Mast van de Maand

Mast 42, 150 kV Mol- Avelgem (BE)

Stoere hoogspanningsmasten zijn vaak zware gespierde beesten, maar het omgekeerde is ook wel eens mooi. Hoe lichtvoetig kan je 150 kV dragen?

Zoals in wel meer vakgebieden het geval is houden pylon geeks van klassiekers. In België denken we dan aan een dubbelvlagmast, al dan niet met een lichte tonvorm (de tonvorm wordt in België niet als een aparte variant gezien). In alle netvlakken tref je verticale ontwerpen aan en ’s lands bekendste types in 70, 150 en 380 kV zijn allemaal verticale masten. We zien bij dit ontwerp een enkelvoudige bliksemdraad op een pinakeltop. In Duitsland is dat de norm, maar in België wisselt het. Verder is de toren gebouwd met een dubbel slingerverband in plaats van met kruisblokken. Ook dat ziet er redelijk Duits uit, maar de mast loopt breder uit en het broekstuk is vrij primitief uitgevoerd.

Het is een simpel en lichtvoetig mastje dat door zijn ijle rankheid snel een plek vindt in het landschap. En het is een vrij populaire mast geworden, want in deze vorm tref je hem verspreid door België op veel plekken aan. Bavo Lens fotografeerde dit exemplaar op een koude januaridag net ten oosten van Mol, in een enigszins industrieel gebied met glooiingen en bos. In beide landschappen weet dit mastontwerp zich in te passen. Voor de oplettende kijker, het bovendeel van de mast is zeer licht taps. Het valt zowat niet op maar het maakt de mast logischer voor menselijke perceptie en hij oogt minder massief. Een kleine aanpassing met groot effect werd zelden zo effectief gedemonstreerd als in dit ontwerp.

Netspanning: 150 kV
Transportvermogen: Niet bekend, geschat 2x 150 MVA
Verbindingslengte: 14 km
Mastdetails: Dubbelvlag (met tonvorm), S+0
Bouwjaar: Niet bekend, era jaren 70
Opdrachtgever: CPTE
Beheerder: Elia (België)