Het bouwen van een mastmodel neemt hoe dan ook wat ruimte in, want je kunt moeilijk op schoot solderen of op een dieblad aan de slag gaan.  Daarom is het verstandig om een eigen werkplek in te richten. 

De constructiewerf (laten we het eens zo noemen) is bij het bouwen van een mastmodel net zo belangrijk als het gereedschap. Of je nou een mastmodel lijmt, soldeert, schroeft of programmeert, je zult het toch ergens moeten doen waar je de gereedschappen en middelen kwijt kan en waar je je ellebogen kan bewegen zonder de vaas (of je broertje) om te stoten.

 

Eigenlijk kunnen gereedschap en een werkplek niet eens los van elkaar gezien worden, want dingen zoals een bankschroefje maken tegelijk deel uit van beide. Het heeft daarnaast ook de voorkeur dat je de spullen niet iedere avond weer op hoeft te ruimen.

Er warmpjes bij zitten

Een bouwplek in een minder gebruikte ruimte in huis (zoals de zolder) ligt al snel voor de hand. Maar neem niet te snel genoegen met een hoekje in de garage of in de bijkeuken: niets is vervelender dan op de tocht zitten, het gevoel te hebben dat je voeten eraf vriezen of het continu net ietsje te koud hebben. Koude vingers zijn een no go bij het maken van een model. Je loopt sneller wondjes op en je verliest het fijngevoel dat nodig is om een moertje vast te pakken. De frustratie zal al snel uitmonden in een voortijdig einde van de modelbouwavond, waarna de zak met paprikachips en de tablet met Hoogspanningsnet.com nooit ver weg zijn…

Als je een eigen huis hebt kan je de studeerkamer of een leegstaande slaapkamer tot constructiewerf omdopen. Funpostertje aan de muur, angstaanjagend bord op de deur, kachel aan en the heat is on
Als je iets minder strikt omgaat met de inrichting van je huis omgaat (of als je het met een éénkamervertrek moet stellen, zoals een studentenkamer) kan je ook gewoon in een hoek van de kamer aan de slag gaan. Een extra bureautje doet wonderen. Voor wie nog thuis bij zijn ouders woont en het met een klein slaapkamertje moet doen: vraag gewoon of je de logeerkamer tijdelijk gebruiken mag. Of desnoods regel je een tweede bureau op je eigen slaapkamer.

Geen notenhouten werkblad

Er zijn nog wel een paar aanvullende eisen. Het bureaublad moet niet al te mooi zijn of je moet er een plaat hout op leggen, want als je een mastmodel soldeert is het onvermijdelijk dat de soldeerbout gerust een keer op het bureaublad valt. Voorkom schade en brand en zorg gewoon voor een flinke plaat triplex of underlayement. Dat brandt moeilijk, is onverwoestbaar en niet duur.

Als je niet soldeert maar schroeft komen gegarandeerd scherpe metalen scherven en afgezaagde hoeklatten op het bureau terecht. Krassen zijn dan onvermijdelijk. Een zogeheten boorplankje (een extra plank om op te boren en waarin de boor mag doorschieten) is dan eveneens onmisbaar. En aangezien bij het boren van gaatjes altijd metaalkrullen vrijkomen is het ook handig om geen vloerbedekking op de grond te hebben, want daar krijg je deze piepkleine krulletjes slechts met grote moeite (of met een minstens zo grote magneet) weer uit.

Het bouwen van een hoogspanningsmast is geen elektronica, dus over statische elektriciteit hoef je je niet druk te maken. Maar pas wel op voor netstroom. Als je soldeert is een geaard stopcontact aan te raden. Bij een opdonder zul je in tegenstelling tot veel doemverhalen in de boekjes niet meteen het loodje leggen, maar het is geen aangename ervaring.

Boorplankje

In een boorplankje (niets anders dan een oud stuk balk) mag de boor doorschieten. Een boorplankje is essentieel om te hebben en hij redt je bureau ten koste van zichzelf. Het exemplaar op de foto is ongeveer op zijn einde – inderdaad, alle zwarte puntjes zijn eigenlijk boorgaatjes!

