Zo af en toe tref je in een hoogspanningsmast een zekere roestvrijstalen kast aan die dan vaak in het broekstuk hangt. Wat is dat voor een ding?

Sinds begin jaren 90 zijn er in de hoogspanningslijnen die sindsdien gebouwd zijn (of die een opwaardering of groot onderhoud hebben ondergaan) af en toe grote roestvrijstalen kasten ingehangen. Deze kasten hebben niets te maken met GSM-apparatuur, maar als je goed kijkt zie je dat er grote zwarte kabels aan vast zitten die bij nader inzien naar de biksemdraden van de mast lopen.

Lasdooskast in het broekstuk

Af en toe zie je bij moderne bliksemdraden dat ze na een raar lusje lijken te verdwijnen in het mastlichaam. Ze komen uit in dit soort kasten.

In moderne bliksemdraden zitten tegenwoordig optische glasvezels verwerkt. Deze glasvezels worden gebruikt voor communicatie tussen de trafostations en eventuele overcapaciteit wordt commercieel verhuurd (black fiber).

Op haspels met nieuwe bliksemdraden past maximaal een kilometer of vier aan kabel. Langer gaat niet. De uiteinden moeten dus om de zoveel tijd aan elkaar verbonden worden, net als bij de fasedraden. Bij geleiderkabels met een stalen kern gaat dat relatief makkelijk met een persmof. Maar glasvezeldraden zijn veel minder eenvoudig aan elkaar te verbinden dan een simpele aluminium geleider. Het past in ieder geval niet binnenin een persmof of een klein blokje. 

Moderne bliksemdraad met glasvezelkern

Dit demonstratiemodel van Tennet toont de opbouw van een moderne bliksemdraad. De gasvezels zijn voor datacommunicatie en de aluminium mantel eromheen zorgt voor geleiding van een eventuele stroom die door inductie of een inslag ontstaat.

De kasten zijn eigenlijk niks anders dan grote lasdozen. De uiteinden van de bliksemdraadlengtes worden de mast in geleid en op de grond aan elkaar verbonden met gespecialiseerde apparatuur. Daarna wordt de hele kast de mast in getakeld en het 'teveel' aan bliksemdraad wordt er in een spiraal omheen gewikkeld. 

Bliksemdraad de mast in

Of een bliksemdraad een glasvezelkern heeft, kan je af en toe zien wanneer je het bovenstaande plaatje aantreft:  we zien hoe twee uiteinden bliksemdraad het mastlichaam in worden geleid met een tier.

Of deze glasvezeltechniek ook onder mastverrommeling valt is iets dat je je af kan vragen, maar het is het beste om dit niet als zodanig te zien. Feit is namelijk dat glasvezelverbindingen de rol van communicatietorens op trafostations langzaam overnemen, waardoor ze steeds onmisbaarder worden in het beheer en gebruik van het net. 


Omhoog