Wat heb je voor gereedschappen nodig om een mastmodel in elkaar te lijmen, solderen of schroeven? Het antwoord zal je nog verbazen: bijzonder weinig.

Een mastmodel solderen doe je met verbruiksmateriaal, een soldeerbout en nog wat klein handgereedschap. Maar ook het zo indrukwekkend geachte schroeven valt van zijn voetstuk als we bekijken hoe weinig ervoor nodig is. Het grootste deel van het proces bestaat uit ouderwets handwerk met lichte gereedschappen. In principe kan je volstaan met een accuboormachine, de rest is handgereedschap. Wat dat betreft is een mastmodel schroeven wellicht een bezigheid die door de ouden van dagen gewaardeerd wordt: een klus waarbij vakbekwaamheid, geduld en zorg voor het resultaat een grote rol speelt.

Geen hoofdprijs nodig

Voor wie voor het eerst in zijn leven gaat solderen of met metalen latjes, boutjes en knoopplaatjes aan de gang gaat en wie thuis nog geen soldeerbout, een setje vijlen of een accuboormachine heeft: besef dat je aan iets nieuws begint. Iets waarvan je van tevoren nog niet zeker weet of je het werkelijk leuk gaat vinden! 

 

Ren daarom niet meteen naar de winkel om jezelf suf te kopen aan dure spullen. Begin bescheiden en probeer eerst eens aan te voelen of het solderen of schroeven van een mastmodel ook werkelijk zo leuk is als wat je voor ogen had. 

Mensen die al langer modellen bouwen zullen het stuk voor stuk beamen. Je hebt geen DrillFriend 3000 Lithium Pro Plus Special met elektronische toerentalregeling nodig om gewoon goede gaatjes te kunnen boren. Een normaal boormachientje is uitstekend in orde.
Dat geldt ook voor tangetjes, een blikschaar, een hamertje en schroevendraaiers. Een setje zijsnij-, knik- en krombektangen zoals ze in de kortingknallerbak bij de bouwmarkt rondzwerven is vaak al voldoende, in het bijzonder voor wie voor het eerst een mastmodel bouwt en nog gevoel moet krijgen voor wat hij handig vindt en welke tangen hij vaak gebruikt. Een boormachine van een tientje raden we af, maar wanneer je bijna een hypotheek moet afsluiten om het apparaat te kunnen betalen doe je ook iets verkeerd.

Vermogen met harskern

Voor wie solderen gaat: een luxe soldeerstation met temperatuurregeling is leuk voor wie elektronica als hobby heeft (zelf printplaten solderen met allerlei componenten), maar het maken van een mastmodel vereist slechts één ding: voldoende warmte. De punt van een soldeerbout moet niet te groot of klein zijn en de bout moet voldoende vermogen kunnen leveren. 60 tot 100 watt is een geschikt vermogen. 

Soldeerbout: al snel voldoende

Solderen kan in principe zelfs al met een heel eenvoudige soldeerbout, hoewel dit exemplaar van 60 watt eigenlijk net iets te licht is. Een vermogen van 100 watt is beter. Soldeertin met harskern, zoals op de foto, is sterk te prefereren.

Bespaar jezelf ook het gesmeer met S-39, het beruchte soldeervet dat zo rookt en waarbij je direct de EHBO-post van het ziekenhuis moet bezoeken als je een spat in je ogen krijgt. Anno nu zijn er alternatieven voor. Koop loodvrij soldeertin met een harskern. De hars, gewone dennenhars, dient als vloeimiddel zodat het gesmeer met kwastjes verleden tijd is. Ook rookt het minder en in tegenstelling tot het stinkende S-39 ruikt hete dennenhars voortreffelijk naar kerstmis!

Uitzondering: vijlen en zagen

Over het algemeen is duurkoop dus niet nodig. Maar let op. Voor één soort gereedschap raden we het dringend af om goedkoop te gaan. Mastmodelschroevers: bezuinig nooit op je vijltjes en je ijzerzaagbladen. Goedkope Chinese ijzerzaagjes zijn een drama. De zaagsnedes worden slingerig, de zaagbladen verliezen tanden en je kunt er zelfs je hele project mee bederven doordat alle zaagsnedes net een beetje schuin lopen of zwabberen. 
Voorkom dit. Koop gewoon Skandia, Fiskars of een ander A-merk en span ze goed strak in de beugel. Ook voor vijlen en eigenlijk ook boortjes geldt dat je ze beter niet uit de kortingknallerbak kan halen. Zaagjes en vijlen zul je intensief gebruiken en het is het geld waard, dat kunnen we uit ervaring garanderen.

Vijlen en zagen

Voorbeeld van een set vijlen en een zaagjes. Een beugelzaagje (B) en een pakje zaagjes van de speciaalzaak is een goede kwaliteitsgarantie. Vijlen gebruik je met name voor het afbramen en het uitfrezen van concave holtes in de knoopplaten. Een platronde vijl (P, met een platte en een halfronde kant) en een zogeheten rattenstaart (R) is alles wat je nodig hebt. Een echt goede vijl gaat bij het juiste gebruik een leven lang mee. 


Omhoog