Mast van de Maand

Mast 08, 110 kV Aftak Zwinderen – Coevorden (NL)

In het IJsselmijgebied is het een bewoner die je dwars door de hele concessie ziet, en die zich in Nederland bij de mastontwerpen voegt die het meeste voorkomen.

Al bijna een jaar hebben we het 110 kV-gebied niet meer bezocht. Hoog tijd voor een blik op deze vaste bewoner van het 110 kV-net: de IJsselmij 110 kV-donaumast van een sterk Duits type, maar toch echt in Nederland ontworpen. De kenner ziet het meteen: dit relatief kleine mastje is no-nonsense. Een 110 kV-werkpaard. Goedkoop, simpel en strak, zodat de IJsselmij er gek op was en ze in een groot aantal nieuwe hoogspanningslijnen uit de jaren 60 en 70 heeft toegepast. Dat kon ook, want de IJsselmij had en heeft het geluk dat het grootste deel van hun beheersgebied bestaat uit zandgronden waarin verzakking nauwelijks een factor is. Dat stond het toe met een blokfundament te werken zodat de masten geen broekstuk nodig hebben.

In heel Overijssel, zuidelijk Drenthe, de Noordoostpolder en zelfs in een paar kleine, later gemaakte reconstructies bij Groningen-stad treffen we ze aan. De hoek- en draagmasten lijken sterk op elkaar zodat er een constant veldbeeld zonder woeste kattenoren ontstaat. Maat er zijn ook nadelen. De enkelvoudige bliksemdraad op een pinakeltop biedt onvoldoende bescherming, zodat de masten vlakbij de trafostations een extra bliksemtraverse dragen. Verder zijn er meermalen exemplaren van dit ontwerp bezweken en beschadigd door storm, ijzel en draadbreuk. Alles bij elkaar maakt dat dit mastontwerp een succesvol model, met eigen sterktes en ook met eigen zwaktes, met een eigen geschiedenis, kenmerken en een herkenbaar mastbeeld.

Dit specifieke lijndeel op de foto zal er niet lang meer staan. Het lijndeel tussen aftak Zwinderen en de onderdoorgeleiding met Zwolle – Meeden ter hoogte van Veenhuizen wordt gesloopt. Coevorden wordt in de toekomst rechtstreeks ingelust in de 110 kV-meelifters onder Zwolle – Meeden en verzwaard naar tweemaal 270 MVA. Daardoor verdwijnen negen mastposities, waaronder dit exemplaar. Jammer, maar omdat hij nog in heel wat andere verbindingen staat kunnen we het schoorvoetend hebben.

Netspanning: 110 kV
Transportvermogen: 65 MVA (huidig deel tussen Zwinderen en Veenhuizen) 
Verbindingslengte: 11 km (Zwinderen – Coevorden), straks nog 8 km
Mastdetails: IJC 110 kV donau met Duitse kenmerken, S+0
Bouwjaar: 1964
Opdrachtgever: NV IJsselmij
Beheerder: Tennet