Elk land heeft zijn eigen toiletcultuur. In Nederland is de deur van het kleinste kamertje de normale plek voor de verjaardagskalender. 

Je kunt natuurlijk de verjaardagen van je familie en vrienden onthouden met een kalender met foto's van twaalf raskatten, twaalf berglandschappen in de Alpen of eh.. met twaalf uiterst schaars geklede dames (of heren!). Maar de serieuze pylon geek is daar niet zo van onder de indruk, want die wil maar één ding tijdens de dagelijkse load shedding op de coronaring: hoogspanning beleven.
 

Coverblad van de Nederlandse Hoogspanningskalender

De Nederlandse Hoogspanningskalender verandert nummer 100 terstond in nummer 380. Het kleinste kamertje wordt een ontdekkingsreis door het hele land. Ga met de seizoenen mee en bekijk twaalf hoogspanningslijnen met achtergrondinformatie over hun geschiedenis en technische eigenschappen.

De kalender zelf is tijdloos. Dat wil zeggen dat de dagen van de week er niet op staan zodat hij net zo werkt als een verjaardagskalender.

Toepassingsvoorbeeld van een afgedrukt exemplaar van de kalender Voorbeeld van een maandblad

Toepassingsvoorbeeld, in dit geval bij een professionele drukker vervaardigd en dus netjes ingebonden. De kalender is ontworpen op inbinding in het midden (met het oog op thuisafdrukkers), maar het wordt natuurlijk altijd een stuk mooier wanneer je er een professional voor inhuurt.

Elke maand toont een andere hoogspanningslijn, samen met wat achtergrondinformatie, de klokgetallen en circuitkleuren, transportcapaciteit en eventuele wetenswaardigheden. De kalender zelf is zoals zoveel fun-artikelen op deze site ontstaan uit een uit de hand gelopen grap tussen enkele vrijwilligers van het siteteam: een parodie op de kalender van een bepaald nutsbedrijf. Alle foto's zijn eigen werk van de groep vrijwilligers.

Je kan de bestanden zelf afdrukken, maar wie het een beetje goed wil aanpakken stuurt ze in bij een professionele drukker. Net als bijna alle content op deze site valt ook de kalender onder een CC BY-NC-ND copyright, dus het staat je vrij een aantal exemplaren af te drukken voor persoonlijk gebruik op de plee of elke andere niet-commerciële toepassing. Hij kan bijvoorbeeld ook in de man/womencave, op kantoor, aan de koelkastdeur of in de schaftkeet.

Downloads

▫  Nederlandse Hoogspanningskalender (PDF, 300 dpi)