Waar gaan al die hoogspanningslijnen nou heen? Welke spanning staat erop? Waar staan de stations? En waar kan ik meer informatie vinden over een verbinding of station als ik dat direct nodig heb?

Het antwoord op deze vragen is de HoogspanningsNet Netkaart.
Dynamisch, inzoombaar, altijd actueel en ieder object is selecteerbaar waarna informatie wordt getoond.

HoogspanningsNet is onafhankelijk. Wij hebben geen last van concessiegrenzen, verschillende netbeheerders of de tweedeling tussen staatsnetten en commerciële netten. Wij tonen gewoon alles. Omdat we ook zelf de techniek in handen hebben kunnen we verder gaan dan ieder ander. Slechts de beschikbaarheid van informatie en de besteedbare tijd van de vrijwilligers zijn de limiet.

De netkaart kan op twee manieren worden gebruikt.

  Manier 1: overal het hoogspanningsnet op zak met de webkaart

De webkaart is een door onszelf gehoste en getoonde weergave van de netkaart in een kant en klare grafische interface, direct vanuit je browser.

De webkaart is platformonafhankelijk. Er is geen aanvullende software nodig en hij werkt op een laptop, tablet en ook prima op een telefoon, zelfs middenin het open veld. Internettoegang en een browser zijn alles wat je nodig hebt. De interface is responsive en past zich automatisch aan aan het schermformaat. Een muis of een touchscreen is ook geen factor, de webkaart werkt met elk soort scherm.

Er zijn verschillende achtergrondkaarten beschikbaar voor achter de netkaart, je kan verschillende talen kiezen voor de interface, je kan je locatie laten uitpeilen en aangeven en je kan via de zoekfunctie snel een object vinden. De webkaart is ideaal voor veldwerk, voor navigeren op de hoogspanningslijnen, voor het ter plekke informatie opvragen en voor iedere toepassing waarbij even snel een goeie netkaart nodig is. Gratis, direct en zonder gedoe met accounts of software.

Direct door naar de webkaart

(Opent in een nieuw tabblad)

Snel de fijne kneepjes leren?
Bekijk de online handleiding van de webkaart. Daar kan je ook meer screenshots zien.

Vragen die niet door de handleiding worden beantwoord?
Kijk dan eerst eens in de FAQ. Niet? Probeer dan de Netkaartbijbel eens. Nog niet? Neem dan gerust contact op of stel je vraag op ons forum.

Beschikbare achtergronden:
Esri Light, Esri Dark, Openstreetmap, Google Luchtfoto, Google Maps, Google Hybrid

Beschikbare interfacetalen:
Nederlands, Duits, Engels, Nedersaksisch, Deens

Getest op: Firefox, Chrome, IE, Edge, Opera, Safari. OS: Android, iOS, Windows, Ubuntu/Linux.

 

  Manier 2: de netkaart als dynamische KML voor in Google Earth en andere GIS-tools

Deze methode is ingewikkelder dan de webkaart, maar veelzijdiger in eindgebruik. Daardoor is deze methode geschikt voor thuisgebruikers en zwaardere gebruikers die over een laptop of computer beschikken.

Met deze methode kan men de netkaart direct toepassen in GIS-omgevingen, binnen andere open kaarten en voor interne projecten. Alle GIS-tools die met een dynamische KML overweg kunnen zijn in principe geschikt om de netkaart te kunnen weergeven. In de praktijk wordt het programma Google Earth veel gebruikt, ook door de vrijwilligers achter de netkaart en de vaste gebruikers die al van de partij waren lang voordat de webkaart zijn intrede deed, iets dat zich tot op de dag van vadaag voortzet voor het carteren van nieuwe objecten en ook in het gebruikte dataformat KML.

Download de KML-versie

Wat je downloadt is het bestandje wrapper.kml, een bestand van ongeveer 800 bytes die op zijn beurt de netkaart van de server ophaalt wanneer je Google Earth of een andere GIS-tool start. Er is geen account nodig en er is geen bijkomende rommel waar je niet om gevraagd hebt. (Wij hebben daar zelf ook een grote hekel aan.) 

Eerst meer weten? Bekijk enkele screenshots van de netkaart in Google Earth.

Vragen? Bekijk eerst de FAQ-pagina.

Nog steeds vragen, opmerkingen of een technisch probleem? Geen nood, ook hier is er de Netkaartbijbel en support is mogelijk via ons forum. Voor afbakening over wat er wel en niet is toegestaan qua eindgebruik kan men ook de disclaimer raadplegen of de documentatie over onze licentie doornemen.

(NL) We hebben geen shapefile!
(E) We don't have shapefiles!
(D) Wir haben kein shapefiles!
(DK) Vi har ingen shapefiler!

De netkaart wordt als dynamische KML (KML 2.2) gehost en niet als online shapefile geboden. Shapefiles hebben bij onszelf simpelweg geen toepassing. We verlenen ook geen service op dit gebied.

Cycle (build): 6.2 'Hogetemperatuurgeleider'  |  Releasedatum van deze subversie: 01 augustus 2018  Gebruikslicentie: CC BY-NC-ND, zie voor details- en tussengevallen de FAQ.

 

 


Hoe wordt bepaald wat er wordt getoond aan mij?

