Mast van de Maand

Mast 81, 380 kV Diemen – Lely (NL)

Fasewisselen is een ding dat bij steeds zwaardere verbindingen om steeds lompere methoden vraagt. In het 380 kV-net is elegant fasewisselen zowat onmogelijk.

Deze op het eerste gezicht vervaarlijke constructie met kattenoren is geen gewone hoekmast: wie goed kijkt komt tot de conclusie dat we met een wisselmast te maken hebben. En geen kleintje. Dit is mast 81 van de 380 kV-verbinding Diemen-Lelysted, ten oosten van Almere, gefotografeerd door forumlid ElektroThriller. Hoewel wisselmasten sinds de jaren tachtig niet meer worden toegepast in nieuwe verbindingen, zijn de oudere verbindingen er nog steeds gewoon mee uitgerust.

Meestal worden per verbinding twee of drie wisselmasten toegepast. Eentje op éénderde en een op tweederde van de verbinding, en vaak ook een aan het begin. Het doel van wisselmasten is het bereiken van zo gelijkmatig mogelijk elektrisch gedrag van de drie fasedraden ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de aarde. Met een nettere term: de impedantie per draad zo gelijk mogelijk trekken aan de andere twee fasen. Dat zorgt voor minder netverliezen, maar ook de regel- en bewaakapparatuur van weleer kon er beter mee omgaan wanneer de drie fasen zich identiek gedroegen. Vandaag de dag kan men voor deze effecten ook deels compenseren op de trafostations zelf, en moderne bewaakapparatuur heeft er ook minder moeite mee.

Netspanning: 380 kV
Transportvermogen: 1645 MVA
Verbindingslengte: 52 km
Mastdetails: Donau koppelnet generatie I, HA+0 met fasewissel
Bouwjaar: 1975
Opdrachtgever: SEP
Beheerder: Tennet