Jargonboek
Vakterm? Zoek ‘m op in het lexicon van hoogspanningsjargon
20 kV - Spanning populair in middenspanningsnetten, toenemend in Nederland en soms inheems al vanaf het eerste moment van aanleg. Aanverwant zijn 23 en 25 kV, in gebruik in delen van Zuid Holland.
220 kV - Mogelijk de meest wijdverbreide netspanning op de wereld. 220 kV, en aanverwant 225 en 230 kV, kan allemaal met dezelfde componenten worden uitgevoerd en deze drie spanningen zijn onderdeel van bijna iedere spanningscascade. 220 kV definitiespanning is ook de netspanning op het koppelnet in het noorden van Nederland en in sommige losse delen van België, voor aansluitkabels op windparken en in zware industrie.
225 kV - → 220 kV
230 kV - → 220 kV
24 kV - In de NEN-normen gehanteerde ondergrens van hoogspanning. Van belang voor bepaalde berekeningen en afkaderingen.
275 kV - Spanning op delen van het Britse koppelnet.
28 kV - In België gehanteerde grenswaarde tussen middenspanning en hoogspanning. In Nederland is er geen uniform gedragen grenswaarde vastgesteld.
2e orde diagonaal - Dwarslat in het mastlichaam die in de traversebodem of in de toren tot hooguit halverwege de breedte komt. Aan één zijde zit een tweede orde diagonaal vast aan de traverserand of de randstaaf, terwijl hij aan de andere kant altijd aan een eerste orde diagonaal vastzit. Tweede orde diagonalen zijn beter bekend onder de naam knikverkorters of kniksteunen. Slingerverbanden hebben deze diagonalen niet, ze komen alleen voor bij kruisblokken of K-verbanden.