Hoogspanning als interesse, hobby of vermaak (rechtstreeks dan wel zijdelings) is vrij zeldzaam. In Nedeland en België is deze site het enige georaniseerde verband.

Maar ook in het buitenland bestaat deze interesse – hoewel we vooralsnog alleen vanuit Engeland werkelijk organisatie zien. Wel zijn er binnen het Nederlands taalgebied natuurlijk ook vele individuele fotografen en en modelbouwers voor wie het hoogspanningsnet onderwerp van hun hobby is. 

Doe je zelf ook iets actiefs op hoogspanningsgebied, heb je daarover een eigen site en wil je ook in de lijst? Neem contact op en we lussen je in.

Georganiseerde groepen, verbanden en andere websites

PASPylon Appreciation Society

In Groot-Brittanië zijn hoogspanningshobbyisten nog beter vertegenwoordigd dan hier. De PAS is sinds 2005 zelfs gedeponeerd als vereniging en staat open voor leden uit binnen- en buitenland. Nadeel van de PAS is dat ze zich vrijwel alleen op hoogspanningsmasten richten en minder op het net als geheel. Ook is de site half afgeschermd.

Elektriciteitshuisjes.nl wordt onderhouden door Frank Kuiper (geen familie van een van de medeoprichters van deze site) en behandelt elektriciteits- en trafohuisjes in Nederland. Hij beschrijft zichzelf en zijn website als een mix van hobby-interesse en een zweempje prettig gestoordheid. Veel fotomateriaal en soms wat achtergrondinfo, maar wel alles onder een traditioneel copyright.

Trafographie is een Duitse website van mensen met interesse in transformatorhuisjes- en torens, maar dan in Duitsland. Deze torenvormige constructies zien we nauwelijks in Nederland en ook maar weinig in België, maar in de rest van Europa zijn ze overal waar middenspanning boven de grond staat. De site bevat informatie en duizenden foto’s. Trafographie lijkt als verband enigszins op ons: ook een groep van vrijwilligers zonder dat er een wettelijk gedeponeerde stichting of vereniging achter zit, en eveneens een iets te oude template.

The Gorge biedt foto’s van allerlei hoogspanningsmasten over de hele wereld. Een mooie galerij, maar let op: foto’s van The Gorge mogen niet zomaar elders worden getoond en de auteur van The Gorge treedt hier ook daadwerkelijk actief tegen op. Dat kan aardig in de papieren lopen, dus je kan beter alleen kijken.
 
LineJunk is een Amerikaanse website/initiatief die vooral merchandise voor lijnwerkers maakt. Een beetje zoals onze funshirts maar dan wat minder spoof en wat meer gothic/metal of biker-georiënteerd. Nu heeft Amerika sowieso een sterkere metal- en biker-traditie (en ook wat meer middenspanning en dus lineworkers), maar desondanks is het de enige plek met serieuze merchandise – hoewel wij zelf in het maatschappelijk tolerante en wat liberalere Europa een klein beetje zouden uitkijken met T-shirts waarop putting a pole in the hole staat…
 
Stichting Willem Smit Historie behandelt de historie van transformatorenfabriek Smit Nijmegen. De site wordt gerund door enkele enthousiaste vrijwilligers (net als hier). Naast een grote hoeveelheid informatie en beeldmateriaal zijn er ook aardig wat jaartallen te vinden waaruit dingen herleid kunnen worden die elders in Nederland of zelfs daarbuiten speelden.
 
TML.net is een Amerikaanse website die enigszins hetzelfde doet als wij, hoewel ze het hobbyisme-aspect lijken te missen. Er is veel informatie te vinden over technische aspecten.
 
TML-shurui is een Japanse website met historische informatie. De site heeft een typische late-nineties opmaak en weinig structuur. Hij leest vrij slecht, maar bevat een schat aan historische informatie die nergens anders te vinden is. Foto’s zijn hier een groot onderdeel van. Aanrader voor wie foto’s en documentatie uit de begindagen van hoogspanningsverbindingen boeiend vindt. (De Japanse tekens zijn te omzeilen met de automagische vertaalfunctie in browsers als Chrome.)

Lemland is een schaalbouwproject van een forumgebruiker op deze site. Het dorpje bevat onder andere een schaalmodel van een transformatorstation en de maker heeft de bouw zeer nauwkeurig gedocumenteerd.

100jaarnetwerkbedrijf – site van Liandon over de geschiedenis van 100 jaar PGEM, maar er is ook aandacht voor andere netbeheerders. Een schatkamer voor wie van persoonlijke verhalen en oude foto’s houdt.

ZLMEEEEMS20 – site die het twintigjarig bestaan van de zwaarste en de langste hoogspanningslijn van Nederland behandelt in de vorm van een verhalenverzamelplek, voor en door mensen die erbij waren. Deels gelinkt aan onszelf.

Need4Grid – computerspel van de Franse netbeheerder RTE en van Elia, waarmee geïnteresseerden op een soort The Sims-achtige wijze een eigen hoogspanningsnet moeten bouwen en onderhouden. Werkt ook als app. (Pas op, erg verslavend.)