Mast van de Maand

Mast 36 en 24, 110 kV Zwolle Harculo – Zwolle Weteringkade (NL)

Double trouble deze maand. In de omgeving van Zwolle treffen we veel hoogspanning (deze site heeft er zelfs zijn oorsprong liggen) en verder is Zwolle ook zo’n beetje de hamerkophoofdstad van het land.

Hamerkoppen… Over geen enkel ander mastontwerp zijn de meningen zelfs binnen pylon geeks zo verdeeld. Wat we hier zien zijn twee verbindingen met hamerkoppen die beiden hetzelfde transportvermogen hebben, maar niet hetzelfde bouwjaar. Voor de kijkers links zien we een klassieke IJC-hamerkop van net voor de oorlog, opgeleverd in 1940. De zeer brede parapluvormige traverse draagt zes fasedraden, maar oorspronkelijk ook maar liefst vijf bliksemdraden.

Vijftien jaar later werd de lijn rechts ernaast gezet. Het ontwerp heeft in die tussentijd een rationalisatie ondergaan: twee bliksemdraden en daarmee de zeer lange traversepunten zijn verdwenen en de mast is een meter hoger gemaakt. Dit type hamerkop zou het werkpaard van de IJC worden, althans zo was dat beraamd door de landschapsarchitecten die de voorkeur voor lage hamerkoppen hadden in het relatief lege landschap van Overijssel. Toch werd het era der hamerkoppen relatief plotseling geknakt door de opkomst van donaumasten. Alleen de EGD in Groningen bleef nog een tijdje hamerkoppen bouwen. Met uitzondering van het Maaswaaltype zijn hamerkoppen nooit toegepast in het 150 kV-net of in België. Het ontwerp van een T-vormige vlakke mast blijft in Nederland en België daarmee vrijwel uitsluitend een 110 kV-verschijnsel.

Het is wel wat lastig invullen in het tabelletje met lijngegevens als het voor twee lijnen tegelijk moet, maar er is niets mis met wat dedication en uitdaging.

Netspanning: Beide lijnen 110 kV
Transportvermogen: Lijn links 2x 191 MVA maar parallelgeschakeld, ook lijn rechts 2x 191 MVA parallelgeschakeld
Verbindingslengte: Huidige situatie beide lijnen 7 km 
Mastdetails: Lijn links: IJC hamerkop I, lijn rechts IJC hamerkop II
Bouwjaar: Lijn links 1940, lijn rechts 1954
Opdrachtgever: NV IJsselmij
Beheerder: TenneT TSO (Nederland)