Naast informatieve drukwerken is er ook fictie waarin hoogspanning een grote rol speelt.

Hoogspanningslijnen worden in films, afbeeldingen en ook in de publieke opinie vaak als iets mysterieus, bijna bovennatuurlijk krachtigs en griezeligs gezien. In werkelijkheid valt dat met een korrel zout te nemen, maar toch… zelfs wij bij HoogspanningsNet kunnen niet ontkennen dat hoogspanning zich uitstekend leent voor spanning op de grens van wetenschap, ratio en buitengewone krachten. Gun jezelf dat en plof eens neer op de bank met een verantwoord boek.


 

Cover van de thriller Wisselveld

Wisselveld

Corine Böhmers
Uitgeverij Palmslag, 2014

Nederlandse thriller waarin hoogspanningslijnen een sleutelrol spelen. Wetenschappelijk niet volledig dichtgetimmerd, maar dat is niet eens zo belangrijk wanneer je als geïnteresseerde in hoogspanning bereid bent om over jezelf heen te stappen en je te laten grijpen door een thriller. Sterke karakters met een eigen leven en alles wat daarin hoort, totdat het wisselveld alles op zijn kop zet – tot en met de tijd aan toe.

De korte samenvatting zoals door de uitgeverij beschreven:
Wisselveld is een unieke thriller waarin romantiek en techniek uitmonden in een razend spannende ontknoping. De aanblik van hoogspanningskabels zal na het lezen van Wisselveld nooit meer hetzelfde zijn!

Meer informatie is te lezen op de website van uitgeverij Palmslag, https://www.palmslag.nl/boeken/wisselveld

Blackout

Marc Elsberg
Uitgeverij Unieboek, 2013, ISBN: 9789000315352

Thriller van de Oostenrijkse schrijver Marc Elsberg. Op een koude februaridag valt de stroom uit in Duitsland, daarna in veel andere Europese landen en tot overmaat van ramp falen de systemen om de spanning snel te herstellen. De Italiaanse informatietechnicus Piero Manzano vermoedt sabotage. Het verhaal vervolgt als een spannende jacht op saboteurs terwijl de politie Manzano en enkele medestanders op de hielen zit in een steeds verder deplorabel Europa. Hoogspanningtechnisch is het boek redelijk realistisch: het belang van het koppelnet, netfrequentieproblemen, slimme meters en SCADA-software worden relatief natuurgetrouw neergezet en ook de namen van netbeheerders plus de recente Europese netgeschiedenis (tot circa 2013) kloppen. Voor pylon geeks met trek in een vrij realistisch scenario is deze vijfhonderd pagina's dikke thriller uitstekend vermaak.

 

Naar de overkant

Wouter Klootwijk
Uitgeverij Leopold. Kinderboek, 9-12 jaar

Kinderboek waarin twee kinderen de hoofdrol spelen die beide op de andere oever van een rivier wonen. Over de rivier heen kruist een hoogspanningslijn. Het is verboden daar in te klimmen, maar een van de twee kinderen doet dat toch met regelmaat. Als ze elkaar willen bezoeken timmert eentje een vlot en uiteindelijk willen ze een hut in de hoogspanningsmast bouwen om de zee te kunnen zien. Het plan loopt in de problemen als de rivier overstroomt zodat ze de mast niet meer kunnen verlaten. Gelukkig hebben ze het vlot nog… In het verhaal, dat duidelijk geïnspireerd lijkt door de grote waterkruisingen in het rivierengebied van Nederland, worden illustraties gebruikt waarin we direct invloed terugzien van het Nederlandse koppelnet. Hoge ranke donaumasten met kattenoren. Interessante clash voor de volwassen (mee)lezer: er lijkt enigszins geforceerd sprake van een gekleurd personage geïntroduceerd door de illustrator. Dat verraadt dat het een recent boek is, terwijl in dit tijdsgewricht iedere suggestie tot het zelfs maar denken aan het beklimmen van een hoogspanningsmast al zo'n beetje de kinderbescherming op je stoep oplevert. Wonderlijk hoe het boek wegkomt met dit alles.