Hoe hoog is die hoogspanningsmast? Het lijkt een simpele vraag. Maar Tennet verstrekt geen gegevens of bouwtekeningen en Elia tot zover bekend ook niet. En het is niet toegestaan om in een mast te klimmen om hem op te meten.

Door moeizaam te zoeken in sommige publicaties kan je zogeheten mastbeelden vinden. Mastbeelden tonen het frontaanzicht van een hoogspanningsmast met daarbij vermeld de belangrijkste maten, zoals de lengten van traversen en de hoogte van de toren. Dat klinkt goed, maar van lang niet iedere hoogspanningsmast is een mastbeeld te vinden. Daarnaast zijn mastbeelden soms onjuist of incompleet.

Een mastbeeld toont het frontaanzicht met de belangrijkste maten.

We kunnen dus niet blind gaan op mastbeelden die je moeizaam vanuit donkere hoekjes van het internet moet opdiepen. Het is dikwijls een stuk handiger om door middel van een schatting zelf de masthoogte te berekenen. Dat kan je doen met de natte vinger, maar je kan je schatting ook een heel stuk nauwkeuriger maken.

HoogspanningsNet en de gebruikers op het forum maken zelf gebruik van twee schattingsmethoden om de maten van een hoogspanningsmast te verkrijgen. Beide vinden hun basis in een zogeheten broekstukmeting.

duimstokmethode

pixeltelmethode

Klik op de banners of in het rechtermenu om te lezen wat de methode inhoudt. Beide methoden worden gedemonstreerd met een schatting van de hoogte van een grote combinatiemast van de verbinding Zwolle-Meeden.