Halfsymmetrische enkelcircuitmast

 —  ​ Vlagmast

Wanneer we een dubbelvlagmast over de lengterichting in tweeën zagenDe vlagmast komt in Nederland niet voor

De halfsymenkelmast (voluit halfsymmetrische enkelcircuitmast) lijkt op een light-versie van de donaumast waaraan één traverse ontbreekt. 

In België wordt dit mastontwerp niet gebruikt. In Nederland wel, maar eigenlijk is daar ook geen sprake van werkelijke halfsymenkelmasten, maar eerder van onvolledig benutte tonmasten. In Duitsland, Zweden en met name in oost-Europa tref je ze meer aan. Over het algemeen worden halfsymenkelmasten alleen voor lichte verbindingen gebruikt.

Kenmerken van de halfsymenkelmast

De halfsymenkelmast, voluit dus halfsymmetrische enkelcircuitmast (definitie), kenmerkt zich door één toren, twee verdiepingen en een voorkomen dat op de onderste verdieping symmetrisch is, terwijl de bovenste verdieping asymmetrisch is. De hele mast wekt de indruk van een light-versie van de donaumast, maar wie goed kijkt ziet dat de mast in de meeste gevallen niet zomaar tot een donaumast om te bouwen is wanneer de vierde traverse wordt aangezet. Daarvoor hangen de geleiders aan de onderste traversen te dicht bij het mastlichaam.  

Straatje halfsymmetrische enkelcircuitmasten

In België worden geen halfsymenkelmasten gezien, maar ook in Nederland kan je erover discussiëren. In de Achterhoek staan twee verbindingen met deze buismasten. Hoe we ze noemen? Halfsymenkelmasten of onvolledig benutte tonmasten? Het mag allebei.

Vanwaar dit mastmodel?

In de meeste gevallen is niet goed duidelijk waarom gekozen is voor een halfsymenkelmast. Maar er zijn soms argumenten voor te geven. De mast is betrekkelijk simpel van opbouw en door het vervangen van de onderste traversen door langere exemplaren is er alsnog een donaumast van te maken. Daarnaast is deze mast iets lager dan de sterk verwante asymenkelmast en er zijn omstandigheden denkbaar waarbij dat handig is.

Halfsymmetrische enkelcircuitmast in de Achterhoek

Een fraai gezicht? Dat moet ieder voor zichzelf bepalen, maar het sitebeheer heeft al van iemand mogen aanhoren dat zij deze masten op verminkte insecten vond lijken… Let op het blok dat in de toren hangt op de plek waar nog een set traversen aangezet kan worden.

Herkomst van de naam

De halfymenkelmast moet in andere landen een officiële aanduiding hebben, maar omdat de mast in België niet en in Nederland bijna niet voorkomt is er geen term voor in het Nederlands. In navolging van de asymenkelmast (de asymmetrische enkelcircuitmast, die op elke verdieping asymmetrisch is) constateren we dat de halfsymmetrische enkelcircuitmast alleen op de bovenste traverse asymmetrisch is, en daarom voor de helft symmetrisch en voor de helft asymmetrisch is. Maar omdat de term halfsymmetrische enkelcircuitmast te lang is voor praktisch gebruik, is deze afgekort tot halfsymenkelmast waarbij de y-greg als een i wordt uitgesproken.

 


Omhoog