Mast 44, 150 kV Oterleek – Anna Paulowna (NL)
Een typisch kind van de jaren 70 met zijn slingerverbanden, vrij eenvoudige geometrie en die akelige, een halve hoogte verspringende slingerverbanden in de torenwanden.
Hoezo akelig? Constructietechnisch is het een vrij goede manier om extra sterkte in de randstav.. mand.
We hebben ons hier nog nooit gestoord aan volledige correctheid en bovendien heb je hier met pylon geeks te maken, dus het oog wil ook wat. Een mast met asymmetrische torenwanden wekt al snel een rommelige indruk van allerlei staafjes die door elkaar heen steken. Het is makkelijker afmonteren omdat je nooit twee gaten tegelijk tegenover elkaar hebt, zodat er meer ruimte voor de bouten is en de staaf niet in beide flenzen tegelijk verzwakt door een boorgat. Het verschil in sterktewinst en sterkteverlies is echter zeer beperkt, anders zouden we dit wel bij alle masten of juist bij geen enkele mast zien.
We zijn in Noord Holland, waar halverwege de jaren 70 50 kV werd aangevuld door een lijn met wat meer sjeu. Deze 150 kV-lijn lijkt te zijn gebouwd met een lichtere, kleine variant van de 380 kV donaumasten. Dat kan deels kloppen, want in de eerste paar koppelnetlijnen had het PEN Noord Holland een stake, net als in deze 150 kV-lijn. Van hoeveel kruisbestuiving werkelijk sprake is kunnen we moeilijk zeggen, maar het era en de engineeringsafdeling zijn gelijk en verschillende ingenieurs zullen heus wel eens een kop koffie hebben gedronken aan dezelfde tafel.