We komen wel vaker in de omgeving van Meeden. Vandaag zijn we aan de oostzijde waar twee lijnen gezamenlijk vertrekken. De korte 110 kV-lijn links heeft de eer.
Meeden is een klein Gronings dorpje, maar een grote agglomeratie op de netkaart. Technisch gezien is Meeden het station geworden dat Gasselte had zullen zijn, als we kijken naar de netontwikkeling op 110 kV-niveau. Het liep anders en Gasselte is vandaag nog slechts een 110 kV-station dat een beetje dunnetjes in het net hangt. Meeden is een groot knooppunt met twee koppelspanningen en een keur aan 110 kV-verbindingen waarvan een aantal ook als lijnen of meelifters vertrekken.
We zien op deze foto gemaakt door Bram Gaastra een vertrekkende 110 kV-lijn naar Winschoten. De lijn werd aangelegd in 1970 met wat later als een EGD hamerkop III bekend kwam te staan. Het was het laatste hamerkopontwerp van het Energiebedrijf Groningen/Drenthe en ook de laatste hamerkop die in het 110 kV-net dat nog toepassing kreeg in meerdere verbindingen. De mast is ongeveer dertig meter hoog. Door de extra verdieping met bliksemtraversen ziet de mast er wat evenwichtiger uit en de bliksembescherming van de circuits is uiteraard ook beter. Tevens is de bliksemtraverse een detail dat de EGD hamerkop III toch nog van lijn tot lijn doet verschillen. Het diagonaaltje kan schuin omhoog of schuin omlaag lopen. Dat zou zelfs de meeste pylon geeks gewoon zijn ontgaan, zij het niet dat er altijd echte hardcore exemplaren bij zijn die zulke dingen direct opvalt.
Wat netstrategen (andere tak van sport, maar kan prima overlappen met pylon geeks) dan weer opvalt – die zware 380 kV-lijn er pal naast, waarom is dit geen combilijn geworden? Gezien het mastlichaam en het era waarin deze lijn is gebouwd zou het voor de hand liggen om ‘m als combinatieverbinding uit te voeren en de betrekkelijk korte steeklijn van 8 kilometer naar Winschoten erin te combineren. Bijna over het hele tracé van de 110 kV-lijn lopen ze parallel. Ook ons is het niet bekend waarom dit niet is gedaan. Was de tijd in 1986 er nog net niet rijp voor? Waren de destijds nog nieuwe 110 kV-masten van vijftien jaar oud gewoon nog te goed om ze al af te schrijven? Was het de moeite niet omdat combineren meer gedoe geeft terwijl ruimte in oostelijk Groningen niet echt een factor van belang was? Feit is wel dat de parallel lopende verbindingen duidelijk ’toevallig’ parallel lopen, want de masten lopen er niet in de pas terwijl hun veldlengtes opvallend gelijkend zijn. Zo blijft er altijd weer wat nieuws te ontdekken in de nethistorie.