Klem zitten

Bij het solderen van een mastmodel volstaat een zogeheten 'derde handje' om dingen vast te houden. Maar bij een geschroefd mastmodel is er iets sterkers nodig. Het afzagen van latjes en het vijlen en buigen van knoopplaten is praktisch onmogelijk zonder een bankschroefje.

Nee, probeer niet of je die grote pletmachine uit de garage van je oom kan gebruiken. Voor het bouwen van een mastmodel is subtiliteit nodig. Een klein bankschroefje (zoals de kleinste maat die de doe-het-zelfzaak verkoopt) is geknipt voor dit soort werk. Voor een paar tientjes heb je al een heel acceptabel bankschroefje waarmee je tot in lengte van dagen hoogspanningsmasten kan bouwen. Sommige exemplaren (zoals die op de foto) kan je zelfs met een tweede klemmetje vastzetten aan je bureaurand zodat hij er ook eenvoudig weer af kan. Dat is helemaal ideaal – hoewel een bankschroef die op het bureau in de hoek van de kamer zit vastgeschroefd op zichzelf ook een best bruut gezicht is.

 

In principe is dit redelijk wat overkill. De bankschroef is te groot en over het aambeeld zwijgen we gewoon maar helemaal. Hoewel aan de andere kant wel alles aanwezig is om een mastmodel te kunnen bouwen. 

Een klinkende zaak

Bij het maken van knoopplaatjes zul je waarschijnlijk een blikschaar gebruiken. Dat werkt prima, maar het stukje metaal zal altijd enigszins verbuigen bij het knippen. Om dat te herstellen kan je die zachtjes met een klein hamertje weer vlak slaan. Daar is dan wel een ondergrond voor nodig waarop dat kan. Een klein aambeeldje zoals op de foto is de mooiste oplossing, maar in principe kan ieder ander groot, vlak stuk metaal van enig gewicht en hardheid ook voldoende zijn. Een stukje spoorstaaf, H-profiel of een gewichtje van de halter die je broer gebruikt om in een gespierde adonis te veranderen voldoet ook uitstekend.

Gezelschap of muziek

Het solderen of lijmen van een mastmodel kan nog wel lukken in een weekend, maar het werkelijk schroeven van een mastmodel duurt aanzienlijk langer. Voorkom dat je vereenzaamt tijdens het project. Als er andere creatievelingen in je huishouden zijn (partner, broer, andere student) kan je ook samen aan het werk gaan met twee verschillende projecten. Wanneer jij aan de mastenbouw zit en iemand anders doet bijvoorbeeld aan kantklossen of eh.. netkaarten tekenen, dan is het met zijn tweeën een stuk gezelliger. Of soms zelfs met drie of vier personen tegelijk in dezelfde ruimte allemaal aan iets bezig zijn, ook daarvan kennen we voorbeelden. Samen iets om over te babbelen en ook de kachel hoeft dan niet slechts voor jezelf aan. Als je lid bent van een modelbouwclub kan je ook daar eens informeren of er gezamenlijke ruimten zijn.

Toch alleen? Of zin aan wat ander geluid dan de spraakwaterval genaamd je broertje? Voorzie de constructiewerf dan van een radio. Of sluit die oude PC in de hoek aan op het internet. Muziek bij de bouw doet wonderen, want wat hoor je eigenlijk altijd op de gemiddelde bouwplaats in de stad? Juist. Met een radiozender kan je actualiteiten en nieuws blijven volgen. Of wanneer je een afspeellijst via internet opzet kan je schaamteloos meezingen met Kraftwerk, the Electric Light Orchestra en AC/DC. Of Henk Wijngaard natuurlijk.

Bende op de werkbank - onvermijdelijk...

Constructiewerf op een doorsnee bouwdag

De gemiddelde constructiewerf wordt na verloop van tijd een slagveld van tangetjes, hoekstalen, boorkrullen en voltooide componenten zoals een rondslingerende traverse en een broekstukje. Het is niet handig om iedere avond alles weer op te moeten ruimen. Kies een werkplek die langere tijd continu als zodanig in gebruik kan zijn.


Omhoog