220 kV, Arosverket – Hymmeta (SE)
Voor wie uit het Zweedse treinraam kijkt en het WTF-momentje voorbij is, wat we hier zien is een hybride tussen een guyed V en een chainette.
Sinds we deze rubriek ook bescheiden open hebben gesteld voor een gebied zo groot als noordwest Europa is het mogelijk om nu en dan wat bijzondere ontwerpen voor hoogspanningsmasten de revue te laten passeren. Teamlid Mark van der Meer (ofwel MvdM, hoe mooi wil je het hebben voor Mast van de Maand) heeft er al heel wat kilometers Zweeds treinspoor op zitten en in de streek tussen Stockholm en Västerås werd deze verbinding gepasseerd.
Een 220 kV enkelcircuitverbinding is niets ongewoons. Wat wel opvalt is de zwaarte van de verbinding (driebundels 220 kV suggereert ergens hoog in de honderden MVA transportvermogen), maar het meest in het oog springt het mastontwerp. Met een minimum aan materiaal wordt een mastconstructie opgetrokken die slechts één fundatiepunt nodig heeft en met vier schoorlijnen overeind blijft staan. Dit ontwerp staat bekend als en guyed V of ballerina. Maar er is meer aan de hand, want de isolators zelf zijn opgehangen aan een soort schommelconstructie die niet tegen drukkrachten bestand is. Uiteindelijk blijkt dat we hier te maken hebben met een hybride tussen een guyed V en een nog extremere doorontwikkeling, een zogeheten chainette.
In Nederland zijn zulke constructies verboden voor permanent gebruik vanwege de kwetsbaarheid van de tuien door vandalen, maar Svenska Kraftnätt denkt daar anders over en het land biedt naast een andere mentaliteit ook de ruimte voor een groter bodembeslag. Het meest aparte wat we zien is dat deze is toegepast in een gebied met graanvelden. Guyed V’s en chainettes zijn daar normaal gesproken niet populair omdat de tuien vervelend zijn bij het bewerken van het land, zodat je er sneller schoorportalen of zelfs Darrieusframes ziet. Guyed V’s en chainettes zijn wereldwijd meestal masten voor op woeste gronden.