Waar gaan al die hoogspanningslijnen heen? Welke spanning staat erop? Waar staan de stations? En waar kan ik meer informatie vinden over een verbinding of station als ik dat nodig heb, zelfs middenin het open veld?

Het antwoord op deze vragen is de HoogspanningsNet Netkaart. Dynamisch, inzoombaar, altijd actueel en ieder object draagt aanvullende informatie.

HoogspanningsNet is onafhankelijk. Wij hebben geen last van concessiegrenzen, verschillende netbeheerders of de tweedeling tussen staatsnetten en commerciële netten. Wij tonen gewoon alles. Omdat we ook zelf de techniek in handen hebben kunnen we verder gaan dan ieder ander. Slechts de beschikbaarheid van informatie en de tijd van vrijwilligers zijn de limiet.

De netkaart kan op twee manieren worden gebruikt

  1. De webkaart: overal het hoogspanningsnet op zak

Overal het net op zak met de webkaart

De webkaart is een door onszelf gehoste en getoonde weergave van de netkaart in een kant en klare interface.

Er is geen aanvullende software nodig. De interface is responsive en werkt op een laptop, tablet en ook prima op een telefoon, zelfs middenin het open veld. Internettoegang en een browser zijn alles wat je nodig hebt.

Er zijn verschillende achtergrondkaarten beschikbaar en je kan via de zoekfunctie snel een object vinden. De webkaart is ideaal voor veldwerk, navigeren op de hoogspanningslijnen en voor elke toepassing waarbij even snel een goeie netkaart nodig is. Gratis, direct en zonder gedoe met inloggen of accounts. Er is een online handleiding beschikbaar, daar kan je ook meer screenshots zien.


 

Screenshot van de webkaart

Vragen die niet in de handleiding staan?
Kijk dan eerst eens in de FAQ. Niet? Probeer dan de Netkaartbijbel eens. Nog niet? Neem dan gerust contact op of stel je vraag op ons forum.

Beschikbare achtergrondkaarten:
Esri Light, Esri Dark, Openstreetmap, Google Luchtfoto, Google Maps, Google Hybrid

Beschikbare interfacetalen:
Nederlands, Duits, Engels, Nedersaksisch, Deens

Getest op: Firefox, Chrome, IE, Edge, Opera, Safari. |  OS: Android, iOS, Windows, Ubuntu/Linux.

 

  2. GIS: de netkaart als dynamische KML in Google Earth

Google Earth interface: zwaarder geschut voor op desktops

Voor het zwaardere werk is er de KML-invoegtoepassing. Deze methode is bedoeld voor laptops en kantoormachines. Ingewikkelder dan de webkaart, maar veelzijdiger in eindgebruik.

Met deze methode kan men de netkaart toepassen binnen andere open kaarten en voor interne projecten. Alle GIS-tools die met een dynamische KML 2.2 overweg kunnen zijn in principe geschikt om de netkaart te kunnen weergeven. In de praktijk wordt het programma Google Earth veel gebruikt, ook door de vrijwilligers achter de netkaart en de vaste gebruikers die al van de partij waren lang voordat de webkaart zijn intrede deed.

Wat je downloadt is het bestandje wrapper.kml, een bestand van ongeveer 800 bytes die op zijn beurt de netkaart van de server ophaalt wanneer je Google Earth of een andere GIS-tool start. Er is geen account nodig en er is geen bijkomende rommel waar je niet om gevraagd hebt. (Wij hebben daar zelf ook een grote hekel aan.) 

Screenshot van de Google Earth interface

Vragen? Bekijk eerst de FAQ-pagina.

Opmerkingen of een technisch probleem? Geen nood, ook hier is er de Netkaartbijbel en support is mogelijk via ons forum. Voor afbakening over wat er wel en niet is toegestaan qua eindgebruik kan men ook de disclaimer raadplegen of de documentatie over onze licentie doornemen.

(NL) We hebben geen shapefiles!
(E) We don't have shapefiles!
(D) Wir haben kein shapefiles!
(DK) Vi har ingen shapefiler!

De netkaart wordt als dynamische KML (KML 2.2) geboden en niet als online shapefile. We verlenen ook geen service op dit gebied, De reden is eenvoudig, shapefiles hebben bij onszelf simpelweg geen toepassing, zodat we onze tijd liever in het product zelf stoppen.

Cycle (build): 6.2 'Hogetemperatuurgeleider'  |  Releasedatum van deze subversie: 01 augustus 2018  |  Gebruikslicentie: CC BY-NC-ND, zie voor details- en tussengevallen de FAQ.

 


Wat toont de netkaart?

