Geef die wonderlijke tabel in het scheikundelokaal eens een nieuwe invulling.

Dit hangt tussen een funposter en een educatieve poster in. Je kunt een vakgebied (of je eigen positie) pas serieus nemen als je dat zo nu en dan juist eens een keertje niet doet. Eerlijk is eerlijk, we ontkomen niet aan een humoristische ondertoon wanneer we het Periodiek Systeem der scheikundige elementen misbruiken om er hoogspanningsmasten in te zetten – iets dat trouwens verontrustend goed blijkt te lukken! 
 

PNG-afbeelding van het Periodiek Systeem van Nederlandse Hoogspanningsmasten (Engelstalige versie). Open in nieuw venster voor een fikse vergroting. Wil je er eentje afdrukken, gebruik dan niet deze JPEG-afbeelding, maar download de PDF hierbeneden. Die is haarscherp tot en met formaat garagedeur.

Donaumasten in de grote groep metalen, tonmasten in de niet-metalen, hamerkoppen in de alkaligroep, tweevlaksmasten op de halogenengroep en deltamasten in de groep edelgassen, terwijl de perioden (de horizontale rijen) min of meer opschalen naar steeds grotere en zwaardere mastontwerpen. De Actinide- en Lanthanide-reeksen laten zich nuttig gebruiken voor combinatiemasten en onvolledig uitgenutte ontwerpen.

Engels is de taal van de wetenschap. Alles klinkt en oogt dan een stuk gewichtiger. Maar we hebben hem ook in het Nederlands. De afbeelding is een PDF en deze blijft haarscherp tot een flinke afdrukgrootte. De foto's zijn vrijwel allemaal eigen werk van een aantal van onze huisfotografen. De masthoogten en de mastgewichten zijn vaak een schatting en er zijn soms wat onjuistheden gebleken sinds er in de loop der jaren meer informatie beschikbaar is gekomen, dus hecht daar niet teveel waarde aan.

Toon de chemie met je interesse. Leer ons net en onze masten kennen. Mendelejev had eens moeten weten.

Download de Nederlandstalige versie (200 DPI op A1)