De St(r)oomcusus op opze site biedt een aardige basisinstap, maar wie diepgang of echte vakkennis nodig heeft kan er natuurlijk niet mee volstaan. Volg een opleiding, doe een cursus, lees een serieus opleidingsboek en leer meer.

Scholieren die vers van de middelbare school komen kunnen kiezen voor diverse technische en elektrotechnische opleidingen. Ook mensen die al langer in de sector werken zijn continu bezig hun kennis te vergroten. Van MBO-, HBO- en WO-vakopleidingen wordt hier geen overzicht gegeven omdat dit met het jaar verandert en er andere plekken zijn waar zulke overzichten te vinden zijn. Wel zijn er bedrijven en initiatieven die cursussen aanbieden om wijzer te worden, bepaalde kwalificaties te behalen, boeken uitbrengen of soms (heel simpel) te kunnen proberen of het vakgebied iets voor je is.

Vanuit ons onafhankelijkheidsprincipe is geen van deze koppelingen gesponsord.

 


Menting Energietechniek

Menting Energietechniek
Menting Energietechniek
biedt professionele trainingen en cursussen in midden- en hoogspanningstechniek (HST). Op verschillende locaties in Nederland worden cursussen van 9 lesdagen (18 dagdelen) gegeven waarin de deelnemer een brede technische kennis verkrijgt. Het instapniveau is gelegd op MBO-3. Naast de cursus hoogspanningstechniek biedt Menting ook cursussen aan rond NEN-genormeerde methoden en MS-techniek.

Siemens E-learning

Siemens
Om het tekort aan technisch personeel op te lossen heeft Siemens een innovatieve e-learning ontwikkeld. Door te focussen op de beeldvorming zijn elektrotechnische processen makkelijker te begrijpen en wordt de kennis van energietechniek op brede schaal vergroot. De e-learning kan zelfstandig worden doorlopen. Ook wordt Blended Learning aangeboden (een mix van e-learning en klassikaal onderwijs). Kijk hier voor toegang tot de gratis demomodule. Dit is module 1 (van 37). Klik vervolgens op het plaatje links van de tekst eCourse On-line testen.
Een klantcase vanuit het platform waarop de e-learning is ontwikkeld kan hier worden bekeken.

DNV

Logo van DNV GL. Klik voor de site

DNV is een groot internationaal bedrijf waarin in 2011 KEMA is opgegaan, bekend van het keurmerk en het kortsluitlab in Arnhem. Het lab en de certificering bestaat nog steeds, maar DNV is ook actief in engineering. Zo worden er nog steeds hoogspanningsinstallaties (masten en stationsdelen) ontworpen, beproefd en doorberekend, maar het bedrijf kijkt eigenlijk breder, naar de hele energiemix. Er worden ook cursussen en trainingen verzorgd in allerlei aspecten van de energiesector, waaronder voor de echte liefhebbers, eentje in bovengrondse lijnen.

Phase to Phase – netten voor distributie van elektriciteit (de 'Phase to Phase Bijbel')

Netten voor distributie van elektriciteit -  de Phase to Phase Bijbel
We kennen in het hoogspanningslandschap Phase to Phase van de loadflowsoftware en andere hoogtechnische stukken gereedschap die bij elke netbeheerder draaien. Maar ze maken ook elk jaar verrassend leerzame en leuke kalenders en er is ook een boek uitgebracht dat kan worden gezien als een standaardwerk van welhaast religieuze proporties voor wie distributienetten voor elektriciteit grondig wil leren begrijpen. En nu het mooiste, het boek is gratis als webpagina beschikbaar. Het focust op het Nederlandse net, dat als voornaamste kenmerken een hoge dichtheid en een volledig ondergronds middenspanningsnet heeft. Leer over ster- en ringnetten, wat verblinding van een beveiliging is, hoe vermogen door een vermaasd net loopt en hoe je kan rekenen aan aarding en bewaking. Een absoluut verplicht nummer voor iedereen die het niveau van deze website ontstijgt en zelfstandig kennis wil opbouwen voor het echte werk. Voor wie overigens liever met papier op de bank zit, het boek is ook als papieren uitgave verkrijgbaar tegen productiekosten. Kijk voor meer informatie op de site van Phase to Phase.