Ben je een gamer? En heb je altijd al eens voor netbeheerder willen spelen? Grijp je kans en speel gratis het spel Need4Grid (N4G), van de Franse netbeheerder RTE en van Elia.

Need4Grid splash screen

Need4Grid: maak spelenderwijs kennis met de complexe wereld van modern netbeheer

Ga direct naar de website van Need4Grid of lees hieronder meer informatie.
 

De Franse netbeheerder RTE heeft een poosje terug samen met Elia de game Need4Grid (N4G) laten bouwen. Het is een spel waarin het beheer van een hoogspanningsnet centraal staat. Dat twee netbeheerders dit initiatief hebben genomen past in de trend dat netbeheerders de laatste jaren meer op de voorgrond treden. Met het spel wil men bij het (jonge) publiek onder de aandacht brengen wat het netbeheer inhoudt en wellicht ook wat meer begrip kweken voor wat hun taak is. Netbeheer blijft immers nog steeds een grotendeels ongeziene wereld en zeker wij als hoogspanningsgeïnteresseerden weten maar al te goed hoeveel er wordt gemopperd op de aanblik van hoogspanningslijnen en trafostations.

Meer dan alleen bouw en aanleg

Screenshot uit een van de tutorialsN4G lijkt qua gameplay enigszins op Rollercoaster Tycoon, maar dan specifiek toegepast op het netbeheer van een hoogspanningsnet.
Op een speelveld van vierkante tegels met landschapseenheden kunnen centrales, verbindingen, trafostations en klantaansluitingen gebouwd worden. Doel is het bouwen en onderhouden van een hoogspanningsnet dat zo efficiënt mogelijk is in zowel technisch, financieel en maatschappelijk opzicht.
Buiten technische aspecten (transportcapaciteit van verbindingen, staat van onderhoud, snoeibeleid) is er ook rekening gehouden met ambtelijke procedures (tijd!) die aanleg van een nieuwe verbinding vergt, met de kosten van het tracé en met de tevredenheid van de bevolking: een zware bovengrondse koppelnetverbinding door een natuurgebied aanleggen wordt niet zo gewaardeerd en dat kost je punten. Net als in het echt moet je dus zorgvuldig waken over je imago bij het publiek.

Ook heb je maar beperkt kapitaal en middelen ter beschikking, zodat je daadwerkelijk strategisch te werk moet gaan. In de hogere levels kom je steeds complexere, maar telkens realistische elementen tegen. Zo wordt er bijvoorbeeld rekening mee gehouden dat grondkabels voor hogere netspanningen erg duur en technisch nog niet al te betrouwbaar zijn. Je komt verschillende spanningsniveaus, congestie, onvoorspelbare productie door hernieuwbare bronnen en zelfs het gevaar van een cascadestoring tegen. En net als in het echt krijg je een belabberd publieksimago wanneer je er een bende van maakt.

Alles bij elkaar is N4G het eerste spel dat onze niche als hoofdelement heeft. Als hoogspanningsliefhebbers zijn we er dan ook zeer content mee.

Gratis en ook Nederlandstalig

N4G screenshot uit een van de tutorials

N4G is gratis en kan (solo) zonder account worden gespeeld op een computer en ook via een app op de telefoon. Wie wel een account aanmaakt kan zijn scores bewaren, levels opklimmen en (als je heel goed je best doet) zelfs in de highscore list komen.

Het spel beschikt over documentatie over de gesimuleerde elementen (vergelijkbaar met de Stroomcursus).  Wie vanuit het oogpunt van een pylon geek kijkt, herkent duidelijk de herkomst van het spel (Belgisch/Frans): de chatmasten en driehoeksmasten zijn niet van de lucht en ook de geschetste karakters dragen namen die verraden dat er Franstalige invloed in zit. Maar je hoeft geen Frans te kunnen om het spel te spelen: wie bij Settings op het Belgische vlaggetje klikt kan het ook eenvoudig Nederlandstalig spelen.

Lees meer op need4grid.com, probeer het eens uit en deel je ervaringen op ons forum.