400 kV Landerupgård – Malling (DK)
We zien hier een vijftig jaar oude vakwerklijn met zijn opvolger, gebouwd met wintracks.
Deens design heeft niet voor niets een flinke naam, want tot en met de hoogspanningslijnen is te zien dat Deense ontwerpers meer oog hebben voor vormgeving dan op veel andere plekken, hoewel ook Jutland een paar eh.. miskleunen heeft staan zodat niemand zonder zonden is.
Deze verbinding in het oosten van Jutland, op de foto gezet door Calvin Musch die afgelopen najaar in Århus moest wezen, toont dat Deens design niet altijd sober en functioneel is, maar ook gewoon mooi. We zien een mast volgens het gaffelbouwplan, geschikt voor éénmaal 400 kV en een meelifter van 150 kV. Het ragfijne vakwerk in de vier poten doet vermoeden dat de mast daar gelast moet zijn, maar het ontbreekt ons o.a. vanwege corona aan recent ander veldwerk op Jutland om dat te controleren. Het ontwerpen en bouwen van zo’n mast is niet direct voor de hand liggend zodat vermoed kan worden dat Elkraft, de voorganger van huidig netbeheerder Energinet en waarschijnlijk de opdrachtgever, toch echt met opzet de vormgeving heeft meegenomen als belangrijk onderdeel.
Wat we verder ook zien is dat de gecombineerde meelifter, een 150 kV-circuit die er ooit wel degelijk in hing, inmiddels uit de mast is verwijderd. Dat lijkt vreemd in deze tijden waarin overal de vraag naar transportcapaciteit toeneemt. En laten we wel wezen, dat is het ook. De Deense overheid heeft een jaar of tien gleden de wens uitgesproken om het volledige 132- en 150 kV-net te verkabelen. Geforceerd verkabelen, dus niet pas bij einde levensduur. Het gevolg is voor sommigen een landschappelijke verfraaiing, maar het komt met een hoge prijs, vooral letterlijk op de Deense energiefactuur. Assets afschrijven voordat ze einde levensduur zijn is kapitaalvernietiging, het vraagt een verhoogde arbeidsinzet en wie zijn lijnen vervangt in plaats van slechts versterkt met nieuwe kabels heeft dus ook nog zwaardere nieuwe grondkabels nodig. Zeker bij meelifters is het een vreemde situatie omdat de 400 kV gewoon blijft waar hij is, zodat je je kan afvragen wat je landschappelijk wint met het duur en geforceerd verwijderen van 150 kV-meelifters. En zo is overal wel wat waar je de wenkbrauwen over kan optrekken.