Mast 203, 380 kV Maasbracht – Van Eyck (NL/BE)
Een grensgeval deze maand, je zou zweren dat het een Nederlandse hoekmast is op de foto. Toch staat deze mast in België, zij het nipt.
Europese grenzen, en ook die tussen Nederland en België, zijn gesloten vanwege de corona-uitbraak. Maar gelukkig is daar hoog boven de gesloten landsgrenzen nog het hoogspanningsnet, dat ons ook in deze onzekere tijden het goede voorbeeld in onderlinge verbondenheid geeft. En zelfs nu de grens dicht is heb je nog steeds Nederlanders in België: wie mast 203 van de 380 kV-verbinding Maasbracht – Van Eyck op de foto ziet, zou zweren dat dit een Nederlandse mast is. Maar hij heeft toch echt een Belgisch paspoort, want hij staat aan de overkant van de Maas.
Waarom men in 1971 bij het bouwen van de verbinding heeft gekozen om nog één Nederlandse mast in België te plaatsen is bij ons niet bekend. Andere interconnecties verschieten wel keurig op de grens van mastontwerp. We hebben het vermoeden dat de aard van de grens ermee te maken heeft: een rivieroverkruising. Omdat de draden daar hoger moeten hangen zou mogelijk een probleem kunnen ontstaan met de fase-afstanden als de configuratie juist precies tijdens deze overkruising had moeten veranderen van donau naar dubbelvlag. Het lijkt erop dat de Belgische ingenieurs ervoor hebben gekozen om één Nederlandse mast te gedogen en pas daarna op de eigen dubbelvlagmasten over te gaan, om zo dit potentiële probleem te omzeilen. De Nederlandse donaumasten zijn lager en breder zodat de extra hoogte van de gevaartes op de Maasoever beperkt zou blijven en beter zou aansluiten bij de hogere posturen van de Belgische dubbelvlaggen.