Mast van de Maand

Mast 17, 150 kV Maasbracht – Lutterade (NL)

Meteen zien we al dat deze 150 kV-hoogspanningslijn niet van gisteren is. Forumlid Ritsjie maakte deze foto van mast 17 uit deze lijn, die al sinds 23 januari 1932 in actief gebruik is.

Eerst werd de lijn een tijdje op 10 kV bedreven en sinds medio 1935 werd hij op zijn ontwerpspanning gebracht. In Nederland is qua actief gebruik tot op de dag van vandaag alleen de 50 kV-lijn Hemmen – Ede in de Gelderse Vallei nog ouder. Maar voor het spanningsniveau van 150 kV is het de oudste verbinding van Nederland.

Oorspronkelijk liep de lijn van de Mauritscentrale (huidig 150 kV Lutterade) in het mijngebied naar Herten (Roermond). Waarbij levering van Lutterade naar Roermond de energierichting was. Pas later is de lijn aangesloten op Maasbracht en is de richting van energietransport gewijzigd van Maasbracht richting Lutterade en Born. Met de komst van Nedcar in Born is er een inlussing gemaakt voor de autofabriek. Later, toen de mijnen sloten en het DSM (Chemelot) chemiepark ervoor in de plek kwam voldeed de lijn niet meer aan de vraag. Vanuit Maasbracht werd op enige afstand parallel een nieuwe lijn gebouwd, voorbereid op 380 kV. Maar zover kwam het nooit: de nieuwe lijn wordt tot op heden nog steeds op 150 kV bedreven en samen met deze oude knakker kunnen ze tot op de dag van vandaag de load de baas. Met hun smalle toren, aparte topstuk en traversen die niet bij het mastlichaam lijken te passen bieden ze een uniek uitzicht dat herinnert aan het rijke verleden van de PLEM, vlak naast de RWE-concessie over de landsgrens.

Met dank aan de heer K. Kwantes voor enkele aanvullingen en correcties.

Netspanning: 150 kV
Transportvermogen: 2x 110 MVA
Verbindingslengte: Huidig 24 km
Mastdetails: Donau, S+0
Bouwjaar: 1932
Opdrachtgever: PLEM
Beheerder: Tennet