Een hoogspanningsnet bestaat in hoofdzaak uit twee onderdelen: verbindingen en stations. Op de stations zijn verschillende verbindingen en netvlakken met elkaar verbonden. Wat zijn deze hoogspanningsstations precies en wat gebeurt er allemaal?

De vervaarlijke aanblik van openluchtstations, met omhoog stekende bliksempieken, allerlei draden en brommende machines, zorgt er meestal voor dat mensen snel de andere kant op kijken: dat ding wordt niet mooi bevonden. Voeg daaraan toe de parameters gevaarlijk en ingewikkeld, en het gevolg is een jammerlijk tekort aan aandacht voor de verrassend simpele en logische opbouw van een hoogspanningsstation. 

Meestal worden hoogspanningsstations in de volksmond trafostations (NL) of transfostations (B) genoemd. Eigenlijk is deze korte naam niet altijd geschikt, want niet op ieder hoogspanningsstation wordt de stroom ook werkelijk getransformeerd. Soms wordt er alleen maar verschakeld of doorverbonden. Maar wat voor station het ook is, zonder dit soort stations zou het hoogspanningsnet niet kunnen functioneren.

De onderdelen en inrichting van een station

Okee, we bekennen. Hoe je de camera ook houdt, een transformatorstation is al snel een drukke bende op de foto waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Een luchtfoto of een animatie gebruiken werkt veel beter.

Dat geluk hebben we. Netbeheerder Tennet heeft al eens een grote poster gemaakt waar de onderdelen van een trafostation netjes op staan aangegeven. En we gaan bij HoogspanningsNet niet het wiel opnieuw uitvinden. Die poster kunnen we gewoon in een viewer stoppen, net zoals we dat met de oude netkaarten doen.

Klik of tik op de afbeelding om te activeren, zoom in door te scrollen of te swipen.

[iframe]<iframe src="http://extrazoom.com/image-49444.html?s=hun50x50" width="720" height="510" frameborder="0" scrolling="no" title="ExtraZoom high resolution image" allowfullscreen><a href="http://extrazoom.com/image-49444.html?s=hun50x50" target="_blank" title="ExtraZoom high resolution image">ExtraZoom high resolution image</a></iframe>[/iframe]

Het betreft de ontwerpschets van station Rilland-380: een station waar niet getransformeerd, maar wel verschakeld wordt. We zien een groot terrein met verschillende onderdelen en componenten. De meeste onderdelen die op de poster staan aangeduid hebben op deze site een eigen pagina met meer informatie dan alleen het kleine blokje tekst in de poster. Zo hebben we aparte pagina's over de volgende dingen:

Klik op een van de termen om naar de betreffende pagina te gaan.
 


Omhoog