HoogspanningsNet kent een vrij sterke interne cult. Iedere vrijwilliger is uniek, sommigen kennen elkaar al vele jaren en we hebben onze eigen gebruiken, ergernissen en projecten.

Sommige subprojecten (zoals versies van de netkaart) die solo of met een groep mensen ondernomen werden verwierven naam en faam. Twee teamleden, ook bekend van de Ton Mast cartoons, hebben de neiging om dit soort dingen uit te vergroten met een anthem, parodie, spoof of tribute. Ook jaren na afronding van een project kan dat zowel bij de betrokkenen als bij vaste volgers van deze site alsnog herinneringen oproepen, variërend van 'oja, aaargh!' tot 'oja, dat waren nog eens tijden'. 

De resolutie varieert. Soms is het een JPEG, soms een PDF. Klik op de link om er eentje in grootformaat te downloaden.


Hoogspanningshoroscoop

Hoogspanningshoroscoop

Spoof op de bekende jaarhoroscoop zoals die altijd achterin de bladen staat die je bij de kapper aantreft. Weer eens wat anders dan de laffe nieuwjaarsgroet die anders elke nieuwjaarsdag onze voorpagina sierde. Gemaakt door diverse personen rond kerst 2018. Pylon geek? Professional in de sector? Of gewoon een volger van deze site? HoogspanningsNet keek voor jou in de sterren en onthult je toekomst met een knipoog in een persoonsbeschrijving, liefde&relaties en financeel.

Januari 2019
Auteurs: Hans Nienhuis, Ot Lesley, Lars Lesley, Manon Otterlo, Michel van Giersbergen (foto).

Download (PDF)

Daiisushi HVPV-panels

Daiisushi HVPV Solar Panels

Fake product sheet, onderdeel van de 1-aprilgrap van 2019 op HoogspanningsNet. HVPV-zonnepalelen: High Voltage PhotoVoltaics. Direct op het hoogspanningsnet in te takken, zonder trafo en zonder middenspanningsnet, zodat de krapte op het net effectief kon worden vermeden. Deze keer ontvingen we wonderwel geen enkel mailtje van iemand die erin was getrapt (misschien waren we dit jaar te simpel of was er teveel concurrentie), maar deze fake product sheet van het fictieve Japans bedrijf Daiisushi (met een naam die verdacht veel op Daily Sushi lijkt) werd desondanks behoorlijk goed gevonden. Dus vooruit, voor de liefhebbers van totale onzin, heel af en toe hebben we dat ook hier op HoogspanningsNet. ;-)

April 2019
Auteur: idee door meerdere mensen van het siteteam, uitwerking door Hans Nienhuis

Download (JPEG, 1200 x 2000 pixels)

The Italian Job

The Italian Job

Sommige landen op onze netkaart zijn in kaart gebracht door meerdere personen, maar andere landen zijn door één persoon onder handen genomen. Lang was het Middellandse Zeegebied terra incognita, maar cartograaf Peter Schokkenbroek ('Graftakkeweer is netkaartweer') bracht daar in 2018 op voortvarende wijze verandering in. Ondanks dat de zomer van 2018 allesbehalve graftakkeweer opleverde wist hij the Italian job, het hele Italiaanse koppelnet op de netkaart krijgen, in slechts enkele maanden te voltooien. Mama mia, Forza Italia! 
'There are two kinds of pylon geeks in the world. Those who map powergrids to enrich their lives. And those who map power grids to define their lives.' Parodie op een van de filmposters van de gelijknamige film.

November 2018 (maar pas gebruikt in maart 2019)
Auteur: Hans Nienhuis

Download (JPEG, 975 x 1515 pixels)

28 Pylons Later

28 Pylons Later

Hij heeft vele bijnamen. The Ruben, Doorbuffelen, maar zijn bekendste is De Lijnfietser. Gevreesd als de persoon met de grootste parate lijnkennis van de hele groep mensen achter HoogspanningsNet is hij een prominent lid van het MVA-Team. Niet te stuiten reist hij met een OV-Fiets hele hoogspanningslijnen bij langs door weer en wind om foto's te schieten en om de mastposities te documenteren voor op de netkaart, ofsoms ook voordat ze verdwijnen als er verkabeling dreigt. Een klus die met name bij lange rechtstanden in lege landschappen veel volharding en wilskracht vraagt. 28 pylons later is een parodie op de horrorfilm uit 2002 en was bedoeld als complimentje voor onze buffelaar.

