HoogspanningsNet is een onafhankelijke website over de wereld achter het stopcontact.
We richten ons op het hoogspanningsnet in Nederland en België, de Noordwest Europese elektriciteitswereld en alles rondom grootschalig vermogenstransport.

De website werd ooit opgericht door pylon geeks, liefhebbers van hoogspanningsmasten.
Ons doel is het bieden van hoogwaardige, toegankelijke informatie en het vormen van een platform voor iedereen die hoogspanningslijnen of eigenlijk het heø grootschalig elektriciteitsnet als werk, hobby of interesse beleeft.

HoogspanningsNet wordt beheerd door vrijwilligers met een hobbymatige en/of professionele achtergrond in de elektriciteitswereld en staat los van netbeheerders of energieproducenten. Er zijn geen advertenties of verborgen sponsoring. De inhoud van de site kan her en der wat ingewikkeld zijn, maar is in principe geschikt voor alle leeftijden. De voertaal is Nederlands, aangevuld met wat Engels, Duits en Deens.

 


HoogspanningsNet: drie deelnetten, één EB-cluster

De mainsite, Hoogspanningsnet.com

De website (of mainsite) is ons gezicht naar de buitenwereld.

De homepage bevat nieuws over de dingen die ons interesseren en waarbij we niet bang zijn voor onze eigen identiteit als pylon geeks. Er zijn honderden informatiepagina's over hoe het net en de wereld eromheen in elkaar zitten. Hoe wordt een hoogspanningsmast gebouwd? Wat doet een netbeheerder? Hoe werkt eigenlijk het hele hoogspanningsnet? Of waarom is een elektriciteitsnet straks alsnog nodig in een wereld waarin iedereen zijn eigen energie wil gaan opwekken? Wil je leren hoe je een circuitbordje moet lezen of vraag je je af waarom er zoveel verschillende ontwerpen hoogspanningsmasten zijn? Wist je dat de elektriciteit op de draden geen eigendom is van de eigenaar van de hoogspanningslijn? Er is merchandise, cult, er zijn naslagwerken, oude kaarten en KCD-rapporten. Onze informatie weerspiegelt de wetenschappelijke consensus en is niet gekleurd door derde partijen. Een groot deel van de site is onder een vrijer copyright geplaatst, zodat informatie, afbeeldingen en gegevens vrij mogen worden gebruikt voor schoolwerkstukken, een afbeelding in een presentatie of andere educatieve toepassingen.

Het Hoogspanningsforum

Ons forum is de plek waar hoogspanningsland kan worden beleefd met gelijkgestemden.

Ooit begonnen we als pylon geeks: mensen met een interesse in hoogspanningsmasten. Maar ons forum en de mensen die er kwamen zorgden ervoor dat we in de loop der jaren breder zijn geworden. Er is ook ruimte gekomen voor modelbouwers, fotografen, nethistorici, kaartenmakers, tekstschrijvers, tekenaars, landschapsinrichters en andere geïnteresseerden. Er is geen leeftijdsgrens: iedereen van professional of hobbyist is welkom en er wordt niemand uitgelachen. De voertaal is Nederlands, maar we doen niet moeilijk over af en toe wat Engels, Duits of Deens want het net gaat zelf ook de grens over. Zo nu en dan wordt een uitje of excursie georganiseerd. Zo kunnen we elkaar ook eens onder zes draden spreken als mensen die een interesse delen, maar die op een terrasje ook over iets anders kunnen praten. (Herken je jezelf? Kijk dan eens op deze pagina.) Het is toegestaan om onder een zogeheten nickname mee te doen. Op die manier kunnen ook professionals die hun eigennaam liever gescheiden houden van hun hobby alsnog meedoen.

De HoogspanningsNet Netkaart

Onze netkaart toont het grootschalig elektriciteitsnet in Nederland, België en een groeiend aantal landen in het Europese net.

Uit onvrede over de bestaande netkaarten in 2011 besloten enkele mensen achter deze site er dan maar zelf een te maken en te onderhouden, waardoor we zelf controle hadden op welke onderdelen van het net worden gekarteerd, hoe dat wordt getoond en wat voor informatie we belangrijk vinden om bij ieder object mee te geven. Dat heeft een flinke vlucht genomen. Het is inmiddels waarschijnlijk de meest complete en accurate gratis netkaart van Nederland en België die er is. Hij wordt ontwikkeld en onderhouden door een handvol vrijwilligers achter deze site. Door de opzet als database is de kaart real-time te actualiseren en dat gebeurt dan ook dagelijks. Met de HoogspanningsNet Netkaart, gewoon gratis toegankelijk vanaf je telefoon, heb je altijd het net op zak en kent de horizon geen geheimen meer voor je. Zelfs tot ver over onze landsgrenzen heen. De netkaart is niet geschikt voor eindbeslissingen, maar voor wie hem met gezond verstand gebruikt is een handige indicatieve tool waar je al snel aan verslingerd raakt.