In Nederland hangt op het toilet traditioneel een verjaardagskalender. Ruil die twaalf raskatten, berglandschappen uit landen waar je nooit komt, twaalf sportauto's of fresco's in voor een verjaardagskalender met wat meer spanning.

Met de Nederlandse Hoogspanningskalender heb je iedere maand een grote foto van een hoogspanningslijn om tegenaan te kijken: dwars door het hele land heen gefotografeerd in alle vier jaargetijden, door verschillende fotografen.

Het hele jaar door hoogspanning op je toilet

Breng de spanning van je interesse ook naar nummer 100. De foto's zijn voorzien van een kort stukje informatie en van de belangrijkste getallen van de verbinding in kwestie: bouwjaar, capaciteit, mastmodel, eigenaar en de lengte van de circuits. Ook de circuitkleuren en de klokgetallen staan vermeld. Meerdere netspanningen, uiteenlopende verbindingsleeftijden en allerlei mastmodellen komen aan bod. Met de Nederlandse Hoogspanningskalender verandert je toilet in een ontdekkingstocht door het Nederlandse hoogspanningsnet.

 

Links: een pagina uit de kalender. Rechts een toepassingsvoorbeeld.

Zelf afdrukken: hou rekening met inktverbruik en wat je printer kan

HoogspanningsNet is geen webwinkel, dus je moet de kalenderbladen wel zelf uitprinten. We bieden de kalenderbladen daardoor aan als PDF-bestanden, geoptimaliseerd voor A4 of A3-formaat. A4 lukt eenvoudig met thuisprinters, hoewel het wel aan te bevelen is een beetje stevige papiersoort te kiezen. Verder moet je rekening houden met een flink inktverbruik (er zijn dertien volledig bedrukte kleurenpagina's met de grote foto's) en mogelijk een instelling om de marges aan de paginaranden kleiner te maken, omdat er anders teveel wit omheen komt.

De datum- en fotobladen zijn allemaal in landschapsmodus gemaakt. Afhankelijk van of je een printer gebruikt die al dan niet dubbelzijdig kan afdrukken, moet je kiezen uit een van de twee onderstaande procedures

► Mijn printer kan vanzelf dubbelzijdig afdrukken

Dat is gemakkelijk. In dat geval kan je de volgende stappen volgen.

1. Download het bestand Kalender_dubbelzijdig.pdf

2. Sleutel indien gewenst wat aan de printerinstellingen, zodat de marges (de overblijvende witrand aan de paginaranden) zo klein mogelijk wordt

3. Print de dertien papieren uit en leg ze op een stapel met het titelblad boven en daarna iedere pagina het datumblad omhoog.

 

 

► Mijn printer kan niet vanzelf dubbelzijdig afdrukken

Dat maakt het iets ingewikkelder, maar nog steeds is het geen rocket science. Volg bij dit soort printers de volgende stappen.

1. Download het bestand Kalender_enkelzijdig_datumbladen.pdf 

2. Sleutel indien gewenst wat aan de printerinstellingen, zodat de marges (de overblijvende onbedrukte rand van de pagina's) zo klein mogelijk wordt.

3. Print de dertien pagina's uit, en let daarbij goed op of je printer alles in omgekeerde volgorde uitprint, en of de printer onderaan of bovenaan de pagina begint met afdrukken. 

4. Download nu het bestand Kalender_enkelzijdig_fotobladen.pdf

5. Stop de dertien reeds afgedrukte pagina's nu opnieuw in de printer in de goede volgorde. Let op, zorg ervoor dat ze er zodanig zijn ingestopt dat de nog lege, witte zijde nu bedrukt zal worden, en wel zo dat de linkerbovenhoek van de foto's op de overzijde van de linkeronderhoek van het datumblad terechtkomt. (Dus als je een speld door het papier heen steekt in de linkerbovenhoek van de foto, dan moet die door de klokgetallenbordjes op het datumblad van de maand ervoor weer naar buiten komen.)

6. Print de dertien pagina's uit en controleer of alles goed is gegaan. Leg ze op een stapel met het titelblad boven en daarna iedere pagina het datumblad omhoog.

Het roteren en op volgorde houden van de bladzijden ten aanzien van wat je printer doet kan wat ingewikkeld zijn. Het precieze gedrag en de afdrukvolgorde is bij ieder model printer weer anders en daardoor is geen kant en klare rotatiehandleiding te geven van hoe je de papieren moet draaien om bij dubbelzijdig printen ervoor te zorgen dat de foto- en datumbladen rechtop op de goede pagina's terechtkomen. Helaas is dit niet anders. Wie zich dit wil besparen, zie verderop. Je kan ook overwegen naar een drukker te gaan met de PDF-bestanden.

