Mast 75, 150 kV Hattem – Woudhuis I (NL)
Meestal hebben we in deze rubriek met opzet heel gewone steunmasten en soms eens een hoekmast. Deze keer hebben we juist wat bijzonders. een inlussing met maatwerk.
Het voormalig gebied van de PGEM (Gelderland) heeft een grote variatie in bouwstijlen en verbindingsleeftijden. Verschillende golven lijnenbouw zijn er geweest, goed gedocumenteerd door A.J. Börger in het rapport Masten van de PGEM, een standaardwerk voor iedereen met interesse in hoogspanningslijnen. In geen enkel ander gebied van het land is zoveel van de nethistorie bewaard en zelfs in gebruik gebleven. Op deze foto zien we knooppunt Welsumerveld, een inlussing en een overkruising zonder trafostation. Het is dezelfde plek als die op de banner van deze site te zien is, maar dan vanuit een andere hoek zodat de inlussingsmast op bijzondere wijze in beeld komt. De foto is gemaakt door Ruben Schots, a.k.a. De Lijnfietser, die even een nieuw fototoestel heeft getest.
Woudhuis – Hattem I, een verbinding die reeds in zijn eentje eenvoudig een heel artikel kan vullen heeft hier een later gebouwde inlussing gekregen voor station Vaassen. De zwaardere en nieuwere lijn tussen dezelfde stations, Woudhuis – Hattem II, maakt een diepe buiging voor de inlussing via een portaal. De wijze waarop de PGEM bij deze tonmasten een inlussing realiseerde is atypisch. Men nam een HC hoekmastmodel, verlengde de traversen nog eens extra, zette er een derde setje aan, en draaide dan de gehele mast 45 graden. Een beetje ongemakkelijk gezicht. Er lijkt vanaf alle kanten aan mast 75 getrokken te worden waardoor de inlussing eerder de indruk wekt van een vechtscheiding met een gedupeerd kind. Deze manier van inlussingen maken is in het PGEM-gebied op verschillende manieren wel vaker toegepast en her en der nog steeds aanwezig, maar alleen bij Zevenaar heeft een exact identiek exemplaar gestaan.