Mast 108, 380 kV Brume – Aubange (BE)
Hij staat op zijn tenen op de heuvel, om maar zo hoog mogelijk te lijken. Je moet ook wel je best doen, als donaumast tussen de dubbelvlagmasten in het Belgische koppelnet.
Donaumasten zijn zeldzaam in België. Je hebt ze her en der wel, maar ieder netvlak wordt gedomineerd door dubbelvlagmasten en driehoeksmasten. In die zin is de verbinding Brume – Aubange een opvallende uitzondering in het koppelnet. De reden waarom Elia of een voorganger ervan voor donaumasten heeft gekozen is bij ons niet bekend. Wat we wel weten is dat deze masten wat lager zijn dan dubbelvlagmasten en dat het in de Ardennen aardig kan waaien.
Tom Börger heeft geen hekel aan fietsen in herfstige heuvels met licht wisselvallig weer, en in die heuvels legde hij deze mast vast op de gevoelige CMOS. Hij staat op een lichte glooiing en omdat de corridor is kaalgekapt is de hele mast vanaf de onderste voet tot aan de bliksembok hoger dan de fotograaf te zien tegen de lucht als achtergrond. De mast bereikt een comfortabele balans tussen hoogte, breedte, rankheid en zwaarte. Ondanks dat dit exemplaar geen obstakelschildering draagt is het een klassieker voor kinderen om er een figuur in te zien. Minpuntje is het ragfijne vakwerk in het onvolledige broekstuk (een zogeheten K-verband) ten opzichte van de toren erbovenop. De mast is ontworpen op tweemaal 380 kV, maar in de praktijk wordt een van de circuits op 220 kV bedreven. Een ander kenmerk in deze lijn is het ontbreken van afstandhouders in de draden van beide circuits. Dat houdt het risico in van geleiders die tegen elkaar aan kunnen slaan bij raar weer, maar blijkbaar wordt dat als een aanvaardbaar probleem gezien voor deze verbinding.