Een greep uit wat de netkaart omvat:

▫  Alle bovengrondse en ondergrondse hoogspanningsverbindingen, staatsnet en commercieel
▫  Alle grote klantnetten, klantaansluitingen en verbindingen
▫  Als enige hebben we het volledige Nederlandse 50 kV-net en het Belgische 30/36 kV-net
▫  Een substantieel (en steeds groeiend) deel van de 20-, 23- en 25 kV-netten
▫  Alle stations, geclassificeerd naar hun aard en functie
▫  Alle transformatiestappen op de trafostations door middel van een helder pictogram
▫  Alle schakeltuinen en bijbehorende gebouwen als terreinarcering
▫  Vrijwel alle productielocaties op 20 kV en hoger
▫  Alle ruim 13.000 hoogspanningsmasten in Nederland inclusief hun mastnummer (België is in ontwikkeling)
▫  Netsituatieweergave (harde aftak, inlussing, netopening, etc.)
▫  In enigszins lagere precisie: netten in landen om ons heen en in netten op zee (offshore wind)
▫  Informatie bij ieder object bij aanklikken- of aantikken, waarbij ook een foto kan zijn inbegrepen
▫  Legenda, snellinks, zoekfunctie en aanvullende gebruiksaanwijzingen
▫  Een interface (webversie) in meerdere talen, met meerdere achtergrondkaarten
▫  De mogelijkheid tot het aanleveren van feedback of commentaar voor iedere gebruiker

De weergave van de bovengrondse lijnen, stations, aftakkingen en mastposities is binnen Nederland en België zeer nauwkeurig (daarbuiten wisselt de precisie). Maar de precisie van grondkabels verschilt per exemplaar. Grondkabels waarvan de precieze ligging matig of vrijwel niet bekend is, zijn als abstracte lijnstukken met ten hoogste een handvol knikken ingetekend, conform het tracé van de nauwkeurigste bron die voor die kabel beschikbaar is.

  ► Ga je graven, takelen of vliegen? Gebruik de HoogspanningsNet Netkaart dan niet als eindinformatiebron!

De netkaart is uitdrukkelijk niet geschikt voor zogeheten kritiek gebruik, d.w.z. toepassingen in het professionele vlak waarop eindbeslissingen worden gebaseerd die enige significantie omvatten of waarbij op enige wijze veiligheidsaspecten van toepassing zijn. Lees in de disclaimer details over de scope, de beperkingen die gelden voor professioneel en/of commercieel gebruik en over afgeraden gebruiksdoeleinden.

De netkaart heeft meerdere updates en release cycles gehad. Op dit moment is cycle 6 operationeel en we werken aan cycle 7. Dat betekent dat er gedurende de afgelopen jaren voortdurend ontwikkeling is geweest. Vaste gebruikers kunnen de release notes bij de nieuwste versie raadplegen voor een uitgebreide documentatie van wat er nieuw is sinds deze editie. (Geen power techie user en toch een overzicht van de versies en releases nodig? Bekijk dan de shortlist table voor een vlot overzicht.)

Zoomlevels

Heb je een fout, actualisatie of een aanvulling?

Ook daarin voorziet de netkaart, althans via de webkaart. Daarin is er de mogelijkheid tot het rechtstreeks aanleveren van feedback via een inline formulier. Via de link feedback aanleveren (onderin de informatieballon- of kolom, zie de handleiding) kan feedback direct worden aangedragen. Ook wanneer je feedback objectoverstijgend is of over een (nog) niet bestaand object gaat, kan je dit formulier gebruiken. Bij storingen of bij andere kwesties waarbij het feedbackformulier niet van toepassing is, kan je ook een melding doen via ons contactformulier of op ons forum. Daar kan je ook meepraten over ontwikkeling, suggesties en het aanleveren van informatie en/of bijdrager worden. (Mensen met) ideeën zijn in ieder geval welkom.

Waarom we de netkaart maken?

Lijkt het te mooi om waar te zijn? Geen zorgen, er zit geen grondkabeltje onder het gras. De vrijwilligers achter HoogspanningsNet maken de netkaart omdat we ook zelf voor onze interne besoignes een serieus goede netkaart nodig hebben. Een netkaart is een manier om informatie te ordenen, om gemakkelijk even vlot iets na te kunnen trekken als je zelf iets nodig hebt of er een vraag in de mail binnenloopt, om zicht te houden op hoogspanningsland en om onze eigen kennis aan te blijven scherpen. Wie kaarten maakt, zit er tenslotte bovenop.

Jaren geleden in 2011 was er geen enkele netkaart die kon voldoen aan aan wat we zelf nodig hadden. Er werd toen besloten om dan maar zelf een netkaart te maken die dat wel zou doen. Dat nam steeds grotere vormen aan en draaide uiteindelijk uit op de huidige netkaart. Vóór hoogspanningsland, dóór hoogspanningsland.