Openstreetmap. (Andersom overigens ook niet.) De enige toepassing van deze bronnen voor de netkaart is het bieden van aanknopingspunten om elders gericht verder te zoeken. Bij twijfelgevallen geldt dat overleg binnen de groep kan worden toegepast.
Het bronbeleid betekent in de praktijk dat er ook wel eens een bron niet wordt gebruikt. Het principe van uitsluitend bundeling van publiek toegankelijke informatie is een kernwaarde waarmee niet wordt gebroken, zodat zelfs een witte vlek op de kaart ondergeschikt is aan de integriteit van de netkaart als geheel.
Eindgebruik en toepassing
Bij niet-acute toepassing zoals verdieping is vooraf overleg noodzakelijk.
Vragen over de browserweergave (webkaart)
Vragen over de weergave in GE en GIS-tools

Deze melding verschijnt wanneer de server het te druk heeft en de netkaart (de content) niet op tijd kan worden opgevraagd om aan je verzoek via GE te voldoen. Dit komt heel af en toe een keer voor wanneer de netkaart plotseling heel populair is, zoals bij een stroomstoring die de media haalt. Een ogenblik wachten is meestal de beste manier, het probleem lost zichzelf op.
Terugkoppeling en consistentie
Diversen