Transformatorbrom wordt drone-sound
De meeste mensen houden niet zo van brommende, sissende of knetterende hoogspanningsgeluiden. Toch zijn er ook mensen die er inspiratie uit halen: waar elektrische geluiden elektronische geluiden ontmoeten kan muziek ontstaan.
We kregen middenin vakantietijd een email van Leroy Evers, een muziek- en sounddesigner. ‘Geen specifiek liefhebber van hoogspanning, wel geïnteresseerd.’ Normaal hebben mensen in de audiowereld meestal een hekel aan sterkstroom, want in lange kabels kan door inwerking van elektromagnetische velden vanuit het elektriciteitsnet ruis met een frequentie van 100 Hertz ontstaan waardoor een bromtoon of stoorsignaal ontstaat in de apparatuur.
‘Ik schrijf muziek voor radio en TV, onder andere voor commercials (sonic en sound branding) en documentaires en andere media gerelateerde zaken. Als kind had ik al een meer dan geringe interesse voor alles wat draaide- en het geluid dat daarbij hoorde. En zeker ook het geluid van de sissende en knetterende kabels van de hoogspanningsmasten, met liefst 380 kV erop. Of een grote dikke trafo, waar ik een lekkere 100 Hz ‘drone-sound’ kon waarnemen. Het boezemde mij ontzag in. Die ervaringen, of sferen, kun je in muziek verwerken, en dat is precies wat ik met het nummer Isolator heb gedaan.’, aldus de auteur.
Zeldzaam, maar niet uniek
Hoogspanningsgeluiden als inspiratie is niet helemaal nieuw. Er zijn metalbands die tesla coils gebruiken om muziek mee te maken. En onder pylon geeks heeft Love Song for a Pylon van Vile Electrodes cultstatus. (Pas op, een hoog experimenteel gehalte.)
In het muziekstuk Isolator zijn de hoogspanningsgeluiden met opzet de hoofdzaak. De track bevat het brommen van transformators en verder af en toe een coronaknettertje, een klang, plop of sis als er wordt geschakeld. En verder een mysterieuze, licht dreigende sfeer die wel past bij het gevoel dat de meeste mensen krijgen bij de aanblik van een transformatorstation.
‘Vinden jullie het misschien een leuk idee om mijn track op jullie website te publiceren? Dat zou ik erg leuk vinden, en wellicht ook jullie bezoekers.’
Tussen de berichten over gekantelde transformators, een nieuwe lijn of juist gemopper over bromtonen in de mail is dit verfrissend. Dus waarom ook niet?
► Beluister Isolator rechtstreeks op Soundcloud
De auteur geeft aan dat iedereen die het muziekstuk wil gebruiken, ‘voor bijvoorbeeld een hoogspannings-video’, dat mag doen mits je dat even laat weten aan de auteur. Gegevens van de auteur, onder de naam Leroy Evers Music, zijn hier te vinden.
Afbeeldingen
Header en artikel: omslag van Isolator.