Gisteren was de Open Wervendag in België, waarbij Elia het transformatorstation Lillo eenmalig openstelde voor het publiek (zie ook het vorige nieuwsbericht). Werp een blik op de nieuwe recordhouder hoogste hoogspanningsmasten van de Benelux.
Over het project Brabo is hier al vaker van alles gemeld en wie meer wil weten kan bij Elia de details nalezen of oude nieuwsberichten op deze website nazoeken. Hier en nu op deze plek beperken we ons tot een bericht dat eigenlijk absoluut niet mag ontbreken in het nieuwsarchief: de nieuwe recordhouder hoogste hoogspanningsmast van de Benelux is in elkaar getakeld, en zijn even hoge collega volgt deze week. De getallen liegen er niet om: 192 meter hoog, meer dan 500 ton, en zo immens groot dat er in heel Europa slechts acht hijskranen voorhanden zijn die in staat zijn om deze masten in elkaar te takelen.
Open Wervendag kwam prachtig uit
Afgelopen woensdag werd de eerste van de twee masten opgeleverd – net op tijd voor de open wervendag. Dat jaarlijkse verzetje van de bouwsector waarbij constructeurs en technische bedrijven graag aan het publiek laten zien wat ze in huis hebben is altijd een mooie kans, omdat zowel in Nederland (evenknie Dag van de Bouw) als in België zelf de netbeheerders graag meedoen. Wil je een keer van heel dichtbij op een trafostation kijken of in een gebouw komen waar de muren normaal het zicht ontnemen op al het hoogst spannends, dan is dit je jaarlijkse kans.
Elia had de Open Wervendag aangegrepen als extra promotiemomentje voor een show-off van de nieuwste Scheldekruising, waarvan dus één van de twee masten gereed is. Het is het exemplaar op de linkeroever. Trafostation Lillo staat echter op de rechteroever, waar een identieke mast nog in opbouw is zodat er megagrote mastdelen op de grond stonden waar je onderdoor kon lopen. Het was eigenlijk het perfecte moment, want terwijl aan de overzijde van de Schelde te zien was hoe alles eruit komt te zien als de mast geassembleerd is was op de rechteroever te zien hoe groot de onderdelen zijn en wat ervoor nodig was om deze waterkruising mogelijk te maken. Naast de reuzenmeccano en naast de enorme hijskraan die als een luie dinosaurus plat lag over het terrein was een tent opgezet waar Elia in koffie, informatie en opgewekte medewerkers voorzag die je zowat alles kon vragen over het project.
Hoogst spannend dagje uit
Op het terrein was er de mogelijkheid een schaalmodel te bekijken die in een windtunnel was getest. Ook was er de kans om de weg over te steken en op het direct daarachter gelegen trafostation Lillo (in ombouw) de toekomstige 380 kV GIS-installatie van dichtbij te bekijken. Het werd goed bezocht, gedurende de hele tijd dat er een aantal mensen van deze site aanwezig waren was het vol met geïnteresseerden, gezinnen met kinderen en ook met werknemers van Elia die op hun vrije dag zelf ook dachten van ho eens even, die kans pak ik zelf ook mee.
Op ons forum is meer informatie te vinden, waaronder foto’s van het project en wellicht over een paar dagen ook foto’s die een impressie geven van de open dag waarbij een groep mensen van dit forum en achter HoogspanningsNet van de partij mochten zijn. Aankomende zomer worden de draden in de masten gehesen, dan zal de nieuwe hoogste crossing van de Benelux en qua hoogte de nieuwe derde van Europa zijn definitieve uiterlijk aannemen. ◼
Artikel: Op de linkeroever was de andere mast al gereed. Zo ziet 192 meter er dus uit: tot in de lage wolken. Beeld: Hans Nienhuis.