Met talloze boutjes, moertjes en hoekijzertjes een schaalmodel in elkaar schroeven is de indrukwekkendste manier van mastmodellenbouw. Je kunt er grote precisie mee bereiken en er zeer realistische, manshoge modellen mee maken. 

Deze bouwwijze is eigenlijk gewoon in het klein doen wat anders in het groot gebeurt: schroeven van hoekijzers en knoopplaten. Alles gaat hetzelfde, behalve dat de hoogspanningsmast nu op je bureau of in je kamer past en dat je hem in elkaar kan zetten zonder een hijskraan.
Het eindresultaat is in de meeste gevallen spectaculair. Geen enkele andere bouwwijze biedt een mate van detail die een geschroefd model bieden kan. Een goedgebouwd, realistisch model waar zorg aan is besteed trekt vanaf grote afstand de aandacht, in welke omgeving het ook wordt neergezet. 

Voor een aanzienlijk deel van de mastengekken is alleen al de gedachte om een dergelijk model te bezitten voldoende om te gaan watertanden. Sommigen laten het daar niet bij en voegen daad bij het woord. De foto's op deze en de volgende pagina's over deze wijze van mastmodelbouw zijn ontleend aan bouwprojecten van Tom Börger en Hans Nienhuis.

Zwolle-Meeden schaalmodel door Hans Nienhuis

Geschroefde mastmodellen kunnen heuse blikvangers zijn, zeker wanneer het resultaat een zekere afmeting heeft. Maar zeker bij complexe ontwerpen is het een flinke partij (latten)werk waarvoor werkruimte, een budget- en tijdsplanning en vaardigheid op meerdere gebieden nodig is. 

Voor wie verlekkerd in zijn handen wrijft bij de gedachte aan het zelf maken van een mastmodel – heel goed, that's the spirit. Maar toch, voordat we verder gaan, moeten we eerlijk zijn en je waarschuwen. 
 

Besef waar je aan begint
Lijkt een geschroefd mastmodel je helemaal te gek? Realiseer je goed waar je aan begint voordat je holderdebolder aan de slag gaat. Het is een pré om goed met je handen te kunnen werken, een proper ruimtelijk inzicht te hebben en niet bang te zijn voor een schram of een ander wondje aan je handen. Afhankelijk van de beschikbaarheid van gereedschappen, een bouwtekening, de complexiteit van het mastmodel en de mate van precisie die je nastreeft moet je rekenen op een benodigd budget van minimaal € 100,- tot over € 400,-. Maar veruit de belangrijkste eigenschap is geduld. Het bouwen van een goed model doe je niet in een weekendje. Het kost minimaal 50 tot ver over 150 uur. Heb je twee linkerhanden, heb je niet zoveel tijd beschikbaar, hou je niet van minutieus, traag vorderen, of weet je van jezelf dat je zoveel geduld niet opbrengt, bespaar jezelf dan de frustratie en teleurstelling van een half voltooid model en begin er niet aan. 

Een mastmodel schroeven is een project waar je weken tot maanden voor uit moet trekken en er is kundigheid op meerdere vlakken vereist. Aan de zwaarste modellen ben je de hele winter aan vrije tijd kwijt.

Maar wie zich de omvang van een dergelijk project realiseert, wie wel van wat ambachtelijk handwerk houdt en tot de conclusie komt dat hij het inderdaad ziet zitten: van harte gefeliciteerd! Over niet te lange tijd zul je een bijzonder leuke tijdbesteding rijker zijn, een nieuw hoofdstuk kunnen toevoegen aan hoogspanning als hobby en er wellicht ook nog wat vrienden bij krijgen omdat je niet de enige mastmodelbouwer bent.

Gedeelte van een 110 kV-mastmodel gemaakt door Tom Börger

 Balkonnetje in een schaalmodel van Zwolle-Meeden

Het hangt van de gekozen schaal af of je concessies moet doen op de hoeveelheid boutjes. In het model links, een 1:10 model van de oude generatie IJsselmij-donaumast, is ieder boutje werkelijk aanwezig in het echt. Het model met het balkonnetje op de rechterfoto is echter 1:30 en daarin moesten versimpelingen gedaan worden in de hoeveelheid boutjes.

PGEM ton-II 1:15 naast Zwolle-Meeden 1:30

Twee mastmodellen op verschillende schaal. Zwolle-Meeden S+6 1:30 en een PGEM-tonmast op schaal 1:15. Nadeel is dat ze zich op schaal nu niet laten vergelijken, maar voor beide modellen konden wel dezelfde maat latten gebruikt worden: Zwolle-Meeden is tenslotte een groter, veel zwaarder mastontwerp waar ook in werkelijkheid dikkere latten in zitten.

We gooien je niet in het diepe

HoogspanningsNet zou zijn motto niet waard zijn als we niet ook hier tot het draadje gaan. Je hoeft het niet allemaal zelf uit te vinden. Op het forum staan topics over bouwprojecten van mastengekken die je zijn voorgegaan en die ervaring hebben met het bouwen van mastmodellen. Neem er gerust eens een kijkje om ideeën op te doen.

 


Omhoog