Als er aan alle kanten aan je wordt getrokken moet je stevig in je heipalen staan, zoals hier in Kruiningen.
Zoals ons personage Phase uit het MVA-Team zegt: it’s about the look, not the voltage. Of construction, size of age, er zijn verschillende varianten van de quote in omloop, maar allemaal tonen ze hetzelfde: mastenkijken is voor een niet te onderschatten deel esthetiek. Juist de verscheidenheid van al die masten, leeftijden, vormen en ontwerpoverwegingen in context met het landschap en de netstrategie zorgen ervoor dat je op powersafari nooit uitgekeken bent. En zo nu en dan tref je een kers op de taart in de vorm van een special, een mast met een maatwerkfunctie waarbij je er vanuit kan gaan dat de ingenieur helemaal los is gegaan om het ding door te berekenen. Alleen dat het technisch een interessante constructie is die functioneel voldoet wil nog niet zeggen dat ie ook esthetisch gelukt is.
We zijn in de buurt van Kruiningen, waar deze 150 kV driewegmast staat. Hij faciliteert een inlussing voor station Kruiningen 150/50/10. Nu kan je op verschillende manieren een inlussing maken, maar deze specifieke mast is toch wel wat rommelig. De mast doet de auteur van deze editie denken aan een jeugdvriendje waarvan de ouders in een vechtscheiding belandden waarna vader, moeder en het gerecht alle drie zowat letterlijk aan de ledematen van het arme kind trokken. Soms leggen je hersens associaties die je liever niet wil, maar die zich zomaar opdringen.
Lang zal deze mast er niet meer staan. Op het moment van dit schrijven is de hoogspanningslijn nog maar kantjeboord in functie. De vervanger is namelijk al af en begin mei in bedrijf gesteld, en dat betreft twee 150 kV-meelifters in de nieuwe wintracklijn Borssele – Rilland (lijndeel tussen Willem Anna Polder en Rilland). De bestaande 150 kV-circuits tussen Rilland, Kruiningen, Willem Anna Polder en Goes de Poel en de masten waarin ze hangen komen daarmee te vervallen en zullen later dit jaar of volgend jaar worden afgebroken.