Maart 2019
Auteur: Hans Nienhuis

Download (JPEG, 1400 x 2000 pixels)

The MVA-Team

The MVA-Team

Zo nu en dan krijgen we vragen in onze mailbox van mensen die een foto hebben, niet weten waar die foto is gemaakt en die alles al hebben geprobeerd, totdat ze erachter komen dat er in een hoekje van de foto een hoogspanningsmast te zien is. Of wij daar misschien raad mee weten? Het MVA-Team, in wisselende samenstelling gevormd door een handvol pylon geeks achter deze site, houdt er zeker van om onze kennis (eindelijk!) eens voor iets nuttigs in te kunnen zetten. Parodie op de televisieserie A-Team uit de jaren 80.

If you have a pylon. If you need it's location. And if you can't find it. Maybe you can ask…….

(En als je serieus zo'n vraag hebt, het MVA-Team is geen grap. Kijk maar eens hier.)

Januari 2019
Auteur: Hans Nienhuis, achtegrondfoto van Frans chatfest bij Gravelines door Michel van Giersbergen

Download (JPEG, 1400 x 2000 pixels)

The MVA-Team

Dwars door de Delta!

Van de honderden hoogspanningsverbindingen in Nederland is een substantieel deel inmiddels representatief gefotografeerd en gedocumenteerd, onder andere voor op onze netkaart. Van alle vrijwilligers die dat doen zijn er een handvol hardcore pylon geeks die er zo nu en dan in wisselende samenstelling op uit trekken om een dag op de fiets of met een autootje het landschap en de lijnen te verkennen. Een tribute aan drie van hen, alle drie bekend onder hun drie bijnamen (De Lijnfietser, Gonna Catch 'em All en de Nethistorienestor) wil overigens niet zeggen dat de andere mensen nu miskend zouden zijn. De enige reden waarom juist deze drie zijn genoemd op deze poster waarvan de slagzin is afgeleid van Phineas and Ferb (Dwars door de Tweede Dimensie) is dat zij nu eenmaal een persoonlijkheid en voorkomen hebben die zich het makkelijkst liet parodiëren, juist vanwege hun snedige uitspraken en onversneden mening over wintracks.

December 2018
Auteurs: Hans Nienhuis en Ot Lesley

Download (JPEG, 1400 x 2000 pixels)

Er hangt iets moois in de lucht

Er hangt iets moois in de lucht

Niet altijd is een tribute per sé een spoof of een parodie. De aankondiginsgposter die we in 2016 gebruikten ter aankondiging van de themamaand Twintig jaar Zwolle – Meeden – Eemshaven (zie de jubileumwebsite die nog altijd bestaat) was een geheel eigen ontwerp. De opvallende, zwarte poster deed het erg goed als we de downloadstatistieken van het voorjaar van 2016 mogen geloven. Er hangt iets moois in de lucht, en daar bedoelden we zowel het jubileum als de hoogspanningslijn zelf mee. De iconische stompe traversetop van Zwolle – Meeden – Eemshaven die iedere pylon geek onmiddellijk herkent is het grafische handelsmerk.

Maart 2016
Auteurs: Hans Nienhuis en Ot Lesley

Download (JPEG, 1100 x 1500 pixels) 
(Op verzoek ook als PDF verkrijgbaar.)

Le Tour de Heveskeslijn

Le Tour de Heveskeslijn

De anthemafbeelding voor release V4.3 van de netkaart. Net als 4.2 en 4.0 was ook 4.3 het toneel van een flinke zoektocht, in dit geval uitgebeeld door één specifieke zaak, de zoektocht naar klantaansluitingen van de NAM. De gaslocaties hebben harde en soms schakelbare aftakken op diverse transportverbindingen en die zijn zodanig vormgegeven dat de afgaande tak als grondkabel vertrekt. Samen met vaag luchtfotomateriaal en slecht zichtbare kleine installaties was het een aanzienlijk zoekwerk. En ook na lange tijd bleef één exemplaar notoir onvindbaar. Dus we riepen de hulp in van een professional: Lance Armstrong fietst door Groningen en zoekt de Vermiste Vijfde Harde Aftak in de Heveskeslijn. Zoek met hem mee! Want heus, hij NAM niets!