Inbinden

Als het afdrukken is gelukt ben je al bijna klaar. De bladen moeten alleen nog worden gestanst en worden ingebonden. Het enige wat je daarvoor nodig hebt zijn een perforator en twee tiewraps (knelriempjes) of touwtjes. Wanneer de pagina's goed liggen, kijk dan eens goed naar het titelblad. Er bevinden zich vier merktekens op. Bovenaan staan een klein streepje en twee cirkels, onderaan vind je een derde cirkel.

 

Maak met behulp van het streepje (het exacte midden van de paginarand) twee gaatjes op de plek van de rondjes met de perforator. Wanneer je extra stevigheid wil of wanneer je een vrij dunne papiersoort hebt gebruikt, maak dan vier gaatjes door de twee cirkeltjes te gebruiken als het linkse of rechtse gaatje met de perforator. In dit voorbeeld zijn vier gaatjes gebruikt. Stans ook een gat door de stapel heen op de plek van het derde gaatje onderaan: dit is het gat voor de spijker in de muur of deur waaraan de kalender komt te hangen.

Knoop nu tenslotte een ijzerdraadje, een touwtje of knelriempjes door de twee (of vier) gaatjes aan de bovenkant. Let erop dat je touwtjes en knelriempjes niet te strak aantrekt: de bladen moeten immers nog wel om te slaan zijn. Kort bij knelriempjes de uiteinden een beetje in en zorg ervoor dat de blokjes telkens dezelfde kant op steken.

Klaar! Je kan nu de namen van vrienden en kennissen invullen op de juiste datums (HoogspanningsNet op 27 april, tegelijk met de Nederlandse Koningsdag) en de kalender aan de muur hangen.

 

Laten afdrukken: kiezen voor een webshop

Heb je geen printer? Of heb je geen zin aan de operatie van het handmatig omkeren van alle papieren in de goede volgorde en het zelf inbinden van de bladen? Of wil je een glossy afdrukkwaliteit en beter papier dan je zelf in huis hebt? Het staat je vrij om een online webshop te gebruiken die kalenders kan drukken vanaf een PDF-bestand. De kalender bevindt zich onder hetzelfde Creative Commons BY-NC-ND copyright als bijna alle andere dingen op deze site. Zolang het voor privé- of kleinschalig niet-commercieel gebruik is, hebben we daar geen enkel probleem mee.

 

 

 

 

 

Download (PDF) via de link. Resolutie van elk blad is 300 DPI. Andere resoluties en bestandsformaten zijn op aanvraag beschikbaar.
De copyrights zijn zoals je van ons gewend bent, CC BY-NC-ND en dus vrij voor elke vorm van niet-commercieel gebruik. Herdruk en commerciële doorverkoop is niet toegestaan.


Hoe zit een hoogspanningsmast in elkaar? 

Afbeelding van een grote hoogspanningsmast, vergezeld van uitleg over diverse onderdelen, componenten en borden die erop en aan zitten. Leer wat de toren, het broekstuk en de traversen zijn, wat een circuit is en waarom de mast een topstukje heeft. Wist je dat in moderne bliksemdraden vaak optische glasvezels zitten? Of dat je aan de lengte van de isolators kan zien hoe hoog de spanning op de kabels is? Waar kan je de kattenoren, het hondenbotje en de varkensstaarten vinden? Wat betekenen de bordjes op de voet van de mast eigenlijk? En waarom zijn er zoveel verschillende mastontwerpen in gebruik? Deze poster geeft in een notendop antwoord op alles wat je ziet wanneer je goed naar een hoogspanningsmast kijkt.

Zet de cursor of je vingers op de afbeelding en zoom in door te scrollen of te swipen. De afbeelding kan in de viewer wat korrelig lijken. De downloadbare PDF-versie is haarscherp. 

Download (PDF)

[iframe]<script src="http://zoom.it/Cicc.js?width=400px&height=568px" align="right"></script>[/iframe]

Wat voor een mast is dat? 

Poster met een grafische weergave (als flowchart) van het Tweede Herziene Mastclassificatiemodel zoals we die hier zelf op HoogspanningsNet gebruiken voor classificatie van mastontwerpen. Leer wat een donau-, ton- en driehoeksmast is, waardoor een deltamast van een gaffelmast verschilt en waarom combinatiemasten steeds populairder worden. Wist je dat schoormasten verboden zijn in Nederland? De flowchart is bewust zo geconstrueerd dat deze vrij "spannend" is en veel bochten en paden kent, zodat het doorlopen ervan een avontuurlijke ontdekking is. En als je er helemaal niet uitkomt verwijst het classificatiemodel door naar deze website. Want wij gaan tot het draadje.

Zet de cursor of je vingers op de afbeelding en zoom in door te scrollen of te swipen. De afbeelding kan in de viewer wat korrelig lijken. De downloadbare PDF-versie is haarscherp. 

Download (PDF)

[iframe]<script src="http://zoom.it/AtWY.js?width=400px&height=568px" align="right"></script>[/iframe]

 


Omhoog