Is het je eerste model en hebben we je zojuist bang gemaakt met al die pagina’s over pixeltellen, rekenen, tekenen en handwerken?

Geen angst. Voor wie het allemaal nieuw is en voor wie het niet in diens aard ligt om meteen voluit van nul tot 380 te gaan is er een tussenoplossing. Enerzijds de voordelen van schroeven met hoekprofielen zodat je jezelf de ze bouwwijze eigen maken kan, maar anderzijds nog niet de harde, exacte en complexe werkelijkheid waar de power techies mee te maken hebben.

Niet-exact model

Tast deze vorm van modelbouw bijvoorbeeld eens af door een versimpeld, niet-exact model te bouwen. zoals op de foto hieronder.

een niet-exact, uit de losse hand gemaakt mastmodel

Een mastmodel hoeft niet per definitie hogere modelbouwkunde te zijn. Niet-exacte geschroefde modelletjes zijn ook goed te maken. Het model hierboven is ‘uit de losse hand’ gemaakt: er is geen tekening, geen voorbeeld en geen foto gebruikt. 

Voor zo’n niet-exact modelletje heb je weinig rekenkunde en veel minder vaardigheid nodig dan voor exacte bouw. Zoals het onderschrift van de foto meldt, voor het model hierboven is geen tekening gebruikt, er is geen foto en geen berekening. Ook is het boutjesgebruik veel lager: in dit modelletje zitten er slechts een stuk of honderdtwintig. En ook de eisen aan de hoekprofielen zijn lager. Het hoeft niet allemaal de exacte schaal te benaderen, hier kan het ook gewoon met schroot dat je van elders te pakken het gekregen. Oude aluminium latten van bijvoorbeeld doucheschotten, stroken metaal afkomstig van knelbanden, of mogelijk zelfs wat schroot afkomstig van de plaatselijke modelbouwvereniging.

Het resultaat is uiteraard lang niet zo strak als een exact model. De ene traverse is net wat langer dan de andere, een van de kattenoren zit er wat scheef op en zo hier en daar zit er een gaatje teveel. Maar wie niet van al te dichtbij kijkt is het resultaat vrij acceptabel voor als het je eerste model is.

niet-exact modelletje

Een gemist of reeds al aanwezig gaatje is ook geen probleem bij een niet-exact model. Eigenlijk kan er maar weinig misgaan.

Alles bij elkaar is het maken van een niet-exact model een goede manier om in de vingers te krijgen wat deze wijze van modelbouw inhoudt. Niet iedereen zal deze manier van bouwen aanspreken: sommigen zullen gruwelen bij het idee om bewust geen perfectie na te streven. Maar voor wie volledig nieuw is in de wereld van geschroefde modellen kan het heel leerzaam zijn als opstapje.

 


Omhoog