Januari 2015
Auteurs: Ot Lesley en Hans Nienhuis

Download (JPEG, 1050 x 750 pixels)

Er hangt iets moois in de lucht

Bewaar de Spanning

In de winter van 2014 op 2015 gaven we tijdens de Belgische Elektriciteits-schaarste gehoor aan de OffOn-campagne
Belgische bezoekers werd opgeroepen om HoogspanningsNet tussen 17.00 en 20.00 uur niet met een desktop te bezoeken om elektriciteit te besparen. Inmiddels kunnen we smakelijk lachen om de situatie op het Belgische net in die dagen, maar toen het speelde was het daadwerkelijk ernst en we herinneren ons nog scherp de verbazing over dat dit kon gebeuren in een modern westers land in moderne tijden. Stroom is zo ontzettend vanzelfsprekend dat het bijna griezelig is.

December 2014
Auteurs: n.v.t. (variant op de OffOn-campagne met vrij beschikbare stylesheets en logo van OffOn)

Download (JPEG, 1100 x 1500 pixels)

Transformers - Humming Hiding Somewhere

Transformers

Een anthemafbeelding. Deze beschreef release V4.2 van de netkaart en de worsteling die het soms was om trafostations te vinden in privaatnetten of exemplaren die alleen aangesloten zijn met grondkabels. En dan met name de exemplaren die in gebouwen staan die totaal niet opvallen op luchtfoto's. Streetview, diverse series luchtfoto's, soms zelfs veldwerk als iemand toevallig in de buurt was en als zelfs het Kadaster of Openstreetmap weinig houvast boden. Het heeft enige tijd geduurd voordat we bijvoorbeeld de exemplaren in Losser en Leeuwarden te pakken hadden. Toen die twee woorden letterlijk in deze volgorde achter elkaar werden uitgesproken lag het te mooi voor het doel om er niets mee te doen. Transformators staan tenslotte te brommen – Humming, Hiding, Somewhere. They are unseen, they are everywhere. Without them, the world as we know it is about to end. Who is aware? Are you? Spoof op de SF-serie Transformers.

April 2014
Auteurs: Ot Lesley en Hans Nienhuis

Download (JPEG, 1300 x 900 pixels)

Ot en Nien en de Zoektocht naar het Vermiste 50 kV-station

Ot en Nien en de Zoektocht naar het Vermiste 50 kV-Station

Een oudere anthemafbeelding. Deze werd gemaakt door een teamlid en zijn broer, ter ere van de indrukwekkende hoeveelheid werk die een handvol personen heeft gestopt in de Netkaart V4.0 fifyy-fifty, de eerste versie waarin het 50 kV-net werd gecarteerd. Zomervakantie 2013, dat waren mooie tijden. Een cartograaf die onder een parasol in zijn zwembroek op zijn buik op het gazon lag bij dertig graden, voeten omhoog, laptop open, glas fanta erbij en dan bezoek krijgen van een ander teamlid – 'ja, ik probeer het 50 kV-net van Utrecht vandaag in kaart te brengen.' En dat hij toen per ongeluk onze lieve Heer van een klantaansluiting op 50 kV voorzag, toen per ongeluk de pastorie van een kerk werd aangezien voor een 50/10 kV trafostation van Stedin. 50 kV was nog nooit landelijk dekkend gecarteerd in een resolutie zoals wij die nastreefden. De parodie op Ot en Sien laat zich eenvoudig herleiden. De tekst van Nien luidt '125 MVA over 50 kV? Dat lijkt me sterk.' 

Oktober 2013
Auteurs: Ot en Lars Lesley

Download (PDF, maar embedded JPEG en dus wat korrelig)