EBNetkaart

Netkaart V6.5 is live

Na een lange ontwikkelfase is het sinds vandaag zover: de netkaart is naar een hoger spanningsniveau getild met versie 6.5 Splitsingswet. Maak kennis met een fijnere interface, meer functies en een sterke verbetering van de performance.

Wie HoogspanningsNet zegt, zegt zowat in één adem netkaart. Het is een van onze drie pijlers in het EB-cluster. De netkaart is er sinds 2011 en het is een bescheiden begrip geworden in de hoogspanningswereld. Niet slecht voor een product dat door hobbyisten en professionals na vijf uur wordt onderhouden en dat uitsluitend openbare gegevens toont. Ondanks de Wet op Open Assetdata stijgt het aantal gebruikers en bevragingen nog steeds. Daarvoor verantwoordelijk zijn hoofdzakelijk twee dingen: voortgaande inhoudelijke ontwikkeling (steeds meer objecten en gegevens), maar in net zo belangrijke mate ook de zeer vlotte en eenvoudige ontsluiting via de webkaart.

Altijd het net op zak

Sinds 2011 onderhouden we bij HoogspanningsNet een eigen netkaart. Het begon met een uit nood geboren KML-bestand voor in Google Earth omdat er in die jaren geen andere vectorkaart bestond die kon bieden wat wij zelf nodig hadden. Zelf dan maar een netkaart maken bleek een goede oplossing. In de jaren na 2011 ontwikkelde een standalone KML-bestand zich eerst tot een webmap die ervoor zorgde dat de kaart vanzelf actualiseerde als vanuit de backend een wijziging werd doorgevoerd. Een van de mensen achter deze site zag in dat het beter kon en ook beter moest. Hij richtte in 2016 een database in waar vanuit de netkaart werd gegenereerd. Daardoor kon een enorme stap gemaakt worden. We konden opeens met meerdere mensen tegelijk aan de netkaart werken en updates importeren. Objecten konden ook metadata mee krijgen en er volgden functies zoals foto’s, een wijzigingenlog en een backend.

In die tijd was Google Earth nog steeds de enige manier om de netkaart te gebruiken. Een fijne manier die tot op de dag van vandaag een van de twee manieren is en die zeker voor zwaardere gebruikers met een computer voor hun neus fijn werkt, maar ook een manier die net wat minder handig is als je even vlot wat wil natrekken. Met een database als basis was het mogelijk om ook via een browserapplicatie zoals Leaflet de gegevens ruimtelijk te projecteren en te ontsluiten. Dat was de basisgedachte voor wat later bekend zou raken als de webkaart. Dezelde gegevens als in de Google Earth kaart, maar dan rechtstreeks op je telefoon vanuit de browser. Altijd het net op zak, zoals het bannertje op onze voorpagina zegt, werd werkelijkheid in 2017.

Performance bleef een dingetje

De netkaart werd dankzij de webversie een onmisbaar gereedschap voor pylon geeks op veldwerk. Niet per sé voorzien maar ook niet verkeerd: ook een laptop en een grote ouwe computer hebben een browser zodat de webkaart ook voor stilstaande gebruikers een geducht alternatief voor Google Earth werd. Zo ontstond een soort evenwicht tussen vlot mobiel en browsergebruik enerzijds, en gebruik in de interface van Google Earth anderzijds door zwaardere gebruikers die zich niet zelden in een ehh.. vrij breed schemergebied richting professioneel gebruik bevinden.

Wel vroeg de webkaart een aanzienlijke performance van onze server. De webkaart-releases V5.0 tot en met V6.3 waren grotendeels serverside: het rekenwerk en het genereren van de objecten vond plaats op de server waarna de objecten naar de browser van de gebruiker werden gestuurd die ze alleen nog maar hoefde te tonen. Een goede keuze voor wie de webkaart gebruikte vanaf een apparaat met weinig rekenkracht of wanneer slechts een stuk of vijf gebruikers tegelijk op de webkaart zaten te koekeloeren. Maar als ergens de stroom eraf lag of als om een andere reden het elektriciteitsnet het nieuws bereikte, vroeg deze digitale architectuur meer van onze server dan waar hij voor gehuurd was. Moppermailtjes van de webhost over dat we een ei op de server konden bakken en een webkaart traag als de Haagse besluitvorming stroop in januari was dan het gevolg.

Met versie 6.5 is ervoor gekozen het rekenwerk voor een groter deel client side te doen. Huidige, moderne telefoons en laptops hebben zat rekenkracht aan boord zodat het al lang geen performanceprobleem meer is om het rekenwerk voor de uiteindelijke weergave op het apparaat van de gebruiker uit te voeren in plaats van op de server. Die kan nu aanzienlijk meer aanvragen verwerken en de weergave is een stuk sneller geworden.

Nieuw in V6.5 Splitsingswet

Behalve de aanzienlijk verbeterde performance is V6.5 ook voorzien van andere technische verbeteringen. Zo is de grote groene balk met onze naam bovenin het beeld vervangen door een kleiner bannertje, waardoor je meer scherm en dus meer netkaart overhoudt. De informatiekolommen voor selecteerbare objecten kunnen meer informatie tonen. Het is nu mogelijk om bij objecten niet alleen het jaar van ingebruikname, maar zelfs de precieze datum te tonen. Een object kan nu meerdere foto’s hebben (dat is handig bij combilijnen met meelifters en twee mastontwerpen) en zijn er vertaalopties toegevoegd. Ook is er met Opentopo een nieuwe achtergrondkaart toegevoegd en de kaart opent nu default met de donkere achtergrondkaart in plaats van de lichte.

Ontdek alle functies en ook de nieuwe of gewijzigde functies in de online handleiding, of probeer ze gewoon live uit door op powersafari te gaan op de netkaart.

Voor iedereen die de webkaart al eerder gebruikte, vernieuw de cache van je browser met Control+F5 om over te gaan naar versie 6.5

Toekomstplannen

In het huidige geopolitieke tijdsgewricht leven er soms wat zorgen over de enorme hoeveelheid data die we via de netkaart ontsluiten. Maken we het kwaadwillende partijen niet te makkelijk? Dat lijkt ons vrij sterk. Alles wat op de kaart wordt getoond is verzameld via OSINT en is dus ook elders te vinden als je goed zoekt. Verder hebben wij niet de illusie dat een kwade mogendheid een (met alle respect) product van enthousiaste hobbyisten zou gebruiken als eindinformatiebron wanneer de Wet op Open Assetdata (2019) netbeheerders rechtsreeks verplicht stelt om hun liggingsdata openbaar te ontsluiten. We gaan dus gewoon door met ontwikkeling en uitbouw.

Dat betekent ook dat we op technisch gebied alweer kijken naar cycle 7. We hebben nog heel wat wensen, dromen en plannen. Denk aan de lang begeerde historische modus of aan het beter implementeren van de juist genoemde opendatasets met middenspanningen. Voorlopig zijn we nog lang niet uitontwikkeld, maar wel zijn we erg blij met V6.5 die ervoor zorgt dat onze server en daarmee ons hostingpakket voorlopig weer opgewassen zijn tegen wat we ervan vragen. Veni Vidi Voltage, zoals het huidige motto zegt, zit ook met V6.5 in ieders broekzak.


Afbeeldingen
Header: schermafdruk van V6.5 Splitsingswet.
Artikel: een weergave van een informatiekolom en de achtergrond met Opentopo, en een schermafdruk van een van het menu voor automatische vertaling.