Weergaven worden on the fly gegenereerd vanuit de database, telkens toegesneden op de hoogte van het oogpunt.
Vanaf zeer grote hoogte worden alleen de koppelnetverbindingen getoond en hoe verder je inzoomt, hoe meer objectgroepen verschijnen. Meestal zorgt deze automatische functie voor het beste resultaat – daarvoor hebben wij zelf voldoende ervaring met netkaarten. Echter, aan maatwerk is wel degelijk gedacht: je kan de objecten altijd handmatig overrulen door alsnog in de mappenboom een vinkje met opzet aan of uit te schakelen, zowel in de webkaart als in de interface in GIS-tools die een mappenboom tonen.

Een greep uit wat de netkaart omvat:

    ▫  Alle bovengrondse en ondergrondse hoogspanningsverbindingen, staatsnet en commercieel
▫  Alle grote klantnetten, klantaansluitingen en verbindingen
▫  Als enige hebben we het volledige Nederlandse 50 kV-net en het Belgische 30/36 kV-net
▫  Een substantieel (en steeds groeiend) deel van de 20-, 23- en 25 kV-netten
▫  Alle stations, geclassificeerd naar hun aard en functie
▫  Alle transformatiestappen op de trafostations door middel van een helder pictogram
▫  Alle schakeltuinen en bijbehorende gebouwen als terreinarcering
▫  Vrijwel alle productielocaties op 20 kV en hoger
▫  Alle ruim 13.000 hoogspanningsmasten in Nederland inclusief hun mastnummer (België is in ontwikkeling)
▫  Netsituatieweergave (harde aftak, inlussing, netopening, etc.)
▫  In enigszins lagere precisie: netten in landen om ons heen en in netten op zee (offshore wind)
▫  Informatie bij ieder object bij aanklikken- of aantikken, waarbij ook een foto kan zijn inbegrepen
▫  Legenda, snellinks, zoekfunctie en aanvullende gebruiksaanwijzingen
▫  Een interface (webversie) in meerdere talen, met meerdere achtergrondkaarten
▫  De mogelijkheid tot het aanleveren van feedback of commentaar voor iedere gebruiker

De weergave van de bovengrondse lijnen, stations, aftakkingen en mastposities is binnen Nederland en België zeer nauwkeurig (daarbuiten wisselt de precisie). Maar de precisie van grondkabels verschilt per exemplaar. Kabels waarvan de exacte ligging goed bekend is zijn met zo groot mogelijk detail ingetekend. Grondkabels waarvan de precieze ligging matig of vrijwel niet bekend is, zijn als abstracte lijnstukken met ten hoogste een handvol knikken ingetekend, conform het tracé van de nauwkeurigste bron die voor die kabel beschikbaar is.

  ► Ga je graven, takelen of vliegen? Gebruik de HoogspanningsNet Netkaart dan niet als eindinformatiebron!

De netkaart is uitdrukkelijk niet geschikt voor zogeheten kritiek gebruik, d.w.z. toepassingen in het professionele vlak waarop eindbeslissingen worden
gebaseerd die enige significantie omvatten of waarbij op enige wijze veiligheidsaspecten van toepassing zijn. Lees in de disclaimer details over de scope,
de beperkingen die gelden voor professioneel en/of commercieel gebruik en over afgeraden gebruiksdoeleinden.

De netkaart heeft meerdere updates en release cycles gehad. Dat betekent dat er gedurende de afgelopen jaren voortdurend ontwikkeling is geweest. Vaste gebruikers kunnen de release notes bij de nieuwste versie raadplegen voor een uitgebreide documentatie van wat er nieuw is sinds deze editie. (Geen power techie user en toch een overzicht van de versies en releases nodig? Bekijk dan de shortlist table voor een vlot overzicht.)

Heb je een fout, actualisatie of een aanvulling?

Ook daarin voorziet de netkaart, althans via de webkaart. Daarin is er de mogelijkheid tot het rechtstreeks aanleveren van feedback via een inline formulier. Via de link feedback aanleveren (onderin de informatieballon- of kolom, zie de handleiding) kan feedback direct worden aangedragen. Ook wanneer je feedback objectoverstijgend is of over een (nog) niet bestaand object gaat, kan je dit formulier gebruiken.
Bij storingen of bij andere kwesties waarbij het feedbackformulier niet van toepassing is, kan je ook een melding doen via netkaart(at)hoogspanningsnet.com of op ons forum. Daar kan je ook meepraten over ontwikkeling, suggesties en het aanleveren van informatie en/of bijdrager worden. (Mensen met) ideeën zijn in ieder geval welkom.

Waarom we de netkaart maken?

Lijkt het allemaal te mooi om waar te zijn? Geen zorgen, er zit geen grondkabeltje onder het gras. De vrijwilligers achter HoogspanningsNet maken de netkaart omdat we ook zélf vaak een serieus goede netkaart nodig hebben. Zoals bij vragen via de mail, om zelf even vlot iets na te trekken, om zicht te houden op hoogspanningsland en om onze eigen kennis aan te blijven scherpen is een fatsoenlijke netkaart nu eenmaal onmisbaar. Jaren geleden in 2011 was er geen enkele netkaart die kon voldoen aan aan wat we zelf nodig hadden. Er werd toen besloten om dan maar zelf een netkaart te maken die dat wel zou doen en die voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn die dezelfde vragen had als wij. Dat nam steeds grotere vormen aan en draaide uiteindelijk uit op de huidige netkaart. Vóór hoogspanningsland, dóór hoogspanningsland.