Leesboeken met (hoog)spanning

Naast technische rapporten is er ook fictie waarin hoogspanning een grote rol speelt.

Gun jezelf dat en plof neer op de bank met een perfect verantwoord boek.



Wisselveld

Corine Böhmers
Uitgeverij Palmslag, 2014

Nederlandse thriller waarin hoogspanningslijnen in Twente een sleutelrol spelen. Wetenschappelijk niet volledig dichtgetimmerd, maar dat is niet zo belangrijk wanneer je als geïnteresseerde in hoogspanning bereid bent om je te laten grijpen door een thriller met een vleugje bovennatuurlijkheid. Sterke karakters met een eigen leven en alles wat daarin hoort, totdat het wisselveld alles omdraait – tot en met de tijd aan toe. De korte samenvatting zoals door de uitgeverij beschreven: Wisselveld is een unieke thriller waarin romantiek en techniek uitmonden in een razend spannende ontknoping. De aanblik van hoogspanningskabels zal na het lezen van Wisselveld nooit meer hetzelfde zijn!

Meer informatie is te lezen op de website van uitgeverij Palmslag, https://www.palmslag.nl/boeken/wisselveld


Blackout

Marc Elsberg
Uitgeverij Unieboek, 2013, ISBN: 9789000315352

De Oostenrijkse schrijver Marc Elsberg heeft een thriller neergezet. Op een koude februaridag valt de stroom uit in Duitsland, direct daarna in veel andere Europese landen en tot overmaat van ramp falen de systemen om de spanning snel te herstellen. De Italiaanse informatietechnicus Piero Manzano vermoedt sabotage. Het verhaal vervolgt als een spannende jacht op saboteurs terwijl de politie Manzano en enkele medestanders op de hielen zit in een steeds verder deplorabel Europa. Op technisch gebied is het boek redelijk realistisch: het belang van het koppelnet, netfrequentieproblemen, slimme meters en SCADA-software worden natuurgetrouw neergezet en ook de namen van netbeheerders plus de recente Europese netgeschiedenis (tot circa 2013) kloppen. Voor pylon geeks met trek in een aardig realistisch scenario is deze vijfhonderd pagina’s dikke thriller uitstekend vermaak.


Naar de overkant

Wouter Klootwijk
Uitgeverij Leopold. Kinderboek, 9-12 jaar

Twee kinderen wonen aan dezelfde rivier, aan beide oevers. Over de rivier kruist een hoogspanningslijn. Het is verboden in de masten te klimmen, maar een van de twee kinderen doet dat toch met regelmaat. Als ze elkaar willen bezoeken timmert eentje een vlot en uiteindelijk willen ze een hut in de hoogspanningsmast bouwen om de zee te kunnen zien. Het plan loopt in de problemen als de rivier overstroomt zodat ze de mast niet meer kunnen verlaten. Gelukkig hebben ze het vlot nog… In het verhaal, dat duidelijk geïnspireerd lijkt door de grote waterkruisingen in het rivierengebied van Nederland, worden illustraties gebruikt waarin we invloed terugzien van het Nederlandse koppelnet. Hoge ranke donaumasten met nonnenkappen. Voor de volwassen (mee)lezer: er lijkt geforceerd sprake van een gekleurd personage geïntroduceerd door de illustrator, hetgeen verraadt dat het een recent boek is. Verder is in het huidig tijdsgewricht het op een idee brengen van kinderen tot het beklimmen van een hoogspanningsmast al voldoende voor de kinderbescherming op je stoep. Wonderlijk hoe dit kinderboek wegkomt met dit alles.