Transport van trafo krijgt onverwachte draai
Het zit deze week niet mee op de Berg… Een aantal dagen terug had Tennet te maken met een kortsluiting op Olsterpad door een weigerende beveiliging. En gisteravond kreeg ook het transport van een nieuwe 220/110 kV koppeltrafo in Friesland een plotselinge wending.
Het zijn van die weken die je niet te vaak moet hebben voor de PR, en ook niet voor de zuurgraad in het hoofdkwartier. In Friesland bij Tytsjerk, of voor mensen die liever op de netkaart navigeren, bij Louwsmeer, is Tennet bezig met het vervangen van een 220/110 kV koppeltrafo. De 250 ton zware trafo met een koppelvermogen van 370 MVA moest een bestaand oud exemplaar van 200 MVA vervangen. De oude trafo van 170 ton was de dag ervoor afgevoerd over een tijdelijk aangelegde werkweg. Gisteravond, toen de nieuwe trafo dezelfde weg nam, ging het echter mis. Die tachtig ton extra gewicht op de SPMT bleek teveel. Het veenpakket onder de werkweg hield het niet en er trad zogeheten grondbreuk op, waardoor de hele werkweg samen met de transportwagen en de trafo verzakte. Het transport kantelde en met een smak eindigde de trafo op zijn zij half in een greppel en het naastgelegen weiland.
Tja. 220/110 kV 370 MVA in de berm is weer eens wat anders dan een 200 kVA trafohuisje. Gelukkig hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.
Sta je dan met je goeie gedrag
Omroep Friesland laat een medewerker van Tennet aan het woord (in het Nederlands) die een aantal zaken uitlegt. Waarom de werkweg verzakte ondanks een flinke voorbereiding van de operatie zal moeten blijken uit aanvullend onderzoek. Verder moet die trafo daar natuurlijk weer weg. Of de machine nog bruikbaar zal zijn is nog niet bekend.
Ook netstrategisch is er nu extra werk te doen. Een dag eerder was de oude trafo over dezelfde werkweg afgevoerd die nu bezweken is, zodat die niet meer provisorisch kan worden teruggezet en met olie kan worden afgevuld voor een paar maanden extra dienst. De werkweg is immers fysiek stuk en ook geblokkeerd. Waarom er niet voor is gekozen eerst de nieuwe trafo aan te voeren en dan pas de oude af te voeren is niet duidelijk. Mogelijk speelt ruimtegebrek op het vrij krappe Louwsmeer een rol. Gevolg voor het operationeel netbedrijf is dat de overgebleven koppeltrafo nu in zijn eentje de koppelfunctie moet verzorgen. Op de netkaart zien we dat er in de omgeving wel mogelijkheden zijn om een beetje te spelen met netopeningen om Oudehaske een groter deel van het Friese 110 kV-net te laten invoeden en de belasting op Louwsmeer wat te verkleinen. Het zal in elk geval nog wel even duren voordat Louwsmeer weer is voorzien van twee koppeltrafo’s.
Afbeeldingen
Header: het gekantelde transformatortransport, van net buiten de afzethekken met een zoomlens. Foto door forumlid ICM4206.