Daar ben je dan als hoogspanningsliefhebber. Welkom op HoogspanningsNet. 

Waarschijnlijk heb je als hoogspanningsliefhebber, als gefascineerde elektrotechneut of als pylon geek jarenlang in een misvatting geleefd. Tijd om die voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen:
 

     Je bent niet alleen.

 
Andere mensen met deze interesse zijn dan misschien zeldzaam, maar ze zijn er wel!

Het elektriciteitsnet: een boeiend en zeer divers vakgebied

Nee, we zijn niet wereldvreemd. We zijn net als jij. Gewone mensen met een normale baan, gezin en sociaal leven. Gewone mensen, maar met een bijzondere interesse in de wereld achter het stopcontact. De wereld staat vol met hoogspanningslijnen, iedereen heeft stroom nodig en er is altijd reuring.

Je hoeft niet per sé een professionele achtergrond te hebben om het grootschalig elektriciteitsnet boeiend te vinden. Het is een eindeloos brede wereld vol raakvlakken met andere vakgebieden. Van esthetiek tot techniek, van historie tot fotografie, van netstrategie tot humor, alles is er. En precies zo zijn de mensen die er hun vak, interesse of hobby van maken. We zijn er van jong tot oud. Boeren, modelbouwers, constructeurs, scholieren en studenten, buschauffeurs, consultants, fotografen, ingenieurs, pensionado's en inderdaad, ook wel degelijk die professionals bij netbeheerders die na vijf uur hun werk tot hun hobby verheffen.

HoogspanningsNet is er voor (en door) deze mensen. De naam HoogspanningsNet (bewust met twee hoofdletters geschreven) weerspiegelt onze visie: een plek op het (inter)net voor mensen met interesse in de wereld van hoogspanning, zo breed als die wereld gaat. Een plek waar informatie en verbinding is – letterlijk en figuurlijk.

Hier wordt het niet raar gevonden om geboeid omhoog te kijken naar een hoogspanningslijn of station.
De grote brommende installaties en de stalen figuren die in een oneindige variatie in de heuvels en de velden staan hebben een verhaal te vertellen voor iedereen die het zien wil. Hier wordt niet gelachen om mensen die tot ver achter iedere horizon kunnen navigeren op de aanblik van de hoogspanningslijnen die ze tegenkomen en die deze interesse zelfs mee op vakantie nemen – of er heel soms zelfs opzettelijk voor naar het buitenland toe gaan.
Hier krijg je ook geen stempel als je het lijnenspel of de vakwerkconstructie van een hoogspanningslijn- of mast kan waarderen, als je stationsopbouw- en systeemregeling fascinerend vindt, als je aan de aanblik van een MS-huisje de fabrikant, leeftijd en beheerder al op honderd meter afstand herkent, als je de netbalans buitengewoon fascinerend vindt of als je als bureuastoel-netstrateeg het stroomnet, de wetten, sectorspelers en natuurkunde zo goed uit je hoofd kent dat je zelfs veel professionals de baas bent, ongeacht of je er zelf ook eentje bent of niet.

Hier zijn mensen die de wereld van het grootschalig elektriciteitsnet in hun leven als een meerwaarde ervaren.
Mensen die de achterliggende wereld van elektrotechniek, energievraagstukken, nethistorie, fotografie en modelbouw kennen en die op hun duimpje de weg weten in hoogspanningsland. Mensen die verder durven te kijken dan de maatschappelijke norm van afkeer of lacherigheid. Tja… eigenlijk dus precies mensen zoals jij.

HoogspanningsNet: een website, een forum en een netkaart

Het eigenbedrijf (of EB-cluster) van HoogspanningsNet bestaat uit drie met elkaar verbonden deelnetten die elk een eigen rol vervullen.

De mainsite, Hoogspanningsnet.com

De website (of mainsite) is de plek waar je nu bent. Het is ons gezicht naar de buitenwereld. De homepage bevat nieuws over de dingen die ons interesseren en waarbij we niet bang zijn voor onze eigen identiteit als liefhebbers van zichtbare hoog- en middenspanningsinfra. De website bevat honderden informatiepagina's over hoe het net en de wereld eromheen in elkaar zitten. Er is een archief van oude KCD-rapporten die samen in vele duizenden pagina's de netontwikkeling sinds de eeuwwisseling beschrijven. Er zijn naslagwerken beschikbaar, er is merchandise, praktische informatie en diepgang op alle gebieden.

Het Hoogspanningsforum

Ons forum is de plek waar de community uithangt en waar fotografie, discussie en het delen van informatie over lopende zaken in Nederland en België worden besproken. Het forum biedt aandacht voor modelbouw, nethistorie, oude foto's en diepe achtergronden. Er is geen leeftijdsgrens, iedereen van professional of hobbyist is welkom en er wordt niemand uitgelachen. De voertaal is Nederlands, maar we doen niet moeilijk over af en toe wat Engels, Duits of Deens. Het net gaat zelf ook de grenzen over. En zo nu en dan wordt er eens een uitje of excursie georganiseerd. Zo kunnen we elkaar ook eens onder zes draden spreken.

De HoogspanningsNet Netkaart

Onze netkaart geeft een representatie van het grootschalig elektriciteitsnet in Nederland, België en enkele landen eromheen. De netkaart is traploos inzoombaar, meertalig, bevat per object informatie en is en gratis te gebruiken. Hij wordt gebouwd en onderhouden door een handvol vrijwilligers achter deze site en het is waarschijnlijk de meest complete gratis netkaart van Nederland en België die er is. Door de opzet als database is de kaart zeer actueel en accuraat. Met de HoogspanningsNet Netkaart, toegankelijk vanaf je telefoon, heb je altijd het net op zak en kent de horizon geen geheimen meer voor je, zelfs tot ver over onze landsgrenzen heen.