Mast van de Maand

Mast 02, 110 kV Almelo Tusveld – Almelo Mosterdpot (NL)

December is de maand waarin we standaard een dennenboommast opvoeren in deze rubriek. Deze maand opnieuw met sneeuw, waarvoor we naar Twente gaan.

De ene dennenboommast is meer dennenboom dan de andere. Als we bij vakwerkmasten blijven was het de IJsselmij die het meest ‘dennenboom’ ging van iedereen. In het gebied van Nederland waar het koppelnet boven 110 kV als een 220 kV-net tot stand kwam was de IJsselmij een trouwe gebruiker van dennenboommodellen zonder broekstukken. De zandbodem zorgde ervoor dat men met zwaartekrachtsfundaties (lees: een fors betonblok zonder heipalen) kon werken en daardoor was het niet nodig om de masten op wijde poten te laten staan.

De IJsselmij maakte twee varianten van de 220 kV-dennenboom. Wat we hier zien is de oudste variant van de twee, met wijdere traversen en daardoor meer dennenboomvorm dan zijn smallere, zij het beduidend sterkere opvolger. Wat we ook zien is verdacht korte isolatorkettingen voor 220 kV. Dat klopt, want de masten dragen sinds het gereedkomen van de 380 kV-lijn Weideweg-Hessenweg in de vroege jaren 90 al geen 220 kV meer. In plaats daarvan wordt de verbinding tegenwoordig gebruikt voor lokaal 110 kV-transport. Dat is vaker gedaan met voormalige 220 kV-tracés van de IJsselmij. Er is nauwelijks nog een dennenboommast voor 220 kV te vinden in Overijssel die niet op enig moment in zijn bestaan 110 kV heeft gedragen, soms tijdelijk en meestal na omscholing permanent.

Netspanning: 110 kV (ontwerpspanning 220 kV)
Transportvermogen: 2x 152 MVA
Verbindingslengte: Oorspronkelijk bijna 60 km (Zwolle – Hengelo), huidig 5 km (110 kV circuitlengte)
Mastdetails: 220 kV dennenboommodel IJC, eerste type
Bouwjaar: 1964
Opdrachtgever: NV IJsselmij
Beheerder: Tennet