Tekenen met een 3D-pen
Een wonderlijke methode om je fantasie de vrije loop te laten is een 3D-pen. Daarmee kan je ook hoogspanningsmasten tekenen.
Voor de meesten van ons is een 3D-pen iets onbekends of op zijn best een geinig dingetje waar kinderen even mee spelen om er daarna op uitgekeken te raken. Niet voor iedereen geldt dat. Op ons forum verraste iemand ons met een aantal foto’s van modellen die hij met een 3D-pen had ‘getekend’. Geen match voor andere methodes, maar wel verrassend.
Model van een IJC-dennenboommast en een EGD-hamerkop (laatste generatie) gemaakt met een 3D-pen. Foto’s door forumlid Jarno S.
Stollende kunststof
Een 3D-pen werkt redelijk vergelijkbaar met een 3D-printer. Een draad kunststof, meestal PLA ofwel polymelkzuur, wordt naar binnen getrokken en verhit. Aan het uiteinde van de pen stolt de kunststof direct in de buitenlucht zodat als het ware een staafje omhoog vanaf je bureau kan worden getekend. Wie wat meer zijn best doet kan op die manier structuren opbouwen zoals een dinosaurus, een telefoonhouder of ook een hoogspanningsmast. Anders dan met de meeste gangbare 3D-printers kan je ook schuin omhoog werken, zodat je een vakwerk van onderaf kan opbouwen.
Wie met enig ruimtelijk inzicht is gezegend kan dus werkelijk een hoogspanningsmastje omhoog tekenen vanaf het bureau. Het resultaat blijft wat zwabberig en is onbruikbaar voor modelbanen en voor serieuze modelbouw, maar het kan wel een leuke manier zijn om een fantasie-ontwerp in een daadwerkelijke mast te veranderen zonder dat je er tientallen uren soldeerwerk of schroefwerk tegenaan moet gooien. Daarmee is het vooral geschikt om vlot wat dingen uit te proberen of voor kinderen, om een instapje te maken in de mastenmodelbouw.
Er is nog een grappig bijeffect: een 3D-getekend mastje is meer intrigerend dan een goedgebouwd messing modelletje omdat de 3D-pen als enige methode door zijn onbekendheid de ‘hoe-dan’-factor heeft.