10 kV Weißenfels – Speikalpe – Tarvis (AT/IT)
In december hebben we traditiegetrouw een dennenboommast in deze rubriek. Dit jaar nemen we dat concept extreem letterlijk. Ga mee naar het Oostenrijk van 1916.
We hebben een set beruchte regels bij Mast van de Maand, maar net zo berucht zijn wijzelf om het notoir overtreden van onze eigen regels. Als niet te controleren valt of de mast nog bestaat en in functie is omdat de dennenboom na zijn hoogst interessante carrièremove misschien wel is blijven staan en gewoon kan zijn doorgegroeid, dan hebben we een papieren omweg. Ook het copyright is ondanks de onbekende fotograaf geen punt: dit beeld bevindt zich in het public domain.
In 1916 zat Oostenrijk middenin de Eerste Wereldoorlog. Ondanks dat was er een snel groeiende behoefte aan elektriciteit. Ook op het platteland in de heuvels en bergen vlakbij Italië. Palen ingraven in rotsbodems valt niet mee en vanwege een gebrek aan mechanisatie was het ook ingewikkeld om een netjes geschilde, geteerde en loodzware houten paal de berg op te zeulen. Diezelfde berghelling staat tegelijkertijd al vol staat met houten palen die ook nog eens vanzelf uitstekend gefundeerd zijn. De mensen grepen de mogelijkheden die het landschap en de omgeving hen bood, eigenlijk zoals altijd wanneer er geen wettelijk systeem is dat landgebruik aan regels bindt en wanneer je omhoog zit door omstandigheden. Improviseer wat: maak door de bossen heen tracés voor je middenspanningslijnen door bestaande, levende bomen een dubbelfunctie te geven. If it looks stupid but it works, it aint stupid.
Wanneer je de kroon eraf zaagt, zoals is gedaan met de masten/bomen verderop op de foto, dan sterft de onderstam en zal je na een handvol jaren last krijgen van verrotting waarna je alsnog vervangende palen moet plaatsen. Laat je de kroon zitten, dan groeit de boom door en blijft hij in conditie zodat hij ook als mast een stuk langer mee gaat. Ons vermoeden is dat men bij deze boom de kroon heeft laten zitten omdat de mast/boom tevens een aftakfunctie vervult voor een circuit van Weißenfels naar Tarvis zodat zijn wortels extra goed in orde moeten blijven. Geen enkele boom vindt een aantal ingeboorde metalen haken en bouten prettig, al overleeft hij het wel. Deze dennenboommast is niet ideaal als het stormt of onweert, maar het is wel het enige type mast ter wereld die zichzelf in conditie houdt.