Wie dacht dat ie met een semi-permanente noodlijn voor 380 kV in de Eemshaven alles wel had gezien, die moet nu nog maar eens gaan kijken. Wat dacht je van een compleet nood-trafostation? Zeg hallo tegen een logee in het koppelnet: Eemshaven Hogeland 380/220 kV.
De Eemshaven was tientallen jaren een plek waar het al voorpaginanieuws in de lokale krant was als een zeehond een scheet liet. Maar in de afgelopen vijftien jaar is het gebied veranderd in een powerhotspot waar altijd iets te beleven is. 2020 is geen uitzondering: slechts een paar maanden geleden werd het nieuwe trafostation Eemshaven Midden opgeleverd (compleet met een nieuw 110 kV deelnetje) en inmiddels is ook het andere trafostation dat in aanbouw was in dienst gekomen. Eemshaven Hogeland, vernoemd naar de naam van het poldergebied, is het nieuwste 380/220 kV koppelnetstation van het land. Tevens is het station is een logee, want Eemshaven Hogeland is van meet af aan bedoeld om weer spoedig afgebroken te worden.
Verrassingen bestaan nog
Eemshaven Hogeland staat in de achtertuin van het datacenter van Google in de Eemshaven en het station kwam dit voorjaar als een duveltje uit een doosje tevoorschijn. Van HoogspanningsNet mag verwacht worden dat we er bovenop zitten, maar zelfs bij ons kwam dit station pas aan het licht toen op satellietbeelden fundamenten te zien waren.
Normaliter weten we wel enigszins hoe de hazen lopen in het speelveld van vergunningen, Rijkscoördinaties, MERs, adviesrapporten en KCD/Investeringsplannen, maar deze keer was alles anders. Nergens gepruttel, geen berekening of zelfs maar een losse suggestie. Vanwege de aard van het gebied is er weinig gedoe met omgevingsvergunningen, bestemmingsplannen of inspraakprocedures, maar euh.. helemaal niets?
Verrassingen van dit kaliber zijn behoorlijk zeldzaam en het kan niet anders of het predicaat tijdelijk heeft erin bijgedragen dat een heleboel papierwerk kon worden gebypassed.
Provisorium voor enkele jaren
Het station is eigenlijk een uit zijn krachten gegroeid provisorium rondom een trafo om extra koppelvermogen tussen 380 kV en 220 kV te creëren. Wie beter kijkt ziet dat de opstelling van deze trafo parallel is aan de drie bestaande exemplaren op Eemshaven Robbenplaat. Zo wordt meteen het doel duidelijk: meer koppelvermogen creëren, maar niet op het terrein van Robbenplaat zelf. Daar is het fysiek vol, plus dat verbouwingen op die plek kunnen vereisen dat een van de bestaande trafo’s spanningsloos moet kunnen zonder dat je meteen je bips stoot aan het volgende exemplaar. De trafo op Hogeland is voor zover bij ons bekend een gewoon catalogusexemplaar (een SMIT 380/220 koppelaar voor 750 MVA). Hij is aangesloten op twee harde aftakken die via een caravelle en twee portalen die naar beneden worden geleid vanaf mastpositie 04 van de Mammoetlijn. Een oplossing die zijn uitvoering gemeen heeft met de rest van het station: redelijk dun en meer lijkend op de standaard die voor commerciële stations gebruikelijk is dan wat voor permanente koppelstations in staatsbezit de norm is.
Robuust egineeren hoeft ook niet. De nood is tijdelijk van aard, zo lang de verbouwingen op drie plekken in de provincie Groningen het koppelnet simultaan plagen. Op dit moment wordt de redundantie in het noorden van Nederland deerlijk op de proef gesteld door een defect op Meeden en een noodlijnenspaghetti op Vierverlaten en ohja, de COBRA is ook stuk. Op dit moment brengt Hogeland verlichting door meer mogelijkheden om vermogen te verschakelen tussen 380 en 220. Dat helpt tegen klamme handjes op de Berg. Over een paar jaar, wanneer Noordwest-380 tussen Oudeschip en Vierverlaten klaar is en in dienst is, zal Hogeland weer overbodig raken. De 380/220 kV koppeltrafo zal dan meegenomen worden naar Vierverlaten om zich daar bij zijn nieuw opgestelde vijf collega’s te mogen voegen. De rest van het station zal daarna samen met de al langer bestaande noodlijn weer afgebroken worden – als zich tenminste niet tussendoor een nieuwe ontwikkeling voordoet waardoor de noodlijn of Hogeland langer nodig blijven, want in de Eemshaven weet je het maar nooit.
Afbeeldingen
Header: Eemshaven Hogeland op een niet zo fraaie foto, maar hij staat erop. Nu is het wachten op veldwerk. Artikel: deel uit het netschema waar Hogeland nu is bijgeplaatst, te zien is dat de trafo parallel staat aan de exemplaren op Robbenplaat, maar niet op hetzezlfde terrein staat.