Zoals van ongeveer alles kan je ook van trafostations en hoogspanningsmasten modellen bouwen. 

Er zijn mensen die trafostations bouwen (al dan niet echt werkend), je hebt computermodelmakers die 3D-computermodellen van hoogspanningslijnen maken, en je hebt ook mensen die fysieke modellen van hoogspanningsmasten maken door te lijmen, te solderen en te schroeven. Soms voor toepassing in modelbouwlandschappen, maar ook in andere schalen als op zichzelf staand resultaat.

Mastmodelbouw is de populairste tak, je ziet het meer dan stationsbouwers. En een mast nabouwen kan op vele manieren. Links zien we een gesoldeerd model PNEM-donaumast door Michiel Kerkhof. Midden zien we een geschroefd model van een mast van Zwolle-Meeden door Hans Nienhuis. Rechts een computermodel van een donauhoekmast voor gebruik in Google Earth, door Peter Schokkenbroek. Ook voor virtuele omgevingen zoals SimCity zijn mastmodellen in omloop.

Modelbouwer van spoorbanen op schaal H0 (1:87)? Lees eerst dit

Ben je hier terechtgekomen in een zoektocht naar een kant en klare oplossing voor een trafostation of een hoogspanningslijntje in schaal H0 (1:87) voor op de modelspoorbaan van een zoontje, neefje of eh.. opa? Kijk dan eerst hier op de pagina over kant en klare plastic mastjes die in massaproductie gemaakt worden voor modellandschappen en spoorbanen. Enkele Duitse fabrikanten hebben masten en trafostationnetjes, meestal in de bouwstijl van enige decennia geleden. Voor wie hoogspanning als bij-objecten nodig heeft op een spoorbaan is dit wellicht wat je zoekt. Vrij aardig gelijkende mast- en stationsobjecten voor een prijs waarvan je er zoveel kan kopen als je wilt.

Zelf geen bouwer, maar op zoek naar een model?

Binnen de groep mensen achter HoogspanningsNet zit iemand die ook in opdracht modellen bouwt voor de particuliere en zakelijke markt. Lees hier verder.

 

Okee, die twee dingen gezegd hebbende…

Zelfbouw: alle vrijheid in stations- en met name mastenbouw

Wat is er nou leuker dan een schaalmodel hoogspanningsmast op de jongenskamer of in de mancave?

Of misschien zelfs wel op de meisjeskamer? Eh.. naja, voor mastengekke jongens, studenten civiele- en elektrotechniek en ook voor menig volwassene is een hoogspanningsmast gewoon een soort uit zijn krachten gegroeid meccanobouwwerk. Als je een zwak hebt voor hoogspanning, als je wat meer uitdaging zoekt dan een kant en klaar modelletje, als je groters wil, als je metaal wil en uiteraard ook als je een nieuwe uitdaging zoekt in het mooie leven als modelbouwer, dan is het maken een schaalmodel hoogspanningsmast bouwen geknipt voor jou.

Afhankelijk van hoe ervaren je bent in modelbouw zijn, hoeveel tijd en geld je erin wilt steken, welke schaal je wilt en in hoeveel detail je wil, kan je als modelbouwer kiezen uit een stuk of vier manieren om een model van een hoogspanningsmast te maken.

  • Lijmen
  • Solderen
  • Schroeven
  • Programmeren

Lijmen: snel en makkelijk een mooi resultaat

Het lijmen van mastmodellen is de meest laagdrempelige methode. Een goed voorbeeld van wat je met deze methode kan bereiken is te zien op de website van de Duitse modelbouwer Andreas Schülze, waar ook de foto links vandaan komt. Neem er eens een kijkje (aanrader!) als je voorkeur uitgaat naar kunststof. Momenteel hebben we er zelf geen pagina over.

Ton Mast cartoon

Solderen: onverwoestbare vrijheid

Modelbouwers die iets sterkers willen (iets dat niet breekt als het in de genadeloze handjes van Kleinzoon terechtkomt) kunnen het plastic verruilen voor ijzer: solderen is een uitstekende methode voor het maken van een of meer mastmodellen die zowel op zichzelf staand alsook in een modellandschap gebruikt kunnen worden. Het is nog steeds vrij laagdrempelig om te doen en het resultaat ziet er al heel snel goed uit. Je kan er ieder mastmodel en type mee maken die je wilt.

Schroeven: meccano goes wild

De rocket science van mastmodellenbouw is het schroeven van modellen. Deze bouwmethode lijkt precies op hoe echte hoogspanningsmasten gebouwd worden, maar dan in het klein. Met tientallen knoopplaatjes, honderden kleine hoeklatjes en soms zelfs duizenden kleine boutjes kan je langzaam maar zeker grote tot manshoge schaalmodellen van hoogspanningsmasten maken, die eenmaal voltooid als heuse meubelstukken de aandacht kunnen trekken. Niets is onmogelijk met deze methode: de enige grens is je verbeelding, je budget en je geduld. Maar de keerzijde is dat er veel tijd in gaat zitten en dat je met deze constrcutiewijze maar moeilijk modellen kan bouwen die kleiner dan een halve meter zijn. 

Programmeren: modelbouw met de computer

Een jaar of tien geleden ontstond de nieuwste vorm van mastmodelbouw: computermodellen.
Voor digitale werelden en 3D-omgevingen zoals Google Earth en SimCity zijn ook hoogspanningsmasten en stations nodig. Het bouwen van computermodellen vereist heel andere vaardigheden dan fysieke modellen, maar het is beslist niet zo dat computermodelbouw een sneu vluchtmiddel is voor wie in de echte wereld twee linkerhanden heeft. Juist niet. Want computermodelbouw heeft iets wat de andere vormen van modelbouw missen: een sociaal karakter. Oftewel uitwisseling. Met een druk op de knop kan het model de hele wereld overgaan, zodat het een sociale en zelfs internationale aangelegenheid kan worden om mast- en stationsmodellen te maken.

Modelbouw is meer dan het bouwen alleen. Ook de werkplek, gereedschap, materiaal, cult en het delen van een hobby met andere modelbouwers spelen een belangrijke rol in dit onderdeel van hoogspanning als hobby. En ook het eindresultaat mag niet vergeten worden. Op ons forum zijn meerdere modelbouwers actief in zowel solderen, schroeven en computermodelbouw.

Ben je ook een modelbouwer of heb je plannen voor een eigen model, maak dan gerust een account aan en join the club.