Naslagwerken A.J. Börger

Ir. A.J. Börger heeft naslagwerken samengesteld waarin de netontwikkeling in de voormalige concessies van het 110 kV-gebied, van de PNEM en van de PGEM nauwkeurig wordt beschreven.

De masten waarmee de verbindingen zijn gebouwd en hoe de tracés door het landschap zijn geplaatst krijgen aandacht vanuit een technisch/ingenieursperspectief en een persoonlijke visie. Tom Börger is de eerste die de hoogspanningsmasten in ons landschap op deze wijze heeft beschreven. Voor pylon geeks, nethistorici en voor ingenieurs kunnen de rapporten als een standaardwerk worden gezien.

Copyrights: traditioneel (c), rechten bij de auteur. Voor inlichtingen kan men ons formulier gebruiken, wij sturen het bericht door.


Hoogspanningslijnen in Overijssel en Zuid-Drenthe
Masten van de NV IJsselcentrale

A.J. Börger, 2021. Tweede, geactualiseerde editie.

De bovengrondse hoogspanningslijnen in Overijssel en zuidelijk Drenthe staan centraal in dit rapport over de netontwikkeling in de voormalige concessie van de IJsselcentrale. De tweede editie van dit rapport vervangt de eerste editie uit 2008 en het is geactualiseerd. Het gebied heeft door de jaren heen kennisgemaakt met karakteristieke mastontwerpen zoals de parapluvormige IJC-hamerkop en een herkenbare mastenfamilie met ranke, broekstukloze donau- en dennenboommasten. Door middel van kaartjes, tabellen en beeldmateriaal voorziet het rapport in een overzicht van feitelijke bouw- en sloopjaren, lijnlengtes, masttypen en significante lijnwijzigingen.

Downloads

Hoogspanningslijnen in Overijssel en Zuid-Drenthe – A.J. Börger

 


Hoogspanningslijnen in Gelderland
Masten van de PGEM

A.J. Börger, 2018

Dit naslagwerk is vooralsnog het dikste deel van de reeks. Het betreft het concessiegebied van de Provinciaal Gelderse ElektriciteitsMaatschappij. In tegenstelling tot Brabant is in Gelderland 50 kV niet verdwenen. De PGEM-concessie omvat Gelderland en de zuidelijke Flevopolders. Het is een gevarieerd en ingewikkeld gebied met voorheen slecht gedocumenteerde verbindingen en aftakken, zodat de auteur een indrukwekkende speurtocht heeft verricht om tot een zo compleet mogelijk overzicht te komen. In Gelderland is minder verdwenen dan in Noord Brabant, zodat veel beschreven verbindingen er vandaag nog steeds zijn.

Downloads

Hoogspanningslijnen in Gelderland – A.J. Börger

 


Hoogspanningslijnen in Noord Brabant
Masten van de PNEM

A.J. Börger, 2013

In dit deel wordt de netontwikkeling in Noord Brabant bekeken. Een groot gebied met een rijke 50 kV-geschiedenis die bijna niemand zou kennen als deze niet voor de vergetelheid was behoed door een uitgebreide reconstructie in dit rapport. Uiteraard worden ook het 150 kV-net, het 380 kV-koppelnet en de productie-eenheden (met name de Amercentrale) bekeken. Met tabellen, kaartjes en een veelheid aan foto’s die we reeds van de oudere rapporten gewend zijn wordt een beeld geschetst van het verleden en heden van bovengrondse elektriciteitsnet in de concessie van de Provinciale Noord Brabantse ElectriciteitsMaatschappij.

Downloads

Hoogspanningslijnen in Noord Brabant – A.J. Börger

 


Hoogspanningslijnen in Groningen en Noord-Drenthe
Masten van het EGD

A.J. Börger, 2009

Masten van het EGD beschrijft de netontwikkeling in de voormalige concessie van het Energiebedrijf Groningen en Drenthe, een gevarieerd gebied waarin geldgebrek, lange afstanden en zeer zware koppelverbindingen de historische hoofdrol opeisen. Iedere huidige (in 2008) en voormalige bovengrondse lijn is in beschouwing genomen, ondersteund door kaartjes, tabellen en veel beeldmateriaal. Grondkabels worden niet beschouwd. De blik richting de toekomst zoals die kon worden voorzien in 2008 is inmiddels enigszins achterhaald vanwege aanzienlijke ontwikkelingen in de Eemshaven en netverzwaringen in Drenthe.

Downloads

Hoogspanningslijnen in Groningen en Noord-Drenthe – A.J. Börger

 


Hoogspanningslijnen in Friesland
Masten van het PEB

A.J. Börger, 2009

In Hoogspanningslijnen in Friesland wordt de netontwikkeling in de voormalige Friese PEB-concessie nauwkeurig bekeken. De focus ligt op de gebruikte hoogspanningsmasten in het 110- en 220 kV-net. Door middel van tabellen, overzichtskaartjes, historische en actuele foto’s wordt een zo compleet mogelijk overzicht gegeven van de hoogspanningsmasten in de bovengrondse verbindingen. Het aantal grondkabels in Friesland is zeer beperkt. Het rapport beslaat de periode van circa 1920 tot 2008 en er is voorzien in een korte blik in de toekomst zoals die er in 2008 uitzag, waarbij er in Friesland anno vandaag opmerkelijk weinig is gewijzigd.

Downloads

Hoogspanningslijnen in Friesland – A.